StoryEditorOCM
Ostalosenzacija dana

Legenda se vraća, nakon pet godina ponovno će na stazu, ali ovaj put pod drugom zastavom

24. travnja 2024. - 11:32

Proslavljeni austrijski skijaš i osmerostruki ukupni pobjednik Svjetskog kupa, 35-godišnji Marcel Hirscher planira svoj povratak natjecanjima, ali će to učiniti pod zastavom Nizozemske, države u kojoj je rođena njegova majka.

Austrijski skijaški savez priopćio je u srijedu da je odobrio Hirscherov zahtjev za promjenu skijaške nacionalnosti.

"Tijekom posljednjih nekoliko dana održani su razgovori s raznim stranama u kojima smo obaviješteni da Marcel Hirscher planira povratak na međunarodna skijaška natjecanja", rekao je glavni tajnik Austrijskog skijaškog saveza Christian Scherer.

"Naravno, uložili smo sve napore da ponudimo Marcelu najbolje moguće i individualne okvirne uvjete u slučaju povratka alpskim utrkama u okviru našeg Saveza, a dobili smo priliku to mu iznijeti i u osobnoj razmjeni. Naravno, jako žalimo zbog njegove odluke da podnese zahtjev za promjenu Nizozemskom skijaškom savezu, ali na kraju smo je također podržali. Marcel je postigao ogromne stvari za skijanje i za Austrijski skijaški savez", dodao je Scherer.

Hirscherov prijelaz pod okrilje Nizozemskog skijaškog saveza još treba potvrditi i Međunarodna skijaška federacija (FIS). 

Hirscher je u natjecateljsku mirovinu otišao 2019., kad je osvojio rekordni, osmi Veliki kristalni globus. Osim toga, 35-godišnji Austrijanac u svojoj kolekciji ima 12 Malih kristalnih globusa, 67 pojedinačnih pobjeda u utrkama Svjetskog kupa, u kojima se 138 puta penjao na pobjedničko postolje.

Hirscher ima dva olimpijska zlata i jedno srebro, a uz sedam naslov svjetskog prvaka ima i četiri srebrna odličja.

Po završetku natjecateljske karijere Marcel Hirscher je uživao u nekim svojim hobijima, poput vožnje motociklom, a u suradnji sa svojim sponzorom Red Bullom pokrenuo je tvrtku Van Deer za proizvodnju skijaške opreme.

image
AFP

Prema Antonu Gigeru, voditelja natjecateljskog odjela u Van Deeru, Hirscher bi se trebao vratiti nastupima na FIS utrkama, a zasad ne smatra realnim povratak na utrke Svjetskog kupa.

Prema statistici FIS-a Nizozemska je u 57-godišnjoj povijesti Svjetskog kupa imala svega dva plasmana među 10 najboljih

Nizozemska nije velika skijaška nacija, a prema statistici FIS-a ima dva plasmana među 10 najboljih u 57-godišnjoj povijesti natjecanja za Svjetski kup, a nijedan skijaš ili skijašica iz te države nisu uspjeli doći do pobjedničkog postolja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 11:33