StoryEditorOCM
Hajdukvremeplov

Hajduk na Maksimir nije stigao u ovakvoj situaciji još od 2004. godine. Taj put Dinamo je slavio, ali ne zadugo

13. prosinca 2023. - 11:29

Sve miriše na Hajdukovu titulu... I dan i noć... I jutro što će doć... Je i na fritulu, jer doba je Božića, ali toliko nas koincidencija vraća u one sretne dane “bijelih” kad su nizali titule prvaka 2001., 2004. i 2005., (a onda 18 godina ništa) da smo naprosto ponukani i želimo povlačiti paralele.

Vrime je, doista, bez obzira na ishod nedjeljnog derbija u Maksimiru. Mudraci će prisnažiti kako su sva tri znaka moguća, a kako god završi u nedjelju, bit će i te kakve trke u preostalih 17 rundi proljeća (a Dinamo dolazi i u Poljud).

Uspomene nas vuku da nedjeljni zimski derbi u Maksimiru usporedimo sa šampionskim vremenima Hajduka.

Dakle, kad je to Hajduk posljednji put dolazio Dinamu kao lider prvenstva, da uživa prednost na ljestvici ispred “modrih”? Odgovor glasi, ima tome više od 19 godina, bilo je to 1. svibnja 2004. Toliko se dugo čekalo...

Matematika

Dodajte Dinamu unaprijed šest bodova iz dvije zaostale jesenske utakmice, neka pobijedi u gostima Lokomotivu u Zagrebu u Kranjčevićevoj ulici što ima odigrati 23. siječnja i neka uz to slavi i u Maksimiru protiv Varaždina (a taj se termin odigravanja još ne zna, čeka se ishod europskog pohoda “modrih”, ali neće prije proljeća). Dinamo će u tom slučaju imati maksimalno 39 bodova. I bit će kratak za jedan punat, jer Hajduk ih već ima 40.

image
Paun Paunović/Cropix

I to je stanje nakon točno polovice prvenstva, 18 od 36 kola. Prednost Hajduka ili zaostatak Dinama može se točno matematički izmjeriti. Hajduk 40, a Dinamo eventualnih najviše 39.

Na kraju dvije od četiri dionice prvenstva, Hajduk je prvi presjekao ciljnu vrpcu. I ono što je sigurno jest da u Maksimir, u prvo kolo treće runde, a posljednje u jesenskom dijelu sezone, dolazi kao – lider.

Požutjele stranice novinskih listova, ili zametnuti trag na internet-bilješkama, otkrivaju kako je Hajduk posljednji put kao lider Dinamu u goste dolazio prije – 19 godina.

Dakle, sve te paralele što ih povlačimo, ono kad je Hajduk zadnji put bio jesenski prvak i ovo sad kad je u Maksimir posljednji put dolazio kao lider, vraćaju nas u doba posljednjih titula. A sve kasnije, bilo je to 18 godina fritula!

Šampionski vremeplov

Sjedamo u šampionski vremeplov, vežite se, polijećemo:

2004. - evo nas u prije gotovo 20 godina u Maksimiru, 1. svibnja je 2004., tri su kola do kraja, Hajduk je prvi sa tri boda prednosti i dolazi Dinamu koji ga u slučaju pobjede stiže i prestiže. I doista, Dinamo je pobijedio sa 3:1 i preskočio Hajduka, međutim u posljednje tri runde Dinamo nije nanizao sve tri pobjede, u Zadru je odigrao remi, samo 1:1 i te su obrane zadarskog vratara Tvrtka Kalu, danas Kalu Drechslera u Izraelu, plasirale u Hajduk. A “bijeli” se domogli ipak titule prvaka. Jest da ih je Dinamo svladao i prestigao (temeljem boljeg međusobnog omjera), ali je Hajduk do kraja vratio ulogu lidera i osvojio naslov.

image
Paun Paunović/Cropix

2001. - Hajduk je grabio prema tituli i uživao pet bodova fore u samom finišu. Direktor kluba Fredi Fiorentini pripremio je već majice “Prvaci smo”, da ih odjenu u Maksimiru poslije utakmice u slučaju barem remija. No, Hajduk je izgubio 0:1, svečarske majice su ostavljene u bunkeru za iduću priliku, a prilika nije utekla tjedan-dva kasnije. Hajduk je pobjedama protiv Osijeka u Zadru (4:0, Poljud je bio suspendiran zbog incidenata u finalu kupa), te potom u Varaždinu sa 4:2 protiv Varteksa potvrdio šampionski naslov i odjenuo majice “Prvaci smo”!

Ključni rival

Posljednja titula prvaka, 2005. imala je u Inter Zaprešiću izravnog takmaca “bijelima”, a Dinamo je potonuo u Ligu za ostanak. Te je sezone Hajduk slavio posljednji put jesenski naslov, o čemu smo nedavno pisali, ali nije imao izravan doticaj s “modrima” na vrhu ljestvice. Na proljeće je bilo bitno proći – Zaprešić. I prošli su ga “bijeli” sa 1:1, kolo prije kraja. Ne možete ni zamislit da je stadion u Zaprešiću bio poprište invazije navijača “bijelih”, kao sada Dinamov Maksimir.

Jasno je kako je ove godine Dinamo taj ključni rival Hajduku na putu do titule, a 19 i pol godina je prošlo kako je Hajduk posljednji put u Maksimir dolazio a da ga Dinamo u leđa gleda.

Usput, da ih se podsjetimo, Wikipedia će vam danas reći kako je 22. srpnja 2022., izvršni direktor kluba Branko Laljak objavio istupanje Inter Zaprešića iz profesionalnog ranga, čime je okončao gotovo stoljetnu klupsku povijest. Tri dana kasnije osnovan je novi klub zvan Inker Zaprešić. Od sezone 23/24 ima i seniore, natječu se u Jedinstvenoj ligi Nogometnog saveza zagrebačke županije. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:07