StoryEditorOCM
Crna kronikamedo u akciji

Kako je splitski ‘profesionalac’ izbjegavao osude: sudili mu za pljačke kuća, ali nigdje dokaza! No, napravio je grešku

17. rujna 2023. - 20:39

Ni devet godina nakon provale u kuću poznatog splitskog psihijatra ne zna se tko ga je tada "olakšao" za gotovo osam tisuća eura (najmanje 60 tisuća kuna) budući da je jedini optuženi nedavno nepravomoćno oslobođen krivnje zbog nedostatka dokaza.

Naime, ODO Split još je krajem listopada 2015. godine za tu i još četiri teške krađe optužilo Bruna Moržanja (45), zvanog Medo. Optužno vijeće potvrdilo je tri djela dok je za dva djela na štetu "Tiska" optužnica vraćena na doradu, ali se uređena nikad nije vratila sudu pa se smatra da se od tih optužbi odustalo.

Ukradeni laptop

Dakle, Medu se teretilo da se te noći između 28. i 29. ožujka 2014. godine u Splitu popeo na terasu s južne strane stana na prvom katu u vlasništvu splitskog psihijatra te je pomoću željeznog montirača nasilno otvorio drvena ostakljena vrata i ušao u stan.

Ukrao je, po optužnici, više plavih kuverti s oko 20 tisuća kuna, prijenosno računalo marke HP, tablet Samsung Galaxy, mobitel I Phone 5 te iz spavaće sobe srebrnu tabakeru, srebrnu posudicu za puder, srebrne posudice u obliku cvijeta, starinski platneni remen sa srebrnim kopčama u obliku suza i razni zlatni nakit.

Policija nije pronašla Medine otiske na mjestu provale, a snimka nadzorne kamere nije pomogla u dokazivanju da je baš on provalnik. Naime, kako se navodi u presudi, iz snimke koja pokriva prostor susjedne kuće vidi se da je "videozapis izrazito loše kvalitete" s obzirom na noć i neosvijetljeni prostor.

Na snimci se vidi, i to zbog osvjetljenja automobilskih svjetala koji se u to vrijeme kreću ulicom iz smjera zapada, da u 23.43.58 dvorištu obiteljske kuće prilaze tri osobe čiji izgled nije vidljiv. Jedan nosi upaljenu ručnu baterijsku lampu, a onda odlaze iza ogradnog zida koji razdvaja dvorište dviju kuća.

Dokazivanju da je Medo jedan od provalnika (a ostala dvojica nikad nisu otkrivena) nije pomoglo niti to što je kod njega tri mjeseca kasnije policija pronašla baš psihijatrov ukradeni laptop.

- Iz činjenice da je optuženik tri mjeseca nakon inkriminiranog događaja posjedovao samo jednu od ukradenih stvari, u izostanku bilo kakvih drugih dokaza, ne može se izvan svake razumne sumnje pouzdano zaključiti da je upravo on počinio kazneno djelo na način na koji mu to optužba stavlja na teret.

Okolnost da optuženik nije potkrijepio kako je došao u posjed predmetnog računala nije i ne može biti dovoljna da ga se proglasi krivim jer je, primjerice, mogao od treće osobe kupiti ili na drugi način pribaviti to računalo - uz ostalo je obrazložila sutkinja Magda Davidović Glumac.

Medu je oslobodila i za optužbu da je tijekom noći 7. svibnja 2014. godine na Mažuranićevu šetalištu zajednički s osobom nadimka Gogi pomoću montirača nasilno otvorio metalnu rešetku i ulazna vrata trafike "Magnus", odakle je uzeo 250 kuna pologa te više boca raznih alkoholnih pića, više raznih čokoladica te više desetaka kutija raznih cigareta, sveukupne vrijednosti veće od 20 tisuća kuna, odnosno 2650 eura.

Nema otisaka

Niti tada nisu pronađeni Medini otisci prstiju, a na snimci se vide dvije osobe, od kojih jedna čuva stražu, a druga ulazi u trafiku. No, ne vide im se lica, a odjeća koju su imali provalnici na sebi nije odjeća koja je oduzeta od Mede tri mjeseca kasnije.

- Pregledom fotodokumentacije izuzetog gornjeg dijela trenerke od optuženika bez ikakve sumnje i nedvojbeno proizlazi da počinitelj teške krađe 7. svibnja 2014. na sebi nije nosio naprijed navedeni gornji dio trenerke.

Proizlazi da je počinitelj radnje nasilnog otvaranja ulaznih vrata i provale u trafiku "Magnus" na sebi bez ikakve sumnje nosio gornji dio trenerke plave boje s kapuljačom, dok je gornji dio trenerke oduzet od optuženika sive boje. Niti drugi počinitelj koji je držao stražu i koji nije ušao u unutrašnjost trafike kritične zgode na sebi nije nosio gornji dio trenerke koji je oduzet od optuženika - obrazložila je sutkinja.

Jedino djelo za koje je Medo osuđen, i to na godinu dana bezuvjetnog zatvora, je provala u trgovinu u Iločkoj ulici u noći između 15. i 16. svibnja 2014. godine, kada je razbio duplo izolacijsko staklo na prozoru trgovine te je ukrao 400 kuna pologa, više vrsta cigareta, rakiju, martini, konjak, kruškovac, Jack Daniels, Brandy, Jegermaister i votku breskva, pričinivši štetu veću od 10 tisuća kuna (1327 eura).

Niti tu Medo nije ostavio otiske prstiju, ali su pronađeni tragovi krvi za koje je analizom DNK utvrđeno da je njegova, jer se očito porezao na razbijeno staklo dok je vadio stvari iz trafike.

Čak 22 teške krađe

Zanimljivo je da je Medo višestruko osuđivan još od 2008. godine zbog imovinskih (ne)djela, a jedna od posljednjih optužnica iz siječnja prošle godine tereti ga za čak 22 teške krađe i one u pokušaju, te za dvije teške krađe u kojima je vrijednost ukradenih stvari veća od 60 tisuća kuna.

U jednoj od tih krađa je iz kuće na Mejama ukrao nakit i sat Rolex, ukupne vrijednosti oko pola milijuna kuna, dok je iz jedne vikendice u Kaštel Kambelovcu ukrao nakit, šampanjac Dom Perignon te računala vrijednosti veće od 83 tisuće kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:05