StoryEditorOCM
Crna kronikaposlužio se

Bivšeg fratra kolege optužili za krađu stvari iz samostana, on objasnio: ‘Samo sam uzeo što mi je trebalo...‘

26. srpnja 2023. - 09:31

Trideset trogodišnji I.T., nekadašnji fratar rodom iz Mostara i aktualni student Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, optužen je da je od lipnja pa do 12. listopada 2022. godine iz Franjevačkog samostana Hercegovačke provincije u Dubravi ukrao razne predmete - od bicikala, košulja, gitare do grafika i umjetničkih slika.

ODO u Zagrebu ga tereti da je uzeo oko 132 eura u raznim apoenima te dva bicikla marke Nakamura Fusion, jedan bicikl marke Lapierre Edge 9.9, prijenosno računalo marke Lenovo, bluetooth zvučnik marke JBL Party Box Go, električnu fender gitaru crveno-bijele boje, tri košulje, pulover marke “Galileo”, gornji dio trenirke plave boje “Nike” veličine “L” te grafiku “Posljednja večera” dimenzija 60x30 cm Đure Sedera zatim grafiku “Bogorodica s djetetom” dimenzija 50x50 cm istog autora, dvije grafike “Masline” dimenzija 100x100 cm Mladena Veže, jedno ulje na platnu “Kardinal Alojzije Stepinac” dimenzija 70x60 cm, sliku “Skica vitraja Samostana” dimenzija 70x70 cm Josipa Botterija Dinija te grafiku “Apstrakcija” dimenzija 100x70 cm od Ede Murtića.

U svojoj obrani okrivljeni je djelomično priznao (ne)djela, kazavši da je prije 7-8 godina došao u Zagreb na studij na Katoličko-bogoslovnom fakultetu, da je bio fratar i da je živio u Franjevačkom samostanu Hercegovačke provincije. No, prije nego što se trebao zarediti, 2021. godine je napustio poziv te je prebačen u Studentski dom na Lašćini. Ostala su mu dva ispita da završi fakultet, a zbog male sobe u domu nije mogao ponijeti sve svoje stvari pa tako ni slike, tj. grafike koje mu je darovao jedan pokojni fratar, kao ni svoje slike koje je naslikao za vrijeme boravka u samostanu, gdje je imao svoj atelje.

Pojasnio je da su u samostanu postojali odgojitelji te je on s novim odgojiteljem bio u zategnutim odnosima, kao i da je imao ključ kao i svi drugi fratri i ostali djelatnici. Budući da mu je na privjesku ostao ključ, on je jednom došao po stvari te je, zbog loše financijske situacije, uzeo što mu je trebalo – šunku, drugu hranu i nekoliko košulja. Uzeo je i grafiku Sedera i grafiku Veže i prodao ih za 300 kuna. Nakon ovoga još je jednom do dva puta išao u samostan po hranu i slično. Negirao je da je ukrao ostale stvari za koje ga se tereti.

No, iz iskaza fra Slavena Brekala, fra Renata Galića, fra Ivana Crnogorca te fra Ante Bekavca proizlazi da su ukradeni prijavljeni predmeti čiju vrijednost procjenjuju na više od 15 tisuća eura, kao i da niti jedna od ukradenih slika i grafika ne predstavlja kulturno dobro. Naveli su i da je I.T. na odlasku iz samostana predao ključ, ali je očito ukrao drugi primjerak. Kada su primijetili da nedostaju stvari, postavili su dvije kamere te se na snimkama početkom listopada prošle godine vidi baš okrivljeni kako u sitnim noćnim satima krade predmete, a pretpostavljaju da je najmanje sedam puta neovlašteno ušao u samostan.

Tužitelj Josip Huljev zatražio je u optužnici da ga se kazni s godinom dana zatvora s rokom kušnje od četiri godine. Iako smatra da postoji opasnost od bijega, tužitelj je ipak predložio da mu se produlje mjere opreza, ne da mu se odredi istražni zatvor, i to zato jer već više od sedam godina boravi na području RH, u Zagrebu već duže vrijeme ima u najmu stan, studira na Katoličko-bogoslovnom fakultetu te je u intimnoj vezi s djevojkom koja stanuje na području Zagreba. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:34