StoryEditor
Hajdukbolja vremena

Hajdukov vremeplov: veterani Bijelih u ožujku 1998. prvi zaigrali u slobodnom Vukovaru  

23. ožujka 2020. - 08:46
Prva utakmica u slobodnom VukovaruPrivatna snimka

Doba je vremeplova, izlaze iz arhive stvari koje u normalnim, svakodnevnim okolnostima ne bismo vadili, ostale bi pod prašinom, kao stare uspomene, sve do neke prigode.

E, pa evo prigode... Kako se u ovim posebnim danima ponosa ne prisjetiti da je Hajduk, odnosno njegovi veterani prvi gostovao u oslobođenom Vukovaru i da je to bio prvi sportski događaj nakon ratnih stradanja. Veterani „bijelih” u ožujku te 1998. godine prvi su zaigrali balun u Vukovaru protiv domaćina Vukovara 91., kako svjedoči povijest na igralištu Sloge... Rezultat je najmanje važan, a ostalo je 1:1, sjeća ga se Marko Bekavac, tada jedan od voditelja veteranske sekcije Hajduka, bivši predsjednik Nadzornog odbora „bijelih”, ali i šef Policijske uprave splitskodalmatinske

On nas je podsjetio na taj događaj i na ponos kojim je ispunjen odmah potom posjet predsjedniku Hrvatske dr. Franji Tuđmanu. Nakon što su veterani odigrali „više od nogometa”, kao prvi u Vukovaru, u Zagrebu ih je primio Tuđman. Slike nas vraćaju u te dane, tko bi rekao da su već 22 godine prošle.

Među „bijelima”, između ostalih, dva desetljeća mlađi, Šime Luketin, Nikica Cukrov, Ivica Šurjak, Vilson Džoni, Ivo Bego, Joško Gluić, Ante Ivković, Ivica Kalinić, Marino Lemešić... S njima i danas pokojni Lenko Grčić, on im je bio trener. Uz predsjednika Tuđmana primio ih je i Andro Knego, tadašnji ministar sporta, Dubrovčanin, bivši košarkaš Cibone. Ožujak, prije 22 godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2021 02:16