StoryEditor
Hajdukanaliza utakmice

Napokon smo vidjeli pravi derbi, a Dinamov pristup najveće je priznanje Tramezzanijevom otvorenijem stilu igre

5. svibnja 2021. - 21:30

Susreti Hajduka i Dinama proteklih su godina rijetko opravdavali epitet najvećeg derbija hrvatskog nogometa, ali danas smo na Poljudu vidjeli utakmicu koja je u punom smislu zaista bila - derbi.

Susret je bio prepun uzbuđenja, s prilikama na obje strane i podjednakom dominacijom obiju ekipa. Hajduk je u prvom poluvremenu definitivno bio bolja momčad, što je uostalom i sam Damir Krznar priznao, bez obzira na činjenicu što je Dinamo poveo u 16. minuti.

Unatoč odličnom Dinamovom visokom presingu, taj pogodak ipak nije trebao pasti. Marco Fossati se spustio po loptu u zadnju liniju, a kako mu se nitko nije otvarao, odlučio ju je zadržati. No Bruno Petković mu ju je oduzeo i ubacio za Lovru Majera koji je glavom pogodio suprotnu stranu Lovre Kalinića. Fossati je tako drugi susret zaredom napravio pogrešku koja je Bijele stajala primljenog pogotka, iako se mora naglasiti da je njegovoj pogrešci uvelike kumovao izostanak ikakve kretnje njegovih suigrača.


No usprkos tome, Hajduk je izgledao poprilično dobro, pogotovo u fazi napada. Paolo Tramezzani odlučio se za isti sustav i istu jedanaestorku kao i protiv Rijeke, a rezultat je bio uglavnom slična igra Bijelih kao i u toj utakmici. Razlika je bila u tome što je Dinamo bolje stajao u obrani i svjesno prepustio posjed Bijelima, pa je tako Hajduk imao veći posjed i više dodavanja od Modrih, pogotovo u prvom poluvremenu. No to ne znači da je Tramezzanijeva momčad lako stvarala prilike. Kada bi došli u protivničku trećinu, Bijeli bi bili dosta spori i uglavnom nisu uspijevali pronaći put iza leđa Dinamove zadnje linije.

Marin Ljubičić bio je sasvim nevidljiv, zbog čega ga je Tramezzani odmah na poluvremenu ostavio u svlačionici, a Livaja se po loptu uglavnom spuštao u međuprostor kojeg Modri nisu najbolje branili u prvom dijelu. Ali ubrzo nakon primanja lopte, gosti su Livaji brzo zatvarali sve opcije, zbog čega je jedino rješenje bilo brzo prosljeđivanje lopte.

Na taj način je izrađena i najbolja prilika na utakmici općenito. Darko Todorović poslao je okomitu loptu za Livaju koji se pravovremeno spustio u međuprostor, odvukao protivničkog braniča za sobom i sjajno proslijedio loptu iza zadnje linije za Stanka Jurića. Ta jednostavna akcija bila je odrađena perfektno i praktički se nije mogla braniti, ali Livaković je sjajnom reakcijom spriječio pogodak.

Nije to bilo sve od Hajduka, Bijeli su u nekoliko navrata došli u poziciju za poslati povratnu loptu s krila, što je uvijek opasno, a treba naglasiti i dvije situacije u kojima se našao Dimitrios Diamantakos. Da je Grk bolje reagirao, Bijeli bi možda došli do sva tri boda, a to pogotovo vrijedi za onaj Jurićev ubačaj u prvoj minuti sudačke nadoknade, kada je Diamantakos loše zahvatio loptu, ali svejedno pogodio gredu.

image
Ante Čizmić/Cropix

Pozitivno je što je Hajduku i kontinuirani napad relativno dobro funkcionirao u prvom poluvremenu, jer su Bijeli stvarali pritisak na Dinamovu zadnju liniju i uglavnom nisu gubili loptu u opasnim situacijama. No, za razliku od prvog poluvremena, drugi dio je bio prvenstveno borba kroz tranziciju. Obje su se ekipe uglavnom oslanjale na kontru i polukontru te su u par navrata bile jedan loš potez protivničke obrane udaljene od pogotka.

I Hajduk i Dinamo su tijekom utakmice kombinirali branjenje u bloku i visoki presing, iako su Modri bili puno konkretniji u svojim pokušajima osvajanja lopte u protivničkoj polovici. Bijeli su u nekoliko navrata u drugom poluvremenu stajali visoko bez lopte, ali bez aktivnog pokušaja njenog oduzimanja, zbog čega su olakšavali Dinamu progresiju iz faze otvaranja. No obrana je bila uglavnom dobro postavljena i dobro se nosila s tim situacijama.

Činjenica da je Dinamo Hajduku prepustio kontrolu lopte ne znači da je Krznaru glavna ideja bila ne izgubiti, već da je računao iskoristiti situacije u kojima će se Hajduk previše otvoriti. Takav pristup bio je logičan i ne bi bilo nimalo čudno da je upalio, pogotovo ako znamo da je Livajin pogodak došao nakon loše reakcije Dinamove obrane na prekid.

No isto tako je i Tramezzanijeva logika bila na mjestu. Jer, ako je do sada dvaput lagano poražen od Dinama igrajući rigidnim i ekstremno defenzivnim stilom, bilo je jasno da na ovaj način ima veće šanse za izvući pozitivan rezultat. Zapravo sama činjenica da se Krznar odlučio prilagoditi Hajdukovoj igri najbolje govori da je odluka Hajdukova stratega da ponovno zaigra otvorenije bila opravdana.

Bijelima bi situacija bila puno bolja da su uspjeli doći do sva tri boda, ali realno govoreći, Tramezzani nije mogao puno više tražiti od svoje ekipe u ovakvoj utakmici. Oba pogotka postignuta su nakon pogrešaka i u nekoliko navrata su sitnice zadržale loptu van Kalinićevog i Livakovićevog gola, stoga je remi zaista najpravedniji rezultat.

Hajduk ne odlučuje sam o svojoj sudbini, ali bez obzira na to, Bijeli jednostavno moraju ići na četiri pobjede iz sljedeće četiri utakmice. A ako Tramezzani ostane vjeran ovakvom pristupu, takav razvoj događaja nipošto nije nemoguć.

item - id = 1096532
related id = 0 -> 1128296
related id = 1 -> 1128197
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 17:38