StoryEditor
BiznisSVI SE BOJE KRIZE

Kamate rastu, krediti padaju: analitičari očekuju nastavak slabljenja potražnje za kreditima

30. lipnja 2020. - 19:43
HANZA MEDIA/Ilustracija

Krediti građanima su u travnju pali za 1,4 milijardu kuna na 133,9 milijardi, i to im je bio prvi mjesečni pad u više od dvije godine, no isto se ne može reći za njihove cijene. Građani su se u travnju manje zaduživali, a prosječne kamate su na većinu novoodobrenih kredita porasle, prema podacima koje je objavila Hrvatska narodna banka (HNB).

Dok su zaduženja građana na mjesečnoj razini pala za 1,1 posto, na godišnjoj razini su i dalje u porastu koji traje još od rujna 2017., samo što brzina tog rasta usporava, ističu iz središnje banke.

Krajem travnja ove godine bankama su građani otplaćivali 133,9 milijardi kuna kredita, što je šest milijardi kuna više nego u istom mjesecu prošle godine, a iz HNB-a kažu da je godišnji rast plasmana stanovništvu usporio na 4,5 posto zbog nastavka smanjenog godišnjeg rasta gotovinskih nenamjenskih kredita od 6,5 posto i manjim dijelom zbog usporavanja rasta stambenih kredita na 6,1 posto.

Mrvicu jeftiniji minus

- S obzirom na narušeni optimizam, očekivanja i pogoršanja na tržištu rada te više averzije prema riziku, očekujemo da će potražnja za kreditima zbog novonastalih okolnosti u idućim mjesecima oslabjeti - prognoziraju analitičari Raiffeisenbank.

Prosječne kamate na novoodobrene kunske stambene kredite s 2,90 posto u ožujku porasle su na 2,94 posto u travnju, a na stambene kredite s valutnom klauzulom s 2,93 na 3,22 posto, pri čemu su, primjerice, za kunske kredite s promjenjivom kamatom i razdobljem početnog fiksiranja kamate do jedne godine porasle s 3,15 posto na 3,40 posto, a na takve stambene kredite s valutnom klauzulom s 3,23 na 3,57 posto.

Potrošački krediti s valutnom klauzulom su s 4,17 posto kamate u ožujku poskupjeli u travnju 4,47 posto, dok su istovremeno pale cijene potrošačkim kunskim kreditima s 4,92 na 4,12 posto kamate.

Mrvicu je pojeftinio minus na tekućim računima, pa je u travnju prosječna cijena tih zaduženja smanjena s 8,11 na 8,04 posto kamate.

Kamate na spomenute kredite su ovogodišnjeg travnja u odnosu na isti lanjski mjesec bile niže za prekoračenja, kunske potrošačke i stambene kredite, a više za one s valutnom klauzulom te su lani takvi potrošački koštali prosječnih 3,41 posto kamate, dok su stambeni koštali 3,17 posto, a 3,35 posto iznosila je promjenjiva kamata fiksirana na jednu godinu.

Oborena dugovanja

Krajem travnja građani su otplaćivali 58,5 milijardi kuna stambenih kredita, od čega ih je 40,6 posto bilo bez valutne klauzule.

U travnju je bilo 344 milijuna kuna stambenih kredita manje nego u ožujku, dok su u odnosu na lanjski travanj porasli za 3,9 milijardi kuna.

Nakon stambenih kredita, koji čine gotovo 44 posto svih zaduženja stanovništva, kućanstva najviše otplaćuju gotovinske nenamjenske kredite, ukupno 53,3 milijarde kuna, od čega je 40,5 milijardi kuna bez valutne klauzule.

U travnju je na mjesečnoj razini za 692 milijuna kuna smanjen iznos gotovinskih kredita koje građani otplaćuju, dok su ti krediti na godišnjoj razini od prošlogodišnjeg travnja do istog mjeseca ove godine porasli za 3,2 milijarde kuna.

Po ostalim vrstama kredita građani su obarali zaduženost na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

Građani su značajno smanjili minuse na tekućim računima, na mjesečnoj razini za 229 milijuna kuna, a na godišnjoj za pola milijarde kuna i svibanj su započeli sa 6,5 milijardi kuna prekoračenja po transakcijskim računima.

Zaduženost po kreditnim karticama u travnju su građani smanjili za 124 milijuna kuna u odnosu na prethodni mjesec i 68 milijuna kuna na godišnjoj razini na trenutačnih 3,6 milijardi kuna, za 70 milijuna na mjesečnoj i 452 milijuna kuna na godišnjoj razini oborili su svoja dugovanja po ostalim kreditima na 9,5 milijardi kuna krajem travnja...

Brojke i slova


133,9
milijardi kuna ukupni krediti stanovništva krajem travnja 2020.
135,4
milijarde kuna krediti građana krajem ožujka 2020.
127,8
milijardi kuna krediti građana krajem travnja 2019.

Dugovi građana


Stambeni krediti - 58,5 milijardi kuna
Gotovinski nenamjenski krediti - 53,3 milijarde kuna
Ostali krediti - 9,5 milijardi kuna
Prekoračenja po računima - 6,5 milijardi kuna
Krediti po kreditnim karticama - 3,6 milijardi kuna
Hipotekarni krediti - 1,9 milijardi kuna
Krediti za automobile - 490,6 milijuna kuna

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 09:47