StoryEditor
Domaći nogometpreuranjene mjere?

Zašto Rijeka, Osijek i Dinamo žele igračima smanjiti plaće, a Hajduk, kojeg će stanka najviše pogoditi, još ne namjerava povući takav potez?

Piše Antonio Juričić
27. ožujka 2020. - 21:45
Tom Dubravec/Hanza Media

Dinamov sinoćnji potez u kojem su otpustili cijeli stožer Nenada Bjelica šokirao je hrvatsku nogometnu javnost.

Iako od kluba nije stiglo objašnjenje zbog čega su povukli taj potez, logično je zaključiti da je razlog taj što su Bjelica, njegov stožer i igrači prve momčadi odbili smanjenje plaće za vrijeme epidemije, na koje su pristali ostali klupski zaposlenici. Racionalizacija poslovanja se, uostalom, spominjala i u priopćenju koje je Dinamo izdao nakon donošenja odluke.

Raskidom ugovora s njegovim stožerom, Dinamo pokušava natjerati Bjelicu da sam da ostavku, jer bi mu u protivnom morali isplatiti oko 1,5 milijuna eura, prema informacijama koje su se pojavile u javnosti.

Također, iz zagrebačkog kluba su najavili kako će, bez obzira na njihovo neslaganje s tom odlukom, igračima odrezati dio plaće, što se ipak čini teško izvedivo jer bi to onda moglo dovesti do tužbi čiji bi ishod bio neizvjestan.

Igrači Rijeke i Osijeka su zato već pristali na znatno smanjenje plaća.

- Vjerujem da ćemo izdržati šest mjeseci uz velika odricanja svih zaposlenih. Mjere ćemo uskoro donijeti. Nastojat ćemo da nitko ne dobije otkaz. Svatko pametan će se prilagoditi, a tko ne želi... – izjavio je jučer predsjednik riječkog prvoligaša, Damir Mišković.

Osijek je još prije svojim igračima smanjio plaće za 50% s tim da im je obećao vratiti polovicu od tog uskraćenog dijela kada se za to steknu uvjeti. Mišković, pak, nema namjeru vraćati igračima uskraćeni dio plaće.

Hajduk, za razliku od spomenutih klubova još nije pribjegao tim mjerama, već su iz splitskog kluba rekli kako će pričekati još malo razvoj situacije i onda tek reagirati, u želji da budu što pravedniji.

Bijeli očigledno nemaju tako crna predviđanja kao primjerice Rijekin predsjednik, iako bi se neke zdravorazumske strane upravo oni trebali najviše osjetiti ovaj krizni period kada sve miruje.

Hajduk ove sezone u prosjeku ima 12.883 gledatelja na domaćim utakmicama, dok je sljedeća Rijeka s gotovo trostruko manje – 4732. Dinamo je na prosjeku od 3953 gledatelja, a Osijek na 3413. Dakle, jasno je tko je na najvećem gubitku.

Također, za razliku od primjerice Premier lige u kojoj su sezonske karte iznimno skupe, u Hrvatskoj to nije slučaj, stoga je vjerojatno da nećemo vidjeti navalu vlasnika sezonskih karata koji traže povrat novca ukoliko se prvenstvo nastavi iza zatvorenih vrata ili se uopće ne nastavi.

Izostanak novca od TV prava također neće zadati veliki financijski udarac na klubove jer je on ionako mizeran. Mišković je sponzorske ugovore naveo kao jedan od ključnih problema, rekavši da su sponzori zamrznuli svoja davanje jer nemaju ni za plaće svojih zaposlenika. Ali kod sponzora je zapravo veći problem neizvjesna budućnost, jer je teško procijeniti kakve će ova pandemija ostaviti posljedice na hrvatsku i svjetsku ekonomiju općenito.

No unatoč tome, transferi su ono od čega hrvatski klubovi uglavnom žive i zapravo u tome leži najveći problem. Pitanje je kada će se sezona nastaviti i hoće li uopće, a onda je pitanje i što će biti s prijelaznim rokom.

Gotovo je sigurno da će, bez obzira na trajanje i rasplet ove situacije, svi klubovi pretrpjeti značajne financijske gubitke i da će im se smanjiti kupovna moć, što onda znači i manji prihodi na hrvatske klubove. Ako tu pridodamo i to da se igrači iz HNL-a mogu prodati gotovo isključivo na temelju dobrih igara, gotovo nikako „na ime“, dolazimo do zaključka gdje zapravo leži problem.

Stoga je dojam da situacija u hrvatskim klubovima trenutno nije toliko dramatična, već da se svi žele na vrijeme osigurati u slučaju da se ostvare najcrnje slutnje i da prođu mjeseci bez nogometa.

Mora se reći i to da činjenica da igrači primaju punu plaću u vrijeme kad ne igraju, niti normalno treniraju, daje klubovima određeno pravo zatražiti od njih da pristanu na smanjenje plaće, ali Dinamov potez otpuštanja trenerovog stožera zaista je prešao granice dobrog ukusa.

Veliki problem je i u tome što uprava nije vodila razgovor o smanjenju s trenerima i igračima prve momčadi, već ih samo upoznala s donesenom odlukom, kao što je klub i sam naveo u službenom priopćenju. A to zasigurno nije način na koji bi se uprava kluba trebala ponašati u ovakvoj situaciji.

Korektno bi bilo da smanjenje plaća nastupi kao rezultat dogovora između kluba i igrača, a ne nakon jednostrane odluke, jer bez obzira na situaciju, klub i dalje ima određenu ugovornu obvezu prema igračima te se rigorozne mjere koje planira uvesti iz predostrožnosti moraju detaljno objasniti igračima i treneru.

Mnogi veliki europski klubovi, koji uvelike ovise o prihodima od TV prava i ulaznica, odradili su to na gospodskiji način, stoga nema razloga da i Dinamo to ne učini, umjesto da rastjera cijeli stožer i tako pokuša natjerati Bjelicu da sam otiđe i ostavi im 1,5 milijuna kuna.

Ostaje za vidjeti kako će Hajduk reagirati na novonastalu situaciju, pogotovo ako se povratak momčadi na teren prolongira, ali za sada jedino iz splitskog kluba nismo čuli dramatična predviđanja i vapaje, što, nadamo se, ukazuje da je financijska situacija za sada ipak stabilna.

#HAJDUK#GNK DINAMO#NK RIJEKA#NK OSIJEK#NENAD BJELICA#KORONAVIRUS

Izdvojeno

01. lipanj 2020 10:48