stdClass Object ( [id] => 1386748 [title] => Odluka domaćeg suda imat će dalekosežne posljedice: ‘Kodirani razgovori partnera balkanskog narkobosa zakonit su dokaz!‘ [alias] => odluka-domaceg-suda-imat-ce-dalekosezne-posljedice-kodirani-razgovori-partnera-balkanskog-narkobosa-zakonit-su-dokaz [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što je Slobodna Dalmacija objavila da je Europski sud pravde zadnjeg dana travnja objavio odluku prema kojoj se komunikacija s kriptiranih aplikacija ne smije koristiti u kaznenim postupcima protiv organiziranih zločinačkih udruga, ako nisu ispunjeni određeni kriteriji, došli smo u posjed odluke Županijskog suda u Zagrebu koji je krajem ožujka ove godine u slučaju Petra Ćosića (52) donio odluku u kojoj je baš takve dokaze proglasio zakonitim dokazima.

To je prva takva odluka domaćih sudova koja bi mogla imati dalekosežne posljedice za tekuće postupke protiv nekoliko velikih zločinačkih organizacija.

---

---

Europski sud pravde je svoju odluku donio i javno objavio 30. travnja dok je zagrebački sud svoje rješenje o odbijanju prijedloga obrane donio 26. ožujka ove godine. Radi se o slučaju u kojem USKOK Ćosića zvanog Šarac te Manuela Vulića sumnjiči da su bili glavni hrvatski operativci balkanskog narkobosa Darka Šarića koji je iz Južne Amerike navodno prokrijumčario preko tone i pol kokaina.

Veliki preokret! Petrak i ekipa mogu naručiti šampanjac, razgovori sa SKY-a u ovom slučaju nisu legalan dokaz

Šarac i njegova ekipa u kojoj su osim Vulića još i Ante Vrcan, Marko Carević, Dragan Krička, Oliver Čokara, Anđelko Oršulić i Goran Vuk tereti se za krijumčarenje najmanje 600 kilograma kokaina, kao i likvidaciju Milana Milovca u Ekvadoru.

Obrane Ćosića i ostalih su tvrdile da su dokazi temeljeni na dešifriranju kriptiranih razgovora koje je USKOK na temelju europskih istražnih naloga (EIN) dobio od strane tijela Francuske nezakoniti, smatrajući da je u konkretnoj situaciji bila riječ o masovnom nadzoru u vidu aktivnosti francuskih vlasti usmjerenih prema nadzoru značajne populacije "u cilju praćenja skupine građana". Obrane su tvrdile da je nadzirano barem 170 tisuća ljudi koji, u trenutku kad su francuske vlasti krenule u nadzor, nisu bili poimence određeni nego su osumnjičeni da su krijumčarili opijate samo zato jer su koristili zakonitu aplikaciju koja se nalazi u slobodnoj prodaji, a sve "temeljem činjenice koja počiva na dojmu belgijske policije iz 2018. godine da se određeni broj osoba iz krim-miljea koristi konkretnom aplikacijom za komunikaciju".

Obrane su se pozivale na to da kod svakog zadiranja u privatnost mora postojati osobit oprez i najveći stupanj kontrole pravosudnih vlasti te su ukazivali na presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Big Brother Watch and Others v. United Kingdom", kojom je zaključeno da masovno presretanje nije protivno Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, ali samo ako se poduzima uz poštivanje niza proceduralnih jamstava u svim fazama nadzora prikupljenih podataka.

Dekodirani razgovori članova narkohobotnice: ‘Policija mi je izbila 10 milijuna €‘; ‘Lipi, reci ženi da ne priča...‘

Čubelić je sve organizirao preko kriptiranih telefona, pa u Podstrani miješao kokain s punilima i povećavao masu...

Tvrdili su da u njihovom slučaju takvih jamstava nije bilo zato jer nije poznato koji su bili razlozi za izdavanje naloga francuskog suda, koji su dokazi predočeni sudu, na koji rok je nalog izdan, kada je i je li uopće sadržaj nadzora dostavljen sudu na kontrolu, je li sud odobrio nadzor "hakiranjem", je li bio upoznat sa činjenicom izrade softvera za "prijevod" podataka, je li vrijeme vođenja operacije u skladu s vremenom na koje je nalog izdan, je li sudac istrage imao kontrolu nad postupkom i bio izvještavan te kako su pribavljeni podaci čuvani, gdje, kome su dostavljani, tko ih je filtrirao i po kojim kriterijima.

Isto tako, tvrdili su i da francuski sud nikada nije naložio presretanje komunikacije tih određenih osoba i ne zna ništa o identitetu osoba koje EIN spominje i djelima za koje ih se istražuje, pri čemu je istraživanje tih osoba od strane hrvatskih tijela progona počelo 14. listopada 2020. godine, a tada se presretanje u Francuskoj vršilo već 14 mjeseci te je već izuzeto ono što francuske vlasti dostavljaju hrvatskim vlastima.

---

image

Šarac i njegova ekipa u tereti se za krijumčarenje najmanje 600 kilograma kokaina, kao i likvidaciju Milana Milovca u Ekvadoru

Matija Djanešić/Cropix/Ilustracija
---

Tvrdili su da sve ukazuje na "pravnu zakrpu" kojom se kompiliraju zakonske odredbe nekoliko zemalja EU-a, a sve zato da se omogući prvi masovni i neciljani nadzor komunikacije u povijesti EU-a.

– Po ocjeni ovog vijeća riječ je o pogrešnoj premisi. U konkretnoj je situaciji riječ o dokazima koji su kao tzv. slučajan nalaz proizišli iz istrage koju su provodila nadležna tijela država članica EU-a u svojoj domaćoj konkretnoj kaznenoj istrazi... Ovo vijeće ne nalazi temelja za zaključak da je u konkretnoj situaciji bila riječ o tzv. masovnom nadzoru, budući da iz tih odluka proizlazi da je radnja, kojom se u konačnici došlo do svih, pa i konkretnih računalnih podataka, poduzeta u konkretnoj istrazi nakon saznanja da se osobe koje se bave organiziranom kriminalnom aktivnošću krijumčarenja drogama koriste modificiranim telefonskim uređajima koji sadrže aplikaciju SkyECC, a koja omogućava komunikaciju kriptiranim računalnim podacima pomoću sofisticiranih tehničkih rješenja kojima je svrha upravo onemogućiti otkrivanje iste tijelima progona primjenom redovno korištenih dokaznih radnji...

Budući da je inicijalnim nalogom francuskog suda dozvoljeno presretanje, snimanje i transkripcija podataka koji su emitirani elektroničkim komunikacijama i to sve u odnosu na server koji je bio lociran u Francuskoj, ovo vijeće ne nalazi da bi u konkretnoj situaciji bilo govora o masovnom nadzoru opće populacije građana, već o konkretnoj i konkretiziranoj istrazi francuskih tijela zbog osnova sumnje na kazneno djelo organiziranog krijumčarenja droga – smatra zagrebački Županijski sud u predmetu Ćosić i drugi.

Petrakova narkoskupina pala zahvaljujući probijanju kodiranih razgovora, jesu li dokazi zakoniti? Pitali smo stručnjake

Petrakova grupa u panici, sud odlučio da su probijeni kodirani razgovori zakonit dokaz! Saznali smo sve detalje

Detaljno je navedeno i kako su Francuzi otkrili da funkcionira aplikacija SkyECC. Tvrtka "OVHCloud" koja je omogućavala rad aplikacije SkyECC nije surađivala s policijom čak niti nakon izdanog sudskog naloga. Nije se moglo izravno kupiti telefon s instaliranom aplikacijom već je trebalo poslati e-mail tvrtki nakon čega se potencijalnom kupcu slala brošura o proizvodu i e-mail adresa najbližeg preprodavača. Nakon toga zainteresirani potencijalni kupac dogovarao bi sastanak s preprodavačem uz isključivo gotovinsko plaćanje i bez izdanog računa ili dokaza o kupnji. Kupac nije trebao dati ni bilo kakav identifikacijski dokument.

– Razmatrajući način na koji je bilo moguće doći u posjed SkyECC telefona, ograničene opcije kojima se istim telefonom moglo služiti (bez pristupa internetu, bez dolaznih i odlaznih poziva, poruke samo drugim korisnicima istih telefona, početak korištenja samo uz odobrenje drugog korisnika, identifikacija dodijeljenim PIN-om, mogućnost brisanja poruka na daljinu i slično), činjenicu da je uslugu pružalo društvo koje nije imalo odobrenje za kriptiranje nadležnih francuskih tijela i nije surađivalo s policijom ni nakon izdanog naloga u cijelosti se neosnovanim nalaze prigovori obrane.

Naime, SMS prepiska, WhatsApp i slične aplikacije za komunikaciju opće su dostupne širokoj populaciji običnim skidanjem aplikacije s interneta prilikom redovnog korištenja mobilnog uređaja, no za razliku od SkyECC aplikacije, one traže određenu prijavu i identifikaciju makar brojem osobe koja aplikaciju skida i koristi, dok su redovni mobilni operateri koji imaju odobrenje za rad države u kojoj djeluju dužni postupati po nalozima suda te države – navodi se u sudskom rješenju.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sky aplikacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => sky aplikacija 0 7559 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-07 11:25:19 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => Vladimir Urukalo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-07 14:14:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-07 14:14:34 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Odluka domaćeg suda imat će dalekosežne posljedice: 'Kodirani razgovori partnera balkanskog narkobosa zakonit su dokaz!' page_title=Odluka domaćeg suda imat će dalekosežne posljedice: 'Kodirani razgovori partnera balkanskog narkobosa zakonit su dokaz!' [metakey] => SKY ecc, Nenad Petrak, Petar Ćosić, zločinačka organizacija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/07\/27041325.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/07\/27041327.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["JL","Matija Djane\u0161i\u0107\/Cropix\/Ilustracija"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Radi se o slu\u010daju u kojem USKOK Petra \u0106osi\u0107a i\u00a0Manuela Vuli\u0107a sumnji\u010di da su bili glavni hrvatski operativci balkanskog narkobosa Darka \u0160ari\u0107a koji je iz Ju\u017ene Amerike navodno prokrijum\u010dario preko tone i pol kokaina<\/p>","

\u0160arac i njegova ekipa u tereti se za krijum\u010darenje najmanje 600 kilograma kokaina, kao i likvidaciju Milana Milovca u Ekvadoru<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1104x670","hd_27041325_1920.jpg":"1920x1080","k_27041325_1280.jpg":"1280x1280","k_27041325_1024.jpg":"1024x1024","k_27041325_640.jpg":"640x640","k_27041325_480.jpg":"480x480","k_27041325_340.jpg":"340x340","k_27041325_220.jpg":"220x220","o_27041325_1280.jpg":"1280x776","o_27041325_1024.jpg":"1024x621","o_27041325_640.jpg":"640x388","o_27041325_480.jpg":"480x291","o_27041325_340.jpg":"340x206","o_27041325_220.jpg":"220x133","h_27041325_1280.jpg":"1280x854","h_27041325_1024.jpg":"1024x683","h_27041325_640.jpg":"640x427","h_27041325_480.jpg":"480x320","h_27041325_340.jpg":"340x227","h_27041325_220.jpg":"220x147","pp_27041325_1280.jpg":"1280x1628","pp_27041325_1024.jpg":"1024x1303","pp_27041325_640.jpg":"640x814","pp_27041325_480.jpg":"480x611","pp_27041325_340.jpg":"340x432","pp_27041325_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_27041327_1920.jpg":"1920x1080","k_27041327_1280.jpg":"1280x1280","k_27041327_1024.jpg":"1024x1024","k_27041327_640.jpg":"640x640","k_27041327_480.jpg":"480x480","k_27041327_340.jpg":"340x340","k_27041327_220.jpg":"220x220","o_27041327_1280.jpg":"1280x852","o_27041327_1024.jpg":"1024x682","o_27041327_640.jpg":"640x426","o_27041327_480.jpg":"480x319","o_27041327_340.jpg":"340x226","o_27041327_220.jpg":"220x146","h_27041327_1280.jpg":"1280x854","h_27041327_1024.jpg":"1024x683","h_27041327_640.jpg":"640x427","h_27041327_480.jpg":"480x320","h_27041327_340.jpg":"340x227","h_27041327_220.jpg":"220x147","pp_27041327_1280.jpg":"1280x1628","pp_27041327_1024.jpg":"1024x1303","pp_27041327_640.jpg":"640x814","pp_27041327_480.jpg":"480x611","pp_27041327_340.jpg":"340x432","pp_27041327_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6114424 Threads: 88 Questions: 1106216787 Slow queries: 0 Opens: 204610 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.919 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9908579 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/odluka-domaceg-suda-imat-ce-dalekosezne-posljedice-kodirani-razgovori-partnera-balkanskog-narkobosa-zakonit-su-dokaz-1386748 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/odluka-domaceg-suda-imat-ce-dalekosezne-posljedice-kodirani-razgovori-partnera-balkanskog-narkobosa-zakonit-su-dokaz-1386748?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 748066 [name] => SKY ecc [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-14 15:19:39 [main_article_id] => 0 [alias] => sky-ecc [link] => /tag/sky-ecc ) [1] => stdClass Object ( [id] => 712399 [name] => Nenad Petrak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-12 08:20:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nenad-petrak [link] => /tag/nenad-petrak ) [2] => stdClass Object ( [id] => 712511 [name] => Petar Ćosić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-13 13:23:49 [main_article_id] => 0 [alias] => petar-cosic [link] => /tag/petar-cosic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 500605 [name] => zločinačka organizacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zlocinacka-organizacija [link] => /tag/zlocinacka-organizacija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sky aplikacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Odluka domaćeg suda imat će dalekosežne posljedice: ‘Kodirani razgovori partnera balkanskog narkobosa zakonit su dokaz!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/07/27041325.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => JL [mainImageDesc] =>

Radi se o slučaju u kojem USKOK Petra Ćosića i Manuela Vulića sumnjiči da su bili glavni hrvatski operativci balkanskog narkobosa Darka Šarića koji je iz Južne Amerike navodno prokrijumčario preko tone i pol kokaina

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/07/27041325.jpg [title] =>

Radi se o slučaju u kojem USKOK Petra Ćosića i Manuela Vulića sumnjiči da su bili glavni hrvatski operativci balkanskog narkobosa Darka Šarića koji je iz Južne Amerike navodno prokrijumčario preko tone i pol kokaina

JL ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/07/27041327.jpg [title] =>

Šarac i njegova ekipa u tereti se za krijumčarenje najmanje 600 kilograma kokaina, kao i likvidaciju Milana Milovca u Ekvadoru

Matija Djanešić/Cropix/Ilustracija ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon što je Slobodna Dalmacija objavila da je Europski sud pravde zadnjeg dana travnja objavio odluku prema kojoj se komunikacija s kriptiranih aplikacija ne smije koristiti u kaznenim postupcima protiv organiziranih zločinačkih udruga, ako nisu ispunjeni određeni kriteriji, došli smo u posjed odluke Županijskog suda u Zagrebu koji je krajem ožujka ove godine u slučaju Petra Ćosića (52) donio odluku u kojoj je baš takve dokaze proglasio zakonitim dokazima.

To je prva takva odluka domaćih sudova koja bi mogla imati dalekosežne posljedice za tekuće postupke protiv nekoliko velikih zločinačkih organizacija.

---

---

Europski sud pravde je svoju odluku donio i javno objavio 30. travnja dok je zagrebački sud svoje rješenje o odbijanju prijedloga obrane donio 26. ožujka ove godine. Radi se o slučaju u kojem USKOK Ćosića zvanog Šarac te Manuela Vulića sumnjiči da su bili glavni hrvatski operativci balkanskog narkobosa Darka Šarića koji je iz Južne Amerike navodno prokrijumčario preko tone i pol kokaina.

Veliki preokret! Petrak i ekipa mogu naručiti šampanjac, razgovori sa SKY-a u ovom slučaju nisu legalan dokaz

Šarac i njegova ekipa u kojoj su osim Vulića još i Ante Vrcan, Marko Carević, Dragan Krička, Oliver Čokara, Anđelko Oršulić i Goran Vuk tereti se za krijumčarenje najmanje 600 kilograma kokaina, kao i likvidaciju Milana Milovca u Ekvadoru.

Obrane Ćosića i ostalih su tvrdile da su dokazi temeljeni na dešifriranju kriptiranih razgovora koje je USKOK na temelju europskih istražnih naloga (EIN) dobio od strane tijela Francuske nezakoniti, smatrajući da je u konkretnoj situaciji bila riječ o masovnom nadzoru u vidu aktivnosti francuskih vlasti usmjerenih prema nadzoru značajne populacije "u cilju praćenja skupine građana". Obrane su tvrdile da je nadzirano barem 170 tisuća ljudi koji, u trenutku kad su francuske vlasti krenule u nadzor, nisu bili poimence određeni nego su osumnjičeni da su krijumčarili opijate samo zato jer su koristili zakonitu aplikaciju koja se nalazi u slobodnoj prodaji, a sve "temeljem činjenice koja počiva na dojmu belgijske policije iz 2018. godine da se određeni broj osoba iz krim-miljea koristi konkretnom aplikacijom za komunikaciju".

Obrane su se pozivale na to da kod svakog zadiranja u privatnost mora postojati osobit oprez i najveći stupanj kontrole pravosudnih vlasti te su ukazivali na presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Big Brother Watch and Others v. United Kingdom", kojom je zaključeno da masovno presretanje nije protivno Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, ali samo ako se poduzima uz poštivanje niza proceduralnih jamstava u svim fazama nadzora prikupljenih podataka.

Dekodirani razgovori članova narkohobotnice: ‘Policija mi je izbila 10 milijuna €‘; ‘Lipi, reci ženi da ne priča...‘

Čubelić je sve organizirao preko kriptiranih telefona, pa u Podstrani miješao kokain s punilima i povećavao masu...

Tvrdili su da u njihovom slučaju takvih jamstava nije bilo zato jer nije poznato koji su bili razlozi za izdavanje naloga francuskog suda, koji su dokazi predočeni sudu, na koji rok je nalog izdan, kada je i je li uopće sadržaj nadzora dostavljen sudu na kontrolu, je li sud odobrio nadzor "hakiranjem", je li bio upoznat sa činjenicom izrade softvera za "prijevod" podataka, je li vrijeme vođenja operacije u skladu s vremenom na koje je nalog izdan, je li sudac istrage imao kontrolu nad postupkom i bio izvještavan te kako su pribavljeni podaci čuvani, gdje, kome su dostavljani, tko ih je filtrirao i po kojim kriterijima.

Isto tako, tvrdili su i da francuski sud nikada nije naložio presretanje komunikacije tih određenih osoba i ne zna ništa o identitetu osoba koje EIN spominje i djelima za koje ih se istražuje, pri čemu je istraživanje tih osoba od strane hrvatskih tijela progona počelo 14. listopada 2020. godine, a tada se presretanje u Francuskoj vršilo već 14 mjeseci te je već izuzeto ono što francuske vlasti dostavljaju hrvatskim vlastima.

---

image

Šarac i njegova ekipa u tereti se za krijumčarenje najmanje 600 kilograma kokaina, kao i likvidaciju Milana Milovca u Ekvadoru

Matija Djanešić/Cropix/Ilustracija
---

Tvrdili su da sve ukazuje na "pravnu zakrpu" kojom se kompiliraju zakonske odredbe nekoliko zemalja EU-a, a sve zato da se omogući prvi masovni i neciljani nadzor komunikacije u povijesti EU-a.

– Po ocjeni ovog vijeća riječ je o pogrešnoj premisi. U konkretnoj je situaciji riječ o dokazima koji su kao tzv. slučajan nalaz proizišli iz istrage koju su provodila nadležna tijela država članica EU-a u svojoj domaćoj konkretnoj kaznenoj istrazi... Ovo vijeće ne nalazi temelja za zaključak da je u konkretnoj situaciji bila riječ o tzv. masovnom nadzoru, budući da iz tih odluka proizlazi da je radnja, kojom se u konačnici došlo do svih, pa i konkretnih računalnih podataka, poduzeta u konkretnoj istrazi nakon saznanja da se osobe koje se bave organiziranom kriminalnom aktivnošću krijumčarenja drogama koriste modificiranim telefonskim uređajima koji sadrže aplikaciju SkyECC, a koja omogućava komunikaciju kriptiranim računalnim podacima pomoću sofisticiranih tehničkih rješenja kojima je svrha upravo onemogućiti otkrivanje iste tijelima progona primjenom redovno korištenih dokaznih radnji...

Budući da je inicijalnim nalogom francuskog suda dozvoljeno presretanje, snimanje i transkripcija podataka koji su emitirani elektroničkim komunikacijama i to sve u odnosu na server koji je bio lociran u Francuskoj, ovo vijeće ne nalazi da bi u konkretnoj situaciji bilo govora o masovnom nadzoru opće populacije građana, već o konkretnoj i konkretiziranoj istrazi francuskih tijela zbog osnova sumnje na kazneno djelo organiziranog krijumčarenja droga – smatra zagrebački Županijski sud u predmetu Ćosić i drugi.

Petrakova narkoskupina pala zahvaljujući probijanju kodiranih razgovora, jesu li dokazi zakoniti? Pitali smo stručnjake

Petrakova grupa u panici, sud odlučio da su probijeni kodirani razgovori zakonit dokaz! Saznali smo sve detalje

Detaljno je navedeno i kako su Francuzi otkrili da funkcionira aplikacija SkyECC. Tvrtka "OVHCloud" koja je omogućavala rad aplikacije SkyECC nije surađivala s policijom čak niti nakon izdanog sudskog naloga. Nije se moglo izravno kupiti telefon s instaliranom aplikacijom već je trebalo poslati e-mail tvrtki nakon čega se potencijalnom kupcu slala brošura o proizvodu i e-mail adresa najbližeg preprodavača. Nakon toga zainteresirani potencijalni kupac dogovarao bi sastanak s preprodavačem uz isključivo gotovinsko plaćanje i bez izdanog računa ili dokaza o kupnji. Kupac nije trebao dati ni bilo kakav identifikacijski dokument.

– Razmatrajući način na koji je bilo moguće doći u posjed SkyECC telefona, ograničene opcije kojima se istim telefonom moglo služiti (bez pristupa internetu, bez dolaznih i odlaznih poziva, poruke samo drugim korisnicima istih telefona, početak korištenja samo uz odobrenje drugog korisnika, identifikacija dodijeljenim PIN-om, mogućnost brisanja poruka na daljinu i slično), činjenicu da je uslugu pružalo društvo koje nije imalo odobrenje za kriptiranje nadležnih francuskih tijela i nije surađivalo s policijom ni nakon izdanog naloga u cijelosti se neosnovanim nalaze prigovori obrane.

Naime, SMS prepiska, WhatsApp i slične aplikacije za komunikaciju opće su dostupne širokoj populaciji običnim skidanjem aplikacije s interneta prilikom redovnog korištenja mobilnog uređaja, no za razliku od SkyECC aplikacije, one traže određenu prijavu i identifikaciju makar brojem osobe koja aplikaciju skida i koristi, dok su redovni mobilni operateri koji imaju odobrenje za rad države u kojoj djeluju dužni postupati po nalozima suda te države – navodi se u sudskom rješenju.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
JL Matija Djanešić/Cropix/Ilustracija
JL

Radi se o slučaju u kojem USKOK Petra Ćosića i Manuela Vulića sumnjiči da su bili glavni hrvatski operativci balkanskog narkobosa Darka Šarića koji je iz Južne Amerike navodno prokrijumčario preko tone i pol kokaina

Matija Djanešić/Cropix/Ilustracija

Šarac i njegova ekipa u tereti se za krijumčarenje najmanje 600 kilograma kokaina, kao i likvidaciju Milana Milovca u Ekvadoru

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/odluka-domaceg-suda-imat-ce-dalekosezne-posljedice-kodirani-razgovori-partnera-balkanskog-narkobosa-zakonit-su-dokaz-1386748 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2e0d62023e7f52620f4be6752cb89f2b15744e5e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Odluka+doma%C4%87eg+suda+imat+%C4%87e+dalekose%C5%BEne+posljedice%3A+%E2%80%98Kodirani+razgovori+partnera+balkanskog+narkobosa+zakonit+su+dokaz%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fodluka-domaceg-suda-imat-ce-dalekosezne-posljedice-kodirani-razgovori-partnera-balkanskog-narkobosa-zakonit-su-dokaz-1386748 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fodluka-domaceg-suda-imat-ce-dalekosezne-posljedice-kodirani-razgovori-partnera-balkanskog-narkobosa-zakonit-su-dokaz-1386748 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sky aplikacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikasky aplikacija

Odluka domaćeg suda imat će dalekosežne posljedice: ‘Kodirani razgovori partnera balkanskog narkobosa zakonit su dokaz!‘

Piše Vladimir Urukalo
7. svibnja 2024. - 16:14
Radi se o slučaju u kojem USKOK Petra Ćosića i Manuela Vulića sumnjiči da su bili glavni hrvatski operativci balkanskog narkobosa Darka Šarića koji je iz Južne Amerike navodno prokrijumčario preko tone i pol kokainaJL

Nakon što je Slobodna Dalmacija objavila da je Europski sud pravde zadnjeg dana travnja objavio odluku prema kojoj se komunikacija s kriptiranih aplikacija ne smije koristiti u kaznenim postupcima protiv organiziranih zločinačkih udruga, ako nisu ispunjeni određeni kriteriji, došli smo u posjed odluke Županijskog suda u Zagrebu koji je krajem ožujka ove godine u slučaju Petra Ćosića (52) donio odluku u kojoj je baš takve dokaze proglasio zakonitim dokazima.

To je prva takva odluka domaćih sudova koja bi mogla imati dalekosežne posljedice za tekuće postupke protiv nekoliko velikih zločinačkih organizacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:31