StoryEditorOCM
Više od sportasplit maraton

Tmurno vrijeme, ali raspoloženje odlično, trčat‘ je gušt, čak se 380 trkača natjecalo za Trofej Slobodne Dalmacije

Piše Krešimir Milić
24. veljače 2024. - 16:14

Ponadali smo se da bi ove godine početak najvećeg trkačkog događaja u Splitu mogli dočekati bez tmurnog neba, ali ni takvo vrijeme nije spriječilo vedro raspoloženje na startnim pozicijama. Kako je već tradicija nalaže veljača je rezervirana za Split maraton, dvodnevni trkački spektakl s utrkama za gotovo sve dobne kategorije.

Nalaže i tradicija da prvo krene s onim najmlađima u Grawe dječjoj milji, a ove godine je među tićima, faganelima, repcima i grdelinima bilo 390 natjecateljica i natjecatelja od 4 do 15 godina. Malo animiranja s bine, pa red zagrijavanja i trk po medalje bio je ritam mladih natjecatelja kao uvertira za centralne utrke dana – Trofej Slobodne Dalmacije na pet kilometara i Mazda utrku na 10 kilometara.

Trofej Slobodne osvojili su Ante Živković i Tea Faber, a utrku na 10 kilometara Nataša Šustić i Caleb Greenwich.

image

Grawe Dječja milja

Jakov Prkić/Cropix
image

Vinko Ursić Glavanović, direktor Slobodne Dalmacije

Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix

Sindik i Šurjak

Natjecatelje su na startne pozicije pozivao idejni začetnik splitskog maratona Kristijan Sindik uz asistenciju voditeljice Mirte Šurjak i animaciju Vangela Likuševskog.

Sivo nebo nije ni ove godine uspjelo obeshrabriti one koji su zacrtali istrčati određenu kilometražu. Tako se njih 380 natjecalo za Trofej Slobodne Dalmacije, a utrku od 10 kilometara odlučilo je istrčati 340 natjecatelja. Prije nego će se uputiti u trk dug pet kilometara natjecatelje je pozdravio Vinko Ursić Glavanović, direktor Slobodne Dalmacije, te označio pucnjem start utrke.

Kako su utrke dolazile svome kraju nebo se i malo vedrilo kao i lica natjecatelja iz svih krajeva svijeta na startu. Prošlo je na kraju bez kapi kiše, a i da je pala, imali su organizatori za sve plan B. Uvertira za centralni događaj na kojem se očekuje 2.500 natjecatelja ispunila je očekivanja, a istome se nadaju i sutra.

Apsolutni rekord

- Prije svega zadovoljni smo kako nas je vrijeme danas poslužilo. Zaobišao nas je jedan val, kako su rekli, olujnog vjetra i kiše. To nam je bilo bitno zbog djece jer nismo htjeli da nastupaju u nekim ekstremnim okolnostima. Tu su utrke na pet i deset kilometara te mislim da je ovo prava uvertira za sutrašnji dan kad očekujemo na stazi oko dvije i pol tisuće ljudi. To je apsolutan rekord, a danas je više od 1000 ljudi. Dostigli smo razinu 2020. godine koja je bila po svemu specifična. Bilo je to vrijeme pred koronu, a tad su svi hrlili u Split jer su druge utrke otkazivane. Split nije prekinuo kontinuitet sve ove godine i mogu reći da smo dostigli onaj najveći nivo, ali mi idemo i dalje. Nadam se iduće godine više i bolje što se tiče sam kvalitete organizacije, masovnosti, ali i same kvalitete rezultata samih rezultata natjecatelja – rekao nam je organizator Kristijan Sindik.

image
Jakov Prkic/Cropix
image

Ante Živkovic, pobjednik utrke 5 km, trofej Slobodne Dalmacije

Jakov Prkic/Cropix
image

Tea Faber, pobjednica na 5km, Trofej Slobodne Dalmacije

Jakov Prkic/Cropix
image

Natasa Sustic pobjednica na 10 km

Jakov Prkic/Cropix
image

Caleb Greenwich pobjednik na 10 km

Jakov Prkic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:24