StoryEditorOCM
TenisDavis Cup

Bergs pobijedio Ajdukovića i odveo Belgiju na završni turnir

Piše Hina
4. veljače 2024. - 18:03

Belgijski tenisač Zizou Bergs svladao je Duju Ajdukovića sa 6-1, 7-5 i tako donio treći, pobjednički bod svojoj reprezentaciji koja je s ukupnih 3-1 svladala Hrvatsku u kvalifikacijskom susretu za plasman u grupnu fazu završnice Davis Cupa održanom u Varaždinu. 

Za razliku od subotnjeg dvoboja, u kojem je sjajno ušao u meč te nizom od devet osvojenih gemova slomio otpor Jorisa de Loorea, Duje Ajduković u nedjelju nije uspio protiv zahtjevnijeh suparnika ponoviti takvu igru. Dvaput je u prvom setu izgubio servis, pomagao suparniku prevelikim brojem neiznuđenih pogrešaka pa je u prvoj dionici meča ostao bez prilike.

U drugom setu je bio ravnopravniji suparnik, u drugom gemu je propustio dvije prilike za ‘break‘ i konstatno radio pritisak. No, jedan loš gem na servisu i dvostruka pogreška na Bergsovu ‘break‘ loptu udaljili su ga od mogućeg preokreta. Belgijac je pri vodstvu 5-4 imao servis za meč i dvije povezane meč-lopte (40-15). Na prvu je promašio, a na drugu je Ajduković potegnuo neobranjivu bekend paralelu. Uslijedila su još dva Bergsova promašaja za "eksploziju" oduševljenja na tribinama varaždinske Arene.

Nesreća je kumovala tome da Ajduković u sljedećem gemu na 30-15 izgubio dva poena i ponovno bio suočen s ‘break‘-loptom. Bergs ga je napao, isprovocirao pogrešku i po drugi put došao do servisa za pobjedu. U drugom pokušaju nije ponovio pogrešku iz desetog gema te je nakon 95 minuta proslavio najznačajniju pobjedu u karijeri.

Tako će Hrvatska prvi put od uvođenja novog sustava natjecanja u Davis Cupu ostati bez nastupa u grupnoj fazi završnog turnira. Hrvatski tenisači će u rujnu igrati meč kako bi se izborili za mjesto među reprezentacijama koje će 2025. ponovno imati priliku igrati kvalifikacijski susret za plasman na završni turnir Davis Cupa.    

HRVATSKA - BELGIJA 1-3

Marin Čilić - Zizou Bergs 4-6, 6-4, 4-6

Duje Ajduković - Joris de Loore 6-1, 6-4

Ivan Dodig/Mate Pavić - Sander Gille/Joran Vliegen 6-2, 3-6, 6-7 (4)

Duje Ajduković - Zizou Bergs 1-6, 5-7

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:24