StoryEditorOCM
Domaći nogometstatistika (ne)laže

Što je potrebno za čistu desetku? Samo su dvije u ovoj sezoni i to u čijoj režiji... Evo dokaza da nije u brojkama sve

Piše Ivan Renić
12. ožujka 2024. - 19:04

Desetka ili savršena partija! Tko je to do sada prema ocjenama Sofascorea uspio? Samo dvojica! Mijo Caktaš i Josip Drmić. Zanimljivo, obojica su ‘nestala‘. Caktaš je iz Osijeka otišao u turski Sivasspor, dok je Drmić ozlijeđen i pomalo zaboravljen u Dinamu.

Nekadašnji hajdukovac za 10 je odigrao u utakmici protiv Rudeša. Bilo je to na početku sezone, u drugom kolu. Zabio je hat-trick za samo 20 minuta! Bila je to ona čudesna utakmica u kojoj su Osječani preokrenuli tri gola zaostatka. Caktaš je u igru ušao u 70. minuti i potom pogađao u 76., 83. i 89. Ukupno sedam golova zabio je Caktaš u prvom dijelu sezone, a onda je odlučio da mu je dosta i opet se otisnuo u inozemstvo.

image
screenshot/Sofascore

Drmić je svoju desetku zaradio također protiv Rudeša. I taj je dvoboj odigran na početku sezone, u devetom kolu u kojemu su Modri slavili s 5:1. ‘Švicarac‘ je također upisao hat-trick pogocima u 27., 48. i 58. minuti. Nije se puno naigrao nakon toga, a ozlijedio se početkom studenoga prošle godine i od tada ga ne vidjesmo u akciji.

image
screenshot/Sofascore

Dakle, ako želite desetku, morate zabiti hat-trick. Ili to ipak nije dovoljno? Duje Čop je za isti podvig, ali kontra Dinama, dobio ‘samo‘ 9.8. Malo mu je falilo do desetke, no Sofina analitika je nemilosrdna. Bila je to jedna od najboljih individualnih predstava u domaćem prvenstvu u ovoj sezoni. Ako ne i najbolja.

Opasno joj konkurira ona Veldina Hodže iz prošlog kola. S tri gola ‘riješio‘ je Osijek i pobjedu u velikom derbiju koja je Rijeku vratila na prvo mjesto. Međutim, za takvu je partiju nagrađen još slabije od Čopa. Dobio je ocjenu 9.5. Četiri udarca, tri gola, jedno ključno dodavanje... Kaže Sofa, premalo za čistu desetku.

image
screenshot/Sofascore

Još jedan je to, dakle, dokaz kako u nogometu nije sve u brojkama i statistici. Ima nešto i u dojmu, osjećaju... Ostala su tako dva junaka, samo dvojica s desetkama u ovoj sezoni – Caktaš i Drmić. Što se hajdukovaca tiče, u ovom se poretku najbolje ocijenjenih najviše popeo Marko Livaja. Za izvedbu u pobjedi nad Slaven Belupom (3:0) u četvrtom kolu dobio je ocjenu 9.3. Bilo bi to vjerojatno i više za kaštelanskog majstora da nije promašio kazneni udarac u 38., ali i da mu nije poništen gol iz 15. minute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:47