StoryEditor
Crna kronikaKRAJ BITKE

Policijski stručnjak za umjetnine oslobođen optužbi: novinarki je dao slike tajnog bunkera Nadana Vidoševića, nakon čega su počele njegove nevolje

Piše Željko Petrušić/JL
14. siječnja 2020. - 23:43

Josip Vrbić, policajac specijaliziran za umjetnine kojem se sudilo zbog optužbi da je novinarki Jutarnjeg Vanji Nezirović 2013. godine predao fotografije pretrage bunkera u vili Nadana Vidoševića s umjetninama i lovačkim trofejima, pravomoćno je oslobođen i te optužbe, kao i optužbe za nedozvoljeno držanje oružja, javlja Jutarnji list.

Sudsko vijeće Vrhovnog suda RH potvrdilo je prvostupanjsku presudu kojom je oslobođen optužbe da je dajući spomenute fotografije novinarki zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti.

Pritom je Vrhovni sud preinačio osuđujući dio prvostupanjske presude, u kojemu je Vrbić na zagrebačkom Županijskom sudu bio proglašen krivim za nedozvoljeno držanje tzv. pištolja penkale, te nešto više od 150 komada raznog streljiva. Vrhovni sud ocijenio je da se radi o beznačajnom kaznenom djelu te ga je oslobodio i te optužbe.

Podsjetimo, Vrbić je u jesen 2013. godine, što ni sam nije sporio na sudu, ustupio novinarki Jutarnjeg lista nekoliko fotografija koje je napravio tijekom pretresa Vidoševićeve vile na zagrebačkom Prekrižju, koja se provodila u sklopu USKOK-ove istrage vezane za izvlačenje desetaka milijuna kuna iz Hrvatske gospodarske komore u aferi Remorker.

Radilo se između ostaloga o fotografiji prepariranog polarnog medvjeda, kojega je Vidošević držao u tajnom bunkeru vile. Nakon objave tih fotografija policija je pokrenula internu istragu i utvrdila da je sporne fotografije u javnost pustio inspektor Vrbić, koji je potom kazneno procesuiran, pri čemu je proveo i dva tjedna u istražnom zatvoru, a MUP ga je udaljio iz službe zbog teže povrede dužnosti.

Vrbić je tijekom sudskog postupka u svojoj obrani isticao kako nije bio svjestan da čini bilo kakvo kazneno djelo, kao i da je smatrao da je interes javnosti da se kriminal razotkrije. Decidirano je ustvrdio da novac i nemoral nisu bili njegovi motivi.

U prvom postupku Vrbić je proglašen krivim i osuđen na devet mjeseci zatvora, ali je Vrhovni sud ukinuo tu osuđujuću presudu smatrajući da Vrbić ne može odgovarati za zloupotrebu položaja i ovlasti, ako nisu utvrđeni bitni elementi tog kaznenog djela - pribavljanje koristi sebi ili nekoj drugoj osobi, odnosno prouzročenje štete.

U ponovljenom postupku tužiteljstvo je pokušalo pridodati te bitne elemente u optužnici, ali je Županijski sud zaključio da ta mogućnost nije dopuštena jer se Državno odvjetništvo nije žalilo na prethodnu presudu. Taj stav sada je potvrdio i Vrhovni sud.

Što se tiče posjedovanja streljiva i pištolja penkale, zbog čega ga je Županijski sud lani osudio na šest mjeseci zatvora koji mu je zamijenjen radom za opće dobro, Vrhovni sud sada je prihvatio Vrbićevu žalbu i oslobodio ga i te optužbe uz obrazloženje da se radi o beznačajnom kaznenom djelu.

'Vjerovao sam u pravdu i dočekao je'

- Vjerovao sam u pravdu i da će se i sudskim putem dokazati da to nije bilo kazneno djelo, pogotovo onaj dio optužbe oko streljiva. Zahvaljujući mojoj odvjetnici, sudu te pravednosti sudaca, cijela situacija riješena je u moju korist. Mogu samo ponoviti ono što se već dobro zna: pravda je spora, ali dostižna - osvrnuo se za Jutarnji na pravomoćnu oslobađajuću presudu.

Na upit što će dalje, Vrbić otkriva da će se posavjetovati s odvjetnikom, no ne skriva želju da bi se rado vratio raditi svoj stari posao - hvatati krijumčare umjetnina - u kojem je, prema mišljenju mnogih, bio vrhunski profesionalac.

item - id = 1000255
related id = 0 -> 1008329
related id = 1 -> 1002574
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2021 05:12