stdClass Object ( [id] => 1386392 [title] => Bitcoin danas vrijedi puno, ali stručnjaci upozoravaju: ‘U njega treba ulagati - onoliko koliko smo spremni izgubiti‘ [alias] => bitcoin-danas-vrijedi-puno-ali-strucnjaci-upozoravaju-u-njega-treba-ulagati-onoliko-koliko-smo-spremni-izgubiti [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Milijunaš je danas onaj tko je prije desetak godina nabavio 20 bitcoina jer se vrijednost te valute posljednjih dana kreće od 53 tisuće dolara do 60 tisuća, dok je polovicom ožujka uzletjela na 73.097 dolara ili 68.042 eura. Od 2009. godine i pokretanja te najveće i najpoznatije kriptovalute do danas su se neki zaista obogatili, ali ima i onih koji su ostali kratkih rukava.

Kretanje cijene bitcoina je poput vožnje vlakom smrti u zabavnom parku, uspinješ se i padaš, smiješ se i vrištiš. Cijene im mogu samo u jednom danu značajno skakati iz plusa u minus i obratno. Ima tako prognoza da će bitcoin u skoroj budućnosti narasti na 100.000 dolara, a ima i onih koji podsjećaju na to da nakon svakog njegovog leta uvis uslijedi pad, ali nema pravila o trajanju tog pada.

Bitcoin je u veljači 2011. vrijedio jedan dolar, a u 2013. godini vrijednost mu je dosegla 200 dolara, da bi nakon godina mirovanja u 2017. doživio uspon na 20.000 dolara, a godinu je završio na 19.000 dolara. Uslijedio je pad, pa je u 2018. zaronio i ispod 3300 dolara. Te se godine govorilo o propasti i kraju te virtualne valute. U ožujku 2020. bitcoin je vrijedio 5032 dolara, da bi već u svibnju premašio 9900 dolara i do kraja godine stigao na 28.800 dolara.

Polovicom ožujka ove godine probio je rekordnih 70.000 dolara, dosegnuvši najveću cijenu od starta – jedan bitcoin vrijedio je 73.097 dolara. Trenutno košta 63.086 dolara ili 58.723 eura, odnosno tolika mu je cijena bila u trenutku pisanja ovog teksta. Onaj tko ih želi kupiti, može kupiti i manje od jednog bitcoina, na primjer 0,001 bitcoin košta 59 eura, a za sto eura dobije se 0,0017 bitcoin.

Zagovaratelji i osporavatelji

Zamah bitcoinu ove godine dala je američka Komisija za vrijednosne papire i burze SEC, koja je nakon godina odbijanja odobrila pokretanje prijavljenih javnih investicijskih fondova za ulaganje u bitcoin. Velike investicijske kuće tako mogu na burzi ponuditi novi investicijski proizvod - udjele u svojim ETF fondovima, a imovina tih fondova bit će ulagana u bitcoin. Jedni su to dočekali s oduševljenjem, dok su drugi skeptični. Tako je uostalom uvijek s mišljenjima oko kriptovaluta. George Soros ih je bio nazvao mjehurom koji će se rasprsnuti, Elon Musk je njihov zagovaratelj pa je prije nekoliko godina njegov Tesla, američki proizvođač električnih vozila u njegovu vlasništvu, kupio bitcoine za oko 1,5 milijardi dolara.

---

image

 Elon Musk je zagovaratelj kriptovaluta pa je prije nekoliko godina njegov Tesla, američki proizvođač električnih vozila u njegovu vlasništvu, kupio bitcoine za oko 1,5 milijardi dolara

Odd Andersen/Afp
---

Drugi su oprezni i upozoravaju na opasnosti. Ulrich Bindseil i Jürgen Schaaf iz Europske središnje banke na svom blogu, koji objavljuje ta banka, ističu da je nevjerojatno ironično da kriptovaluta koja je krenula u prevladavanje demoniziranog uspostavljenog financijskog sustava treba njegove posrednike. Ukazuju na to da bitcoin nije ispunio obećanje da će biti globalna decentralizirana digitalna valuta i da SEC-ijevo odobrenje ETF-a ne mijenja činjenicu da bitcoin nije prikladan kao sredstvo plaćanja ili za ulaganje. Razina cijene bitcoina nije pokazatelj njegove održivosti i nema temeljnih ekonomskih podataka, nema fer vrijednosti iz koje se mogu izvesti ozbiljne prognoze...

---

image

Bitcoin je u veljači 2011. vrijedio jedan dolar, a u 2013. godini vrijednost mu je dosegla 200 dolara, da bi nakon godina mirovanja u 2017. doživio uspon na 20.000 dolara (ilustracija)

Ozan Kose/Afp
---

Bitcoin je prva i najpoznatija virtualna valuta na koju danas otpada više od polovice kriptotržišta, a uz nju postoje tisuće kriptovaluta. Te se valute koriste za kupnju i plaćanja preko interneta, kao i za ulaganja, ali se značajno razlikuju od novca. Dok novac izdaju i tiskaju središnje banke, koje ga kontroliraju i jamče za njega, bitcoin nastaje na računalima rješavanjem složenih kriptografskih algoritama, što se naziva rudarenjem. Mogu se kupiti i preko bitcoin bankomata, odnosno na internetskim burzama, a drže se u nekom od brojnih elektroničkih novčanika na internetu.

Zagovornici bitcoina ponose se time što je decentraliziran, neovisan, anoniman i ne kontrolira ga nijedna institucija, nema veze sa središnjim i poslovnim bankama, nego čitavu bitcoin mrežu održavaju pojedinci i organizacije koje se nazivaju bitcoin rudarima. Klasični financijski sustav koji je nadziran i reguliran  istovremeno je i štićen pa ljudi mogu računati na zaštitu i povrat novca sa svojih računa u slučaju propasti neke banke. Vlasnici bitcoina i drugih virtualnih valuta nemaju takvu zaštitu.

Poslovati s društvima registriranim pri Hanfi

Iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) pozvali su građane da prije ulaganja u kriptovalute koje djeluju kao nešto što ostvaruje brz rast razmotre činjenice da je tržište kriptovaluta vrlo promjenjivo i nije regulirano, a ne postoji institucionalna zaštita ulagatelja, nema garancije zarade niti povrata glavnice. Ukazuju na to da je lani usvojena uredba koja će regulirati kriptotržište na razini EU-a, a trenutačno se radi na implementaciji u nacionalna zakonodavstva, uključujući i hrvatsko.

---

image

Onaj tko ih želi kupiti, može kupiti i manje od jednog bitcoina, na primjer 0,001 bitcoin košta 59 eura, a za sto eura dobije se 0,0017 bitcoina (ilustracija)

Afp
---

- U ovom trenutku postoji Registar pružatelja usluga virtualne imovine, koji u skladu sa Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma vodi Hanfa. Ako se građani odluče za takva ulaganja, važno je da posluju s društvima koja se nalaze u Registru dostupnom preko Hanfine internetske stranice. No to što je neko društvo u Registru također nije garancija zarade ili povrata uloženih sredstava, već je samo dokaz da je riječ o društvu koje je prijavilo svoje poslovanje Hanfi te da ono doista postoji, a da nije riječ samo o internetskoj stranici – kažu iz Hanfe.

Bitcoin može obogatiti, a može i izbrisati sve uloženo. Najbolji savjet koji stručnjaci daju svima koji se žele okušati u svijetu kriptovaluta jest da ulažu onoliko novca koliko su spremni izgubiti.

---

image

Žena u San Salvadoru jedna je od prosvjednica protiv bitcoina zbog njegovih skandala i iznenadnoga pada cijena te zloupotrebe od kibernetičkih kriminalaca

Marvin Recinos/Afp
------
image

Bitcoin je najpoznatija među brojnim kriptovalutama (ilustracija)

Afp
---

---

Cijene bitcoina

ožujak 2020. na 5032 dolara

svibanj 2020. iznad 9900 dolara

kraj 2020. 28.800 dolara

sredina siječnja 2021. 37.000 dolara

veljača 2021. 52.666 dolara

travanj 2021. 60.000 dolara

svibanj 2021. ispod 30.000 dolara

listopad 2021. 66.970 dolara

siječanj 2022. 47.700 dolara

prosinac 2022. 16.600 dolara

početak 2023. 16.540 dolara

sredina travnja 30.468 dolara

kraj 2023. 42.074 dolara

sredina ožujka 2024. 73.097 dolara

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kriptovalute [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => kriptovalute 2 0 5702 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-05 09:05:15 [created_by] => 3204 [created_by_alias] => Sanja Stapić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-06 11:12:41 [modified_by] => 3204 [publish_up] => 2024-05-06 11:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bitcoin danas vrijedi puno, ali stručnjaci upozoravaju: 'U njega treba ulagati - onoliko koliko smo spremni izgubiti' page_title=Bitcoin danas vrijedi puno, ali stručnjaci upozoravaju: 'U njega treba ulagati - onoliko koliko smo spremni izgubiti' [metakey] => Bitcoin, Kriptovalute, PAD CIJENA, porast cijena, Hanfa, Europska središnja banka, skeptici, protivnici , Elon Musk, George Soros [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/05\/26731418.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/05\/26981296.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/05\/26755623.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/05\/26722579.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/05\/21124998.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/05\/25082548.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/05\/26802337.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Anthony Wallace\/Afp"," Afp","Ozan Kose\/Afp","Marvin Recinos\/Afp"," Afp","Fabrice Coffrini\/Afp","Odd Andersen\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Bitcoin ima uspone i padove, a trenutno ko\u0161ta 63.086 dolara ili 58.723 eura (ilustracija)<\/p>","

Onaj tko ih \u017eeli kupiti, mo\u017ee kupiti i manje od jednog bitcoina, na primjer 0,001 bitcoin ko\u0161ta 59 eura, a za sto eura dobije se 0,0017 bitcoina (ilustracija)<\/p>","

Bitcoin je u velja\u010di 2011. vrijedio jedan dolar, a u 2013. godini vrijednost mu je dosegla 200 dolara, da bi nakon godina mirovanja u 2017. do\u017eivio uspon na 20.000 dolara (ilustracija)<\/p>","

\u017dena u San Salvadoru jedna je od prosvjednica protiv bitcoina zbog njegovih skandala i iznenadnoga pada cijena te zloupotrebe od kiberneti\u010dkih kriminalaca<\/p>","

Bitcoin je najpoznatija me\u0111u brojnim kriptovalutama (ilustracija)<\/p>","

\u00a0George Soros je kriptovalute nazvao mjehurom koji \u0107e se rasprsnuti<\/p>","

\u00a0Elon Musk je zagovaratelj kriptovaluta pa je prije nekoliko godina njegov Tesla, ameri\u010dki proizvo\u0111a\u010d elektri\u010dnih vozila u njegovu vlasni\u0161tvu, kupio bitcoine za oko 1,5 milijardi dolara<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","hd_26731418_1920.jpg":"1920x1080","k_26731418_1280.jpg":"1280x1280","k_26731418_1024.jpg":"1024x1024","k_26731418_640.jpg":"640x640","k_26731418_480.jpg":"480x480","k_26731418_340.jpg":"340x340","k_26731418_220.jpg":"220x220","o_26731418_1280.jpg":"1280x852","o_26731418_1024.jpg":"1024x681","o_26731418_640.jpg":"640x426","o_26731418_480.jpg":"480x319","o_26731418_340.jpg":"340x226","o_26731418_220.jpg":"220x146","h_26731418_1280.jpg":"1280x854","h_26731418_1024.jpg":"1024x683","h_26731418_640.jpg":"640x427","h_26731418_480.jpg":"480x320","h_26731418_340.jpg":"340x227","h_26731418_220.jpg":"220x147","pp_26731418_1280.jpg":"1280x1628","pp_26731418_1024.jpg":"1024x1303","pp_26731418_640.jpg":"640x814","pp_26731418_480.jpg":"480x611","pp_26731418_340.jpg":"340x432","pp_26731418_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26981296_1920.jpg":"1920x1080","k_26981296_1280.jpg":"1280x1280","k_26981296_1024.jpg":"1024x1024","k_26981296_640.jpg":"640x640","k_26981296_480.jpg":"480x480","k_26981296_340.jpg":"340x340","k_26981296_220.jpg":"220x220","o_26981296_1280.jpg":"1280x1920","o_26981296_1024.jpg":"1024x1536","o_26981296_640.jpg":"640x960","o_26981296_480.jpg":"480x720","o_26981296_340.jpg":"340x510","o_26981296_220.jpg":"220x330","h_26981296_1280.jpg":"1280x854","h_26981296_1024.jpg":"1024x683","h_26981296_640.jpg":"640x427","h_26981296_480.jpg":"480x320","h_26981296_340.jpg":"340x227","h_26981296_220.jpg":"220x147","pp_26981296_1280.jpg":"1280x1628","pp_26981296_1024.jpg":"1024x1303","pp_26981296_640.jpg":"640x814","pp_26981296_480.jpg":"480x611","pp_26981296_340.jpg":"340x432","pp_26981296_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26755623_1920.jpg":"1920x1080","k_26755623_1280.jpg":"1280x1280","k_26755623_1024.jpg":"1024x1024","k_26755623_640.jpg":"640x640","k_26755623_480.jpg":"480x480","k_26755623_340.jpg":"340x340","k_26755623_220.jpg":"220x220","o_26755623_1280.jpg":"1280x851","o_26755623_1024.jpg":"1024x681","o_26755623_640.jpg":"640x425","o_26755623_480.jpg":"480x319","o_26755623_340.jpg":"340x226","o_26755623_220.jpg":"220x146","h_26755623_1280.jpg":"1280x854","h_26755623_1024.jpg":"1024x683","h_26755623_640.jpg":"640x427","h_26755623_480.jpg":"480x320","h_26755623_340.jpg":"340x227","h_26755623_220.jpg":"220x147","pp_26755623_1280.jpg":"1280x1628","pp_26755623_1024.jpg":"1024x1303","pp_26755623_640.jpg":"640x814","pp_26755623_480.jpg":"480x611","pp_26755623_340.jpg":"340x432","pp_26755623_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26722579_1920.jpg":"1920x1080","k_26722579_1280.jpg":"1280x1280","k_26722579_1024.jpg":"1024x1024","k_26722579_640.jpg":"640x640","k_26722579_480.jpg":"480x480","k_26722579_340.jpg":"340x340","k_26722579_220.jpg":"220x220","o_26722579_1280.jpg":"1280x854","o_26722579_1024.jpg":"1024x683","o_26722579_640.jpg":"640x427","o_26722579_480.jpg":"480x320","o_26722579_340.jpg":"340x226","o_26722579_220.jpg":"220x146","h_26722579_1280.jpg":"1280x854","h_26722579_1024.jpg":"1024x683","h_26722579_640.jpg":"640x427","h_26722579_480.jpg":"480x320","h_26722579_340.jpg":"340x227","h_26722579_220.jpg":"220x147","pp_26722579_1280.jpg":"1280x1628","pp_26722579_1024.jpg":"1024x1303","pp_26722579_640.jpg":"640x814","pp_26722579_480.jpg":"480x611","pp_26722579_340.jpg":"340x432","pp_26722579_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x602","hd_21124998_1920.jpg":"1920x1080","k_21124998_1280.jpg":"1280x1280","k_21124998_1024.jpg":"1024x1024","k_21124998_640.jpg":"640x640","k_21124998_480.jpg":"480x480","k_21124998_340.jpg":"340x340","k_21124998_220.jpg":"220x220","o_21124998_1280.jpg":"1280x752","o_21124998_1024.jpg":"1024x602","o_21124998_640.jpg":"640x376","o_21124998_480.jpg":"480x282","o_21124998_340.jpg":"340x199","o_21124998_220.jpg":"220x129","h_21124998_1280.jpg":"1280x854","h_21124998_1024.jpg":"1024x683","h_21124998_640.jpg":"640x427","h_21124998_480.jpg":"480x320","h_21124998_340.jpg":"340x227","h_21124998_220.jpg":"220x147","pp_21124998_1280.jpg":"1280x1628","pp_21124998_1024.jpg":"1024x1303","pp_21124998_640.jpg":"640x814","pp_21124998_480.jpg":"480x611","pp_21124998_340.jpg":"340x432","pp_21124998_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25082548_1920.jpg":"1920x1080","k_25082548_1280.jpg":"1280x1280","k_25082548_1024.jpg":"1024x1024","k_25082548_640.jpg":"640x640","k_25082548_480.jpg":"480x480","k_25082548_340.jpg":"340x340","k_25082548_220.jpg":"220x220","o_25082548_1280.jpg":"1280x853","o_25082548_1024.jpg":"1024x682","o_25082548_640.jpg":"640x426","o_25082548_480.jpg":"480x320","o_25082548_340.jpg":"340x226","o_25082548_220.jpg":"220x146","h_25082548_1280.jpg":"1280x854","h_25082548_1024.jpg":"1024x683","h_25082548_640.jpg":"640x427","h_25082548_480.jpg":"480x320","h_25082548_340.jpg":"340x227","h_25082548_220.jpg":"220x147","pp_25082548_1280.jpg":"1280x1628","pp_25082548_1024.jpg":"1024x1303","pp_25082548_640.jpg":"640x814","pp_25082548_480.jpg":"480x611","pp_25082548_340.jpg":"340x432","pp_25082548_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1200","hd_26802337_1920.jpg":"1920x1080","k_26802337_1280.jpg":"1280x1280","k_26802337_1024.jpg":"1024x1024","k_26802337_640.jpg":"640x640","k_26802337_480.jpg":"480x480","k_26802337_340.jpg":"340x340","k_26802337_220.jpg":"220x220","o_26802337_1280.jpg":"1280x800","o_26802337_1024.jpg":"1024x640","o_26802337_640.jpg":"640x400","o_26802337_480.jpg":"480x300","o_26802337_340.jpg":"340x212","o_26802337_220.jpg":"220x137","h_26802337_1280.jpg":"1280x854","h_26802337_1024.jpg":"1024x683","h_26802337_640.jpg":"640x427","h_26802337_480.jpg":"480x320","h_26802337_340.jpg":"340x227","h_26802337_220.jpg":"220x147","pp_26802337_1280.jpg":"1280x1628","pp_26802337_1024.jpg":"1024x1303","pp_26802337_640.jpg":"640x814","pp_26802337_480.jpg":"480x611","pp_26802337_340.jpg":"340x432","pp_26802337_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6115261 Threads: 88 Questions: 1106441842 Slow queries: 0 Opens: 204672 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.931 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9915498 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/bitcoin-danas-vrijedi-puno-ali-strucnjaci-upozoravaju-u-njega-treba-ulagati-onoliko-koliko-smo-spremni-izgubiti-1386392 [printLink] => /vijesti/biznis/bitcoin-danas-vrijedi-puno-ali-strucnjaci-upozoravaju-u-njega-treba-ulagati-onoliko-koliko-smo-spremni-izgubiti-1386392?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419719 [name] => Bitcoin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bitcoin [link] => /tag/bitcoin ) [1] => stdClass Object ( [id] => 363918 [name] => Kriptovalute [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kriptovalute [link] => /tag/kriptovalute ) [2] => stdClass Object ( [id] => 603562 [name] => PAD CIJENA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-12 19:44:39 [main_article_id] => 0 [alias] => pad-cijena [link] => /tag/pad-cijena ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650994 [name] => porast cijena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-28 10:08:03 [main_article_id] => 0 [alias] => porast-cijena [link] => /tag/porast-cijena ) [4] => stdClass Object ( [id] => 426365 [name] => Hanfa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hanfa [link] => /tag/hanfa ) [5] => stdClass Object ( [id] => 447816 [name] => Europska središnja banka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => europska-sredisnja-banka [link] => /tag/europska-sredisnja-banka ) [6] => stdClass Object ( [id] => 605114 [name] => skeptici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-01 08:55:53 [main_article_id] => 0 [alias] => skeptici [link] => /tag/skeptici ) [7] => stdClass Object ( [id] => 392550 [name] => protivnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => protivnici [link] => /tag/protivnici ) [8] => stdClass Object ( [id] => 249564 [name] => elon musk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => elon-musk [link] => /tag/elon-musk ) [9] => stdClass Object ( [id] => 235850 [name] => George Soros [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => george-soros [link] => /tag/george-soros ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kriptovalute [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bitcoin danas vrijedi puno, ali stručnjaci upozoravaju: ‘U njega treba ulagati - onoliko koliko smo spremni izgubiti‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3204 [name] => Sanja Stapić [username] => sanja-stapi [email] => sanja-stapi@sd.hr [password] => $2y$10$1bAjVN/BzqUJYUgXQ68QIOyPHSf8duONePCJCfzotwWS5BgSDEtOm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sanja-stapic-3204 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1722 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a42fa1bbe7de54264e3b40d69134d435?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/05/26731418.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Anthony Wallace/Afp [mainImageDesc] =>

Bitcoin ima uspone i padove, a trenutno košta 63.086 dolara ili 58.723 eura (ilustracija)

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/05/26731418.jpg [title] =>

Bitcoin ima uspone i padove, a trenutno košta 63.086 dolara ili 58.723 eura (ilustracija)

Anthony Wallace/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/05/26981296.jpg [title] =>

Onaj tko ih želi kupiti, može kupiti i manje od jednog bitcoina, na primjer 0,001 bitcoin košta 59 eura, a za sto eura dobije se 0,0017 bitcoina (ilustracija)

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/05/26755623.jpg [title] =>

Bitcoin je u veljači 2011. vrijedio jedan dolar, a u 2013. godini vrijednost mu je dosegla 200 dolara, da bi nakon godina mirovanja u 2017. doživio uspon na 20.000 dolara (ilustracija)

Ozan Kose/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/05/26722579.jpg [title] =>

Žena u San Salvadoru jedna je od prosvjednica protiv bitcoina zbog njegovih skandala i iznenadnoga pada cijena te zloupotrebe od kibernetičkih kriminalaca

Marvin Recinos/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/05/21124998.jpg [title] =>

Bitcoin je najpoznatija među brojnim kriptovalutama (ilustracija)

Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/05/25082548.jpg [title] =>

 George Soros je kriptovalute nazvao mjehurom koji će se rasprsnuti

Fabrice Coffrini/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/05/26802337.jpg [title] =>

 Elon Musk je zagovaratelj kriptovaluta pa je prije nekoliko godina njegov Tesla, američki proizvođač električnih vozila u njegovu vlasništvu, kupio bitcoine za oko 1,5 milijardi dolara

Odd Andersen/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Milijunaš je danas onaj tko je prije desetak godina nabavio 20 bitcoina jer se vrijednost te valute posljednjih dana kreće od 53 tisuće dolara do 60 tisuća, dok je polovicom ožujka uzletjela na 73.097 dolara ili 68.042 eura. Od 2009. godine i pokretanja te najveće i najpoznatije kriptovalute do danas su se neki zaista obogatili, ali ima i onih koji su ostali kratkih rukava.

Kretanje cijene bitcoina je poput vožnje vlakom smrti u zabavnom parku, uspinješ se i padaš, smiješ se i vrištiš. Cijene im mogu samo u jednom danu značajno skakati iz plusa u minus i obratno. Ima tako prognoza da će bitcoin u skoroj budućnosti narasti na 100.000 dolara, a ima i onih koji podsjećaju na to da nakon svakog njegovog leta uvis uslijedi pad, ali nema pravila o trajanju tog pada.

Bitcoin je u veljači 2011. vrijedio jedan dolar, a u 2013. godini vrijednost mu je dosegla 200 dolara, da bi nakon godina mirovanja u 2017. doživio uspon na 20.000 dolara, a godinu je završio na 19.000 dolara. Uslijedio je pad, pa je u 2018. zaronio i ispod 3300 dolara. Te se godine govorilo o propasti i kraju te virtualne valute. U ožujku 2020. bitcoin je vrijedio 5032 dolara, da bi već u svibnju premašio 9900 dolara i do kraja godine stigao na 28.800 dolara.

Polovicom ožujka ove godine probio je rekordnih 70.000 dolara, dosegnuvši najveću cijenu od starta – jedan bitcoin vrijedio je 73.097 dolara. Trenutno košta 63.086 dolara ili 58.723 eura, odnosno tolika mu je cijena bila u trenutku pisanja ovog teksta. Onaj tko ih želi kupiti, može kupiti i manje od jednog bitcoina, na primjer 0,001 bitcoin košta 59 eura, a za sto eura dobije se 0,0017 bitcoin.

Zagovaratelji i osporavatelji

Zamah bitcoinu ove godine dala je američka Komisija za vrijednosne papire i burze SEC, koja je nakon godina odbijanja odobrila pokretanje prijavljenih javnih investicijskih fondova za ulaganje u bitcoin. Velike investicijske kuće tako mogu na burzi ponuditi novi investicijski proizvod - udjele u svojim ETF fondovima, a imovina tih fondova bit će ulagana u bitcoin. Jedni su to dočekali s oduševljenjem, dok su drugi skeptični. Tako je uostalom uvijek s mišljenjima oko kriptovaluta. George Soros ih je bio nazvao mjehurom koji će se rasprsnuti, Elon Musk je njihov zagovaratelj pa je prije nekoliko godina njegov Tesla, američki proizvođač električnih vozila u njegovu vlasništvu, kupio bitcoine za oko 1,5 milijardi dolara.

---

image

 Elon Musk je zagovaratelj kriptovaluta pa je prije nekoliko godina njegov Tesla, američki proizvođač električnih vozila u njegovu vlasništvu, kupio bitcoine za oko 1,5 milijardi dolara

Odd Andersen/Afp
---

Drugi su oprezni i upozoravaju na opasnosti. Ulrich Bindseil i Jürgen Schaaf iz Europske središnje banke na svom blogu, koji objavljuje ta banka, ističu da je nevjerojatno ironično da kriptovaluta koja je krenula u prevladavanje demoniziranog uspostavljenog financijskog sustava treba njegove posrednike. Ukazuju na to da bitcoin nije ispunio obećanje da će biti globalna decentralizirana digitalna valuta i da SEC-ijevo odobrenje ETF-a ne mijenja činjenicu da bitcoin nije prikladan kao sredstvo plaćanja ili za ulaganje. Razina cijene bitcoina nije pokazatelj njegove održivosti i nema temeljnih ekonomskih podataka, nema fer vrijednosti iz koje se mogu izvesti ozbiljne prognoze...

---

image

Bitcoin je u veljači 2011. vrijedio jedan dolar, a u 2013. godini vrijednost mu je dosegla 200 dolara, da bi nakon godina mirovanja u 2017. doživio uspon na 20.000 dolara (ilustracija)

Ozan Kose/Afp
---

Bitcoin je prva i najpoznatija virtualna valuta na koju danas otpada više od polovice kriptotržišta, a uz nju postoje tisuće kriptovaluta. Te se valute koriste za kupnju i plaćanja preko interneta, kao i za ulaganja, ali se značajno razlikuju od novca. Dok novac izdaju i tiskaju središnje banke, koje ga kontroliraju i jamče za njega, bitcoin nastaje na računalima rješavanjem složenih kriptografskih algoritama, što se naziva rudarenjem. Mogu se kupiti i preko bitcoin bankomata, odnosno na internetskim burzama, a drže se u nekom od brojnih elektroničkih novčanika na internetu.

Zagovornici bitcoina ponose se time što je decentraliziran, neovisan, anoniman i ne kontrolira ga nijedna institucija, nema veze sa središnjim i poslovnim bankama, nego čitavu bitcoin mrežu održavaju pojedinci i organizacije koje se nazivaju bitcoin rudarima. Klasični financijski sustav koji je nadziran i reguliran  istovremeno je i štićen pa ljudi mogu računati na zaštitu i povrat novca sa svojih računa u slučaju propasti neke banke. Vlasnici bitcoina i drugih virtualnih valuta nemaju takvu zaštitu.

Poslovati s društvima registriranim pri Hanfi

Iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) pozvali su građane da prije ulaganja u kriptovalute koje djeluju kao nešto što ostvaruje brz rast razmotre činjenice da je tržište kriptovaluta vrlo promjenjivo i nije regulirano, a ne postoji institucionalna zaštita ulagatelja, nema garancije zarade niti povrata glavnice. Ukazuju na to da je lani usvojena uredba koja će regulirati kriptotržište na razini EU-a, a trenutačno se radi na implementaciji u nacionalna zakonodavstva, uključujući i hrvatsko.

---

image

Onaj tko ih želi kupiti, može kupiti i manje od jednog bitcoina, na primjer 0,001 bitcoin košta 59 eura, a za sto eura dobije se 0,0017 bitcoina (ilustracija)

Afp
---

- U ovom trenutku postoji Registar pružatelja usluga virtualne imovine, koji u skladu sa Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma vodi Hanfa. Ako se građani odluče za takva ulaganja, važno je da posluju s društvima koja se nalaze u Registru dostupnom preko Hanfine internetske stranice. No to što je neko društvo u Registru također nije garancija zarade ili povrata uloženih sredstava, već je samo dokaz da je riječ o društvu koje je prijavilo svoje poslovanje Hanfi te da ono doista postoji, a da nije riječ samo o internetskoj stranici – kažu iz Hanfe.

Bitcoin može obogatiti, a može i izbrisati sve uloženo. Najbolji savjet koji stručnjaci daju svima koji se žele okušati u svijetu kriptovaluta jest da ulažu onoliko novca koliko su spremni izgubiti.

---

image

Žena u San Salvadoru jedna je od prosvjednica protiv bitcoina zbog njegovih skandala i iznenadnoga pada cijena te zloupotrebe od kibernetičkih kriminalaca

Marvin Recinos/Afp
------
image

Bitcoin je najpoznatija među brojnim kriptovalutama (ilustracija)

Afp
---

---

Cijene bitcoina

ožujak 2020. na 5032 dolara

svibanj 2020. iznad 9900 dolara

kraj 2020. 28.800 dolara

sredina siječnja 2021. 37.000 dolara

veljača 2021. 52.666 dolara

travanj 2021. 60.000 dolara

svibanj 2021. ispod 30.000 dolara

listopad 2021. 66.970 dolara

siječanj 2022. 47.700 dolara

prosinac 2022. 16.600 dolara

početak 2023. 16.540 dolara

sredina travnja 30.468 dolara

kraj 2023. 42.074 dolara

sredina ožujka 2024. 73.097 dolara

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Anthony Wallace/Afp  Afp Ozan Kose/Afp Marvin Recinos/Afp  Afp Fabrice Coffrini/Afp Odd Andersen/Afp
Anthony Wallace/Afp

Bitcoin ima uspone i padove, a trenutno košta 63.086 dolara ili 58.723 eura (ilustracija)

Afp

Onaj tko ih želi kupiti, može kupiti i manje od jednog bitcoina, na primjer 0,001 bitcoin košta 59 eura, a za sto eura dobije se 0,0017 bitcoina (ilustracija)

Ozan Kose/Afp

Bitcoin je u veljači 2011. vrijedio jedan dolar, a u 2013. godini vrijednost mu je dosegla 200 dolara, da bi nakon godina mirovanja u 2017. doživio uspon na 20.000 dolara (ilustracija)

Marvin Recinos/Afp

Žena u San Salvadoru jedna je od prosvjednica protiv bitcoina zbog njegovih skandala i iznenadnoga pada cijena te zloupotrebe od kibernetičkih kriminalaca

Afp

Bitcoin je najpoznatija među brojnim kriptovalutama (ilustracija)

Fabrice Coffrini/Afp

 George Soros je kriptovalute nazvao mjehurom koji će se rasprsnuti

Odd Andersen/Afp

 Elon Musk je zagovaratelj kriptovaluta pa je prije nekoliko godina njegov Tesla, američki proizvođač električnih vozila u njegovu vlasništvu, kupio bitcoine za oko 1,5 milijardi dolara

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/bitcoin-danas-vrijedi-puno-ali-strucnjaci-upozoravaju-u-njega-treba-ulagati-onoliko-koliko-smo-spremni-izgubiti-1386392 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f0fb2f45c78f055bfe62d9c7ffdaf5e1f2c774fd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bitcoin+danas+vrijedi+puno%2C+ali+stru%C4%8Dnjaci+upozoravaju%3A+%E2%80%98U+njega+treba+ulagati+-+onoliko+koliko+smo+spremni+izgubiti%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fbitcoin-danas-vrijedi-puno-ali-strucnjaci-upozoravaju-u-njega-treba-ulagati-onoliko-koliko-smo-spremni-izgubiti-1386392 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fbitcoin-danas-vrijedi-puno-ali-strucnjaci-upozoravaju-u-njega-treba-ulagati-onoliko-koliko-smo-spremni-izgubiti-1386392 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kriptovalute [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Bizniskriptovalute

Bitcoin danas vrijedi puno, ali stručnjaci upozoravaju: ‘U njega treba ulagati - onoliko koliko smo spremni izgubiti‘

Piše Sanja Stapić
6. svibnja 2024. - 13:11

Milijunaš je danas onaj tko je prije desetak godina nabavio 20 bitcoina jer se vrijednost te valute posljednjih dana kreće od 53 tisuće dolara do 60 tisuća, dok je polovicom ožujka uzletjela na 73.097 dolara ili 68.042 eura. Od 2009. godine i pokretanja te najveće i najpoznatije kriptovalute do danas su se neki zaista obogatili, ali ima i onih koji su ostali kratkih rukava.

Kretanje cijene bitcoina je poput vožnje vlakom smrti u zabavnom parku, uspinješ se i padaš, smiješ se i vrištiš. Cijene im mogu samo u jednom danu značajno skakati iz plusa u minus i obratno. Ima tako prognoza da će bitcoin u skoroj budućnosti narasti na 100.000 dolara, a ima i onih koji podsjećaju na to da nakon svakog njegovog leta uvis uslijedi pad, ali nema pravila o trajanju tog pada.

Bitcoin je u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:45