StoryEditorOCM
Rukometprazna kasa

Splitske rukometašice izborile mjesto u Europi, ali po svemu sudeći neće nastupiti, talenta ima, novca ne

Piše JOŠKO DADIĆ
23. svibnja 2023. - 14:33

Iako su izborile EHS - Europsku ligu, rukometašice ŽRK-a Split 2010 po svemu sudeći neće ići u inozemstvo igrati prestižno natjecanje. Razlog – pomanjkanje financija!

ŽRK Split 2010 stabilan je prvoligaš koji već 11. godinu za redom igra 1. HRL za žene, a ovogodišnji rezultat kojim su zasluženo među prve četiri na ljestvici, donio im je i prestižni ulazak u EHS ligu. 

Ženski rukomet u Splitu ima veliku tradiciju i zavidne rezultate koji su godinama stvarani od RK Dalme, ŽRK-a Split-Kaltenberg i ŽRK-a Split. Legendarna Dalma je 1984. osvojila Europski kup, u dva navrata igrala finale europskih kupova, te uzastopno sedam godina pohodila europska natjecanja. Financijska situacija i kriza u zemlji rezultirala je osipanjem igračica i njihov odlazak u druge klubove za boljom i sigurnijom egzistencijom. Tadašnja situacija bacila je rukomet na niske grane, te je ŽRK Split godinama djelovao pod kapom muškog rukometa, i to kao sekcija.

Sve to potaknulo je nekolicinu entuzijasta i zaljubljenika u ženski rukomet, bivše igračice i veteranke, da započnu projekt povratka ženskog rukometa u hrvatski vrh. Situacija u ženskom rukometu promijenila se na bolje osnivanjem ŽRK-a Split 2010 koji je uz ‘Dalmatinku‘ iz Ploča dalmatinski klub s najdužim stažom prvoligaša.

U klubu su, uz nekoliko iskusnih igračica, studentice i učenice ovog grada, a ono što veseli su Klara Marendić, Jelena Babić, Ana Fradelić, Marijeta Maleš i Antonija Pletikosić, koje su uskočile na teren kad je dosta igračica bilo ozlijeđeno i tako "zakrpile" ekipu te osigurale ovako visoki plasman,

Njih pet, koje imaju od 16 do 18 godina, zaigrale su kada je klubu bilo najteže i one su garancija svijetle budućnost ovoga kluba.

Split 2010 sada je suočen sa skoro nevjerojatnom situacijom – zbog pomanjkanje financijskih sredstava neće moći igrati Europsku ligu.

Predsjedniku Goranu Kosoru, koji 13 godina uspješno vodi ovaj klub te trenericama Blaženki Širinić i Mirjani Runtić, igračicama Paulini Pavković, Ivoni Stilinović, Antoniji Pletikosić, Ani Mijić, Klari Marendić, Marijeti Maleš, Luciji Ercegović, Jeleni Babić, Ani Fradelić, Klari Rubić, Tamari Hudoletnjak, Gabrijeli Gudelj, Sari Marendić, Anji Macan, Lindi Dadić, Mariji Bašić, Ana Maiji Podrug, Berti Kapović, Borni Čubrilo, treba čestitati na izborenom plasmanu u Europu.

– Očekujemo da ćemo igrati, naći sponzore, te imati  novac za to. I nadamo se da ćemo nam u tome pomoći Grad Split – kazala nam je Lucija Ercegović, jedna od najboljih i najiskusnijih igračica igračica Splita 2010.

Ona se još nada, ali kako sada stoje stvari, novca još nema i neće moći igrati Europsku ligu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 23:39