StoryEditorOCM
Ostaloobožavaju je

Jedinstvena ‘Škola mora‘ u koju svi žele ići: ‘Ovog ljeta u Mornara djeca mogu naučiti sve o moru‘

25. lipnja 2023. - 09:34

Opće je poznato da većina djece od svih školskih dana najviše vole posljednji dan škole, jer tada počinje dugo toplo ljeto bez obaveza, rezervirano samo za igru i zabavu. Ipak, jedna se škola posljednje dvije godine, baš tijekom ljeta, promovirala u školu koju djeca obožavaju, rado joj se odazivaju, a neka joj se drage volje vraćaju. Na radost svojih roditelja, koji često ne znaju gdje bi i što bi s djecom tijekom ljeta. "Škola mora", a o njoj je ovdje riječ, u organizaciji Jedriličarskog kluba Mornar ovoga će ljeta doživjeti svoje treće izdanje u Splitu. S namjerom, odnosno planom promocije i izvan Splita, konkretno na otocima (Vis, Šolta, Brač), možda i pokojem mjestu uz obalu.

Prve godine "Školu mora", čiji je inicijator jedan od naših najboljih jedriličara Filip Jurišić, pohađalo je 137 djece, prošle je godine "diplome" o završenom tečaju dobilo njih 195, a sudeći prema iskazanom interesu ovo ljeto će biti "full" s maksimalnih 240 polaznika. Dakle, od 26. lipnja do zaključno 2. rujna održat će se ukupno pet tečajeva, svaki u trajanju od dva tjedna. Polaznici će biti podijeljeni u četiri skupine po 12 djece, oni koji ponovo dolaze vjerojatno će odabrati naprednu skupinu. U dva tjedna djeca će imati šest treninga u trajanju od dva sata.

- Na našim putovanjima svijetom Jozo (Jakelić, op.a.) i ja bismo često mozgali što i kako napraviti da bismo "podigli" brojeve u jedrenju. Zašto zemlje koje nemaju niti približno fantastične uvjete kakve imamo mi, imaju više djece uključene u jedrenje i općenito uz more. Može se reći da sam ja pokretač, a u klubu smo zajedno osmislili projekt u koji smo htjeli involvirati što više djece mlađe dobi. Tako je nastala "Škola mora" u kojoj obrađujemo sve teme vezane uz more. Cilj nam je, jasno, da iz toga broja nešto djece ostane u jedrenju, a svi skupa će znati puno više o moru.

image
Škola mora Mornar

Tako zbori Filip Jurišić. Zanimljivo, glavni trener je također Filip Jurišić.

- Nismo u nikakvom rodu, tako se jednostavno namjestilo. On je bivši jedriličar, dosta mlad i zainteresiran za rad s djecom. Pomoćnici su mu mladi jedriličari Mornara, koji na taj način djeci mogu prenositi svježa iskustva.

Što to konkretno djeca mogu naučiti u "Školi mora"? Ukupno je šest tema koje se prolazi u dva tjedna:

- Teorija: brod i vjetrovi uz jedrenje u optimistu

- Škola plivanja, disanja i ronjenje

- Teorija: čvorovi i veslanje na supu

- Ribolov s broda (Teorija: ekologija, ribe i plastika)

- Teorija i praksa: windsurf

- Teorija i jedrenje s modelima

Na kraju svega jest završni party i dodjela diploma, u što su uključeni roditelji kako bi im djeca na djelu pokazala što su naučila. U ove dvije godine najčešća roditeljska pitanja bila su tipa kad će se takva škola organizirati za njih.

- Sa željom da svakom djetetu posvetimo pažnju smanjili smo broj grupa, svaka grupa ide s dva gumenjaka na praksu i u svakom je "učitelj". Ono što je mene najviše iznenadilo jest veliki interes za našu školu iz kontinentalne Hrvatske, najviše iz Zagreba.

Eto, tako u Mornaru uz sjajnu prošlost i fantastičnu sadašnjost, brinu da i budućnost bude blistava. Brinu, zapravo, o tome da Hrvatska uživa i koristi ono što joj je priroda darovala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:04