StoryEditorOCM
Hajdukderbi u osijeku

Pred Karoglanom je težak zadatak, u Hajduku se razvila ovisnost, danas je prava prilika za početak ‘rehabilitacije‘

3. veljače 2024. - 09:25

Priča nije nova, ali sad je baš aktualna, kako će Hajduk bez Marka Livaje? Doduše, popunio se pogon “bijelih” s napadačima, istina je da nije tu više Jan Mlakar (sjetite li ga se ikad?), ali jesu povratnik Nikola Kalinić i u međuvremenu angažirani Aleksandar Veliki Makedonski Trajkovski, pa i Filip Čuić može (u)skočiti.

Na Rujevici je F. Čuić imao čistu šansu u zadnjim trenucima susreta, pucao je glavom pokraj gola. Međutim, priznajmo. Sve je to ništa kad nema Marka Livaje i veliki je upitnik nad ekspedicijom “bijelih” koja kreće u ravnu Slavoniju.

Prvi put se, k tome, Hajduk suočava da Livaje neće biti u seriji. Dosad je, naime, izostajao tek sporadično, a u pravilu je skoro svaki njegov izostanak imao slab, da ne kažemo baš katastrofalan efekt po ambicije “bijelih”. Valjda će se sad u Osijeku, nadaju se u Poljudu, bez Livaje hajduci bolje snaći.

Livaja tri godine doslovce vuče Hajduk, odigrao je 123 utakmice i postigao 68 golova, 118 puta je bio starter, dodao je i 43 asistencije, a na prste (dvije ruke) mogu se nabrojiti utakmice u kojima je izostao. Zamislite, samo je devet puta preskočio nastup otkako se vratio u veljači 2021. godine!

Alternativna rješenja

Puno smo slova stiskali ili što bi se reklo, puno tinte prolili pišući kako je Hajduk baš ovisan o Livaji i tražili da tako ne bude, da Hajdukov trener ima i alternativna rješenja.

A sad će se po prvi put u zadnje tri godine trener Hajduka suočiti sa činjenicom da Livaju neće imati uzastopno, nakon što mu je zbog ozljede proklamirana pauza od tri tjedna.

Tramezzani, Gustafsson, Dambrauskas, Karoglan u prvom mandatu, te Leko nisu se suočili s takvom tegobom. A Karoglan, nakon prvog poraza na klupi “bijelih” ima odjednom dvostruko težak zadatak: prekinuti niz od tri prvenstvene utakmice bez pobjede i momčad pripremiti bez Livaje. Nije lako. Ne bismo bili u koži trenera.

Kad zagledamo u statistiku minule tri godine, Livaja je (uz rečene iznimke) bio sveprisutan. A kad bi preskočio susret zbog više sile, Hajduk se ne bi proslavio.

Devet puta je izostao i Hajduk je u tih devet krugova pakla, kad mora igrati bez Livaje, samo dvaput pobijedio: Nastradali su Tehničar u malom mjestu Cvetkovac u kupu (5:1) i jesenas slabašni Rudeš u prvenstvu (1:0 u Poljudu).

U preostalih sedam utakmica bez Marka, Hajduk se nije osladio pobjedom, dapače, upisao je neke baš teške poraze kao 1:4 u Kostanaju (Kazahstan) od Tobola što je bila posebna blamaža i eliminacija iz Europe, baš kao i razornih 0:2 na Šubićevcu od Šibenika ujesen 2021.

image
Goran Mehkek/Cropix

Pad na Rujevici

Izgubio je Hajduk i na Rujevici prošlog proljeća 0:2 od Rijeke (tada je N. Kalinić krenuo od prve minute) i Superkup u Maksimiru (0:1) na početku ove sezone.

A i remiji što ih je ostvario u međuvremenu bez Livaje bili su Hajduku poput poraza: kod Slaven Belupa (0:0) u Koprivnici kad su ono i Marko i Nikola imali po tri žuta kartona u finišu utrke 2022., ili ujesen te iste godine 2:2 kod Lokomotive pokraj Cibonina Tornja.

Da je dobro, nije... Da se bez Marka mora, mora se, nema druge.

Kako će se Karoglan snaći i hoće li se dogoditi da će bez Marka sidraša Hajduk biti mobilniji, da će više trčati i tako nadomjestiti suptilnost velemajstora Livaje, vidjet ćemo.

Brojke ne nude optimizam, dapače, kad se samo sjetimo da je Livaja bio bitan da su u kupu prođe Belišće i u Biogradu Primorac, prosječnog navijača “bijelih” muka uhvati od iščekivanja kako će biti bez Livaje na Opus Areni.

No, ima i ona Krležina, “nigdar ni bilo da ni nekak bilo”, pa će se i Hajduk sad bez Livaje presložiti, preoblikovati, svjestan da mora istrčati bez svoga najboljeg igrača.

Devet puta bez Livaje, sedam neuspjeha

Proljeće 2021: Dinamo - Hajduk 2:0

2021/22: Tobol - Hajduk 4:1 (Europa), Šibenik - Hajduk 2:0, Slaven Belupo - Hajduk 0:0

2022/23: Tehničar – Hajduk 1:5 (kup), Lokomotiva - Hajduk 2:2, Rijeka - Hajduk 2:0

2023/24: Dinamo - Hajduk 1:0 (Superkup), Hajduk - Rudeš 1:0

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:29