StoryEditor
Hajdukvremeplov

Ožujak je povijesno bio mjesec Hajdukovih velikih utakmica: bili smo dio elite, redali su se PSV, HSV, Sparta, Ajax...

20. ožujka 2020. - 20:59
Jedna od povijesnih utakmica Hajduka odigrana je u četvrtfinalu Lige prvaka protiv AjaxaArhiva SD

Ožujak je za Hajduk dugo predstavljao mjesec radosti i velikih utakmica, na stranu domaće prvenstvo koje bi se zahuktalo nakon zimske pauze, ali u doba dok je Hajduk europski visoko kotirao, baš je u prvom mjesecu proljeća zabilježio nekoliko – kako to volimo reći – epskih, povijesnih utakmica.

Sad je stanje – ajme meni, alarmantno, psihoza tuče, sve je zatvoreno, zabranjeno, nije dopušteno. Balun je stao. I naviru uspomene, kako je ono bilo kad je bilo...

Godišnjica Hamburgera samo je otvorila kutiju uspomena. Ožujak je donosio velike predstave otkad je Hajduk iskoračio u Europu, pa premda ga u europskom proljeću nema još od 1995. godine, znate kako to ide. Hajduk živi umnogome od svojih mitova, starih utakmica, lijepo se toga uvijek prisjetiti, bile one porazi ili čak pobjede.

Da, i pobjeda je bilo! Nisu svi sudari u ožujku bili Hamburgeri. Hajduk se dvaput plasirao i u europska polufinala. A ožujak je uvijek bio termin – četvrtfinala. I nije ga bilo dosegnuti. Međutim, uspijevalo se i u tome.

Dok nema novih uzbuđenja, umjesto da pišemo najavu kako će Hajduk u Pulu i kako protiv Istre 1961 mora pobijediti, jer je dosad u gostima samo pobijedio u Varaždinu, sjeli smo u „time-machine”. Vremeplov.

Ovako su Hajduku puhale „marčane bure”, ovo su europski ožujci Hajduka:

1973 – Hibernian

Hajduk je prvi put zakoračio ozbiljnije na europsku scenu, u Kupu kupova, zahvaljujući i Branku Zebecu, iskusnom treneru. Doduše, prve dvije prepreke nisu bile nešto posebno, Fredrikstad u Norveškoj i Wrexham u Walesu, ali su ih preskočili. I sad je red došao na Hibernian iz Edinburgha. Reći ćete, Škoti, a nisu ni Celtic, ni Rangers, pa ipak su tih godina Hibs predstavljali veliku snagu tada jakog škotskog nogometa. Škotska će se iduće 1974. pojaviti na Svjetskom prvenstvu u SR Njemačkoj. Hajduk je bio majstor preokreta te sezone, izgubio je sa 2:4 u Edinburghu, ali je u ljepotici slavio na Starom placu čak sa 3:0. Jedna od najboljih partija Ivice Šurjaka svih vremena. Gurnuo bi beku balun s jedne, a pretrčao ga s druge strane. Ovi bi osta' „ka trica”. Takvo što se nije viđalo. U polufinalu su ispali od Leedsa.

1976 – PSV Eindhoven

Momčad moćna za finale zapela je u produžecima Kupa prvaka u četvrtfinalu. Svladala je nizozemske prvake sa 2:0 na Starom placu i s optimizmom krenula u Eindhoven gdje je izgubila nakon 120 minuta sa 0:3. Ostala je upamćena šansa Jerkovića na početku uzvrata u Eindhovenu, nedosuđen penal nad Šurjakom (oborio ga Stevens, sudac Linemayr nije trznuo), a onda je Tomislav Ivić izveo harakiri. U redu što je stavio Jovanića, ali je izvadio Žungula. Jest igrao nevoljko, podbočio bi se i malo trčao, ali – nikad Slavu nemoj vadit! Priznao je to Ivić kasnije: Nikad to više ne bih uradio! Susret je upamćen i po famoznoj izjavi Tita Kirigina: „Ne možeš u Europu s dva pršuta”. PSV-a je, naime, pokrivao i tetošio koncern Philips.

1978 – Austria Beč

Opet smo u proljeće u Europi, sad je to Kup kupova. Obećavajućih 1:1 s bečkog Pratera pretvorilo se u noćnu moru na Starom placu, 1:1 i u Splitu sve do penala koji su završili loše, sve su promašili! Hajduk je ispao u ruletu s bijele točke, a prethodno je u tijeku utakmice Drago Rukljač, inače specijalist promašio penal da Hajduk trenutačno povisi na 2:0. Crna točka „bijelih”. Prije revanša su čak posušili klupsku suspenziju Žungulu da zaigra, ali ni to nije pomoglo.

1980 – Hamburger SV

Sol na ranu već smo stavljali, pa nećemo dalje. Svake druge godine eto Hajduka u ožujku u Europi, ovo je Kup prvaka... Nije mala stvar, kad pogledate iz današnje perspektive.

1984 – Sparta

Pobjedaaa i još jedan polufinale Hajduka! Kup UEFA. Ušli su dalje gdje će ih „utisno” zaustavit Tottenham. Ali su barem Pražane eliminirali i to kako, glasovitim golom Blaža Sliškovića u 119. minuti, u produžecima. U Pragu je bilo 1:0 za Spartu, u Poljudu 1:0 Gudelja i rat živaca se protegao do zadnjih trenutaka. Kad su svi očekivali da će Slišković iz prekida centrirati, Doktor Baka je slijeva, s odstojanja šutirao na gol. I prevario Olejara, pogodak koji se pamti – 2:0 i polufinale.

1986 – Waregem

E to je posebna tuga, jer su u četvrtfinalu Kupa UEFA ispali od lošijeg od sebe. I opet za dlaku. Na penale. Bilo je 1:0 u Poljudu, pa onda u revanšu 1:0 za Waregem. „Rekao sam im da će Mutombo izniknuti i zabiti gdje ga ne očekuješ”, jadao se Stanko Poklepović kojega su smijenili između dva susreta. I bi tako. Šteta, to je bio snažan, moćan Hajduk koji je u trokutu Zlatko Vujović – Slišković – Gudelj skrivao europsku snagu, imali su u nogama još jedan polufunale ili čak finale, ali su zapeli. Na penale. Opet za dlaku. Na svoj način bio je to kraj ere 1981. – 1986., jer su sva trojica velikana ubrzo napustila „bijele”, prva dvojica na ljeto u inozemstvo odoše, a Gudelj se u rujnu razbolio.

1995 – Ajax

Liga prvaka, evo 25 godina od posljednjeg velikog euro-iskoraka „bijelih” što su ga odigrali s Ajaxom koji će te godine postati i prvak Europe (protiv Milana) i svijeta (protiv brazilskog Gremija). U Splitu 0:0 bez ljepote, a u Amsterdamu se Hajduk dugo borio, ali je popustio krajem prvog dijela i izgubio sa 0:3 od boljeg protivnika za kojeg su igrale mnoge zvijezde tadašnjeg nogometa. Uspjeh momčadi trenera Ivana Katalinića da se kroz skupinu (Benfica, Anderlecht, Steaua) plasira u četvrtfinale ostaje za sva vremena i teško će se Hajduk uskoro u ožujku opet naći u Europi.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 09:47