StoryEditorOCM
Ostaloopreza nikad dosta

Vodeći na Touru testiran četiri puta u zadnja dva dana: ‘Moramo biti skeptični s onim što se dogodilo u prošlosti‘

Piše Hina
19. srpnja 2023. - 18:11

Vodeći u ukupnom poretku Tour de Francea Danac Jonas Vingegaard podvrgnut je četirima antidopinškim testovima u posljednja dva dana, uključujući i jedan sat prije početka 17. etape u srijedu, rekla je njegova momčad Jumbo-Visma.

Vingegaard je povećao svoje ukupno vodstvo na jednu minutu i 48 sekundi u odnosu na drugoplasiranog Slovenca Tadeja Pogačara zadivljujućom izvedbom u pojedinačnom kronometru u utorak, koji je dobio s čak 1:38 minuta.

- Testiran je već četvrti puta u dva dana - rekao je glasnogovornik Jumbo-Visme za Reuters u srijedu i dodao:

- No, nama je to u redu. Upravo smo mi tražili od Međunarodne biciklističke unije (UCI) da tako postupi.

Drugoplasirani Pogačar i njegove momčadske kolege također su testirani u srijedu ujutro sat vremena prije starta u Saint Gervaisu, rekao je Reutersu glasnogovornik UAE Emiratesa.

Od 2021. Međunarodna agencija za testiranje (ITA) bavi se testiranjem u biciklizmu.Na Tour de Franceu, vodeći u ukupnom poretku se testira svaki dan, a svaki pobjednik etape također mora proći antidopinški test.

U posljednja dva dana i Vingegaarda i Pogačara pitali su razumiju li skepticizam oko njihove impresivne forme.

- Da budem iskren, u potpunosti razumijem skepticizam. Moramo biti skeptični s onim što se dogodilo u prošlosti, inače bi se dogodilo opet - rekao je Vingegaard na konferenciji za novinare nakon nedjeljne 15. etape.

- Brzo vozimo, moram reći da svaku etapu idemo punim gasom i teško je, ali razumijem ljude koji postavljaju pitanja zbog onoga što se dogodilo u prošlosti - rekao je Pogačar u ponedjeljak.

Na ovogodišnjem Touru, Danac i Slovenac su dominantni, pa trećeplasirani vozač zaostaje za više od pet minuta nakon dva tjedna.

U ponedjeljak, Vingegaardova izvedba bila je zapanjujuća na 22.4 km kronometra, što je rezultiralo da je trećeplasirani Britanac Adam Yates zaostaje ogromnih 8:52 minuta za Dancem.

To je najveći zaostatak između vodećeg i trećeplasiranog vozača nakon dva tjedna na Touru od 2001., kada je Amerikanac Lance Armstrong, kojemu je oduzeto sedam naslova zbog dopinga, imao prednost nad tada trećeplasiranim Joseba Belokijem od 9:05 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:24