StoryEditorOCM
Domaći nogometne zaboravljamo

Tri su godine da nas je napustio legendarni Sinjanin, golgeter Dinama i prijatelj hajdukovaca

29. listopada 2023. - 18:57

Tri su godine prošle otkako je umro Slaven Zambata, brzo lete te tužne godine, prolaze u hipu i kao da smo jučer sjedili na Bačvicama, sretni da su prošli dani karantene zbog korone, pričali smo o nogometu i pazite sad, nije tema bio Dinamo, nego smo i te kako razglabali i o Hajduku, našoj ligi, reprezentaciji, europskim utakmicama...

Lijepo ga se podsjetiti, Zambi jest bio nadasve "plavi 9", nasljednik Dražana Jerkovića, legenda je prije svega Dinama, te reprezentacije Jugoslavije (31 nastup, 21 gol), međutim, bio je na svoj način blizak Hajduku i hajdukovcima.

Rođen je u Sinju, 24. rujna 1940., bio je pravi sinjski alkar i - junak, u Junaku je počeo, Hajduk ga je mjerkao...

Sudbina je htjela da je zaobišao Hajduk, baš kao što je usud htio da baš u Splitu proživi posljednje godine. Imao je stan na Bačvicama, volio je šetnje uz more i to naše dalmatinsko podneblje i blagu klimu... Po svemu mu je odgovarao. Sudbina je htjela i da umre u Splitu, pozlilo mu je tog jutra, prevalio je taman 80, ali dobro se nosio... Osjetio je slabost,  sjeo je u automobil i pozvao svoje bližnje, ubrzo se ugasio život velikog centarfora i dobrog čovjeka. Sinjanina, Dalmatinca, dinamovca i prijatelja hajdukovaca.

Imao je u Hajduku Vinka Cuzzija i Peru Nadovezu, velike prijatelje, ali bijeli dres nije navukao.

Zapravo jest, na probi, znao je Hajduk da u Sinju raste daroviti centarfor Junaka, a s probe je postavljen samo jedan zahtjev, molba Hajduku: "Upišite me u Pedagošku školu".

Tada je i nogometašima bilo važno pohađati školu, studirati, posebno tako i Zambati koji je dolazio iz ugledne gradske sinjske familije.

Najvažnije je bilo da - nastavi školovanje. Pa će i igrat balun. Usput. Hajduk, vrag zna zbog čega, nije požurio s upisom i u ona doba kad je i telefoniranje bilo problem, iz Splita nije stizao ni glas, ni glasnik... Školska godina je počela, susret s Mladenom Delićem, još jednim velikim Sinjaninom, čuvenim tv-reporterom ("ljudi, je li to moguće?") okrenuo mu je karijeru.

Ako te Hajduk ne zove, dođi k meni u Zagreb, upisat ćeš školu, otići ćemo do Dinama - rekao je Mladen Slavenu.

Sve ostalo je povijest, Cuzzi je ostao prikraćen svog najdražeg prijatelja u klubu, samo u reprezentaciji bi se sretali, a Dinamo je dobio "sinjskog  alkara", toliko je puta pogodio "u sridu" i golova (i) Hajduku zabio.

Bilo je to doba kad je Hajduk bio trom da iz Zadra dovede Josipa Skoblara, a iz Knina i Iliju Petkovića i star navijač "bijelih" Ante Dorić uvijek bi kukao na sijelima u bašti hotela Park kad bi se bistrila hajdukologija:

- Zamisli tercet Petković, Zambata, Skoblar, koja bi to momčad bila... Nadoveza bi moga igrat malo povučenije - sanjao je Dorić.

Zambata je, eto, završio u Dinamu, a Skoblar i Petković igrali su za Beograd. Skoblar je dvaput kasnije bio trener Hajduka i osvojio dva kupa.

Slaven Zambata se pak uvijek vraćao Splitu, umro je u gradu pod Marjanom 29. listopada 2020...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:12