StoryEditor
Domaći nogometfali termina‘

Prijedlozi ‘Slobodne‘ za nogomet nakon pandemije: igrati Kup prvaka, otkazati Ligu nacija, prepoloviti prvenstva, spojiti sezone...

Piše Frane Vulas
29. ožujka 2020. - 08:14
Vlado Kos/Hanza media

Nogometni čelnici našli su se na milijun muka po pitanju sastavljanja rasporeda ove, a sada već i iduće sezone. A najgore od svega je što ne znaju ljudi niti gdje bi pritom počeli, jer se ne zna do kada će globalni kolaps sporta pa time i nogometa zbog pandemije koronavirusa uopće potrajati. Sva natjecanja su na čekanju do daljnjega. Zasad je samo jasno da je Euro prebačen s ovog na iduće ljeto i termin od 11. lipnja do 11. srpnja.

Jasno da će se neke stvari ove i iduće sezone morati dramatično promijeniti jer termina jednostavno više – nema. Teška vremena zahtjevaju dramatične rezove. Ne treba gurati glavu u pijesak, ne vidi se skoro kraj ovome. Jer ne zaboravimo iduća sezona mora završiti rano zbog Eura, kao što je trebala i ova. A treba negdje ugurati i play off za Euro, u ožujku iduće godine počinju kvalifikacije za SP... Evo prijedloga Slobodne kako izaći iz ovog nogometnog "kupusa". Naravno, kada jednom sve ovo ipak malo splasne. Zato i nećemo o konkretnim datumima. A sve ćemo pokušati maksimalno pojednostavniti. Naravno, do daljnjeg bi se igralo bez publike.

1. Drastično prolongirati završetak sezone

Ova sezona ne može se više spasiti, ako se ne "ukrade" dio iduće. Ne komadić, nego ozbiljan dio. Nakon ove pauze klubovima, nogometašima će trebati i vremena da se pripreme za nastavak natjecanja. Zato kraj sezone i rok za prijavu UEFA-i za europska natjecanja (koji je prvotno bio 30. lipanj) treba osjetno prolongirati, nebitno je li u pitanju kraj kolovoza, rujna, listopada, studenog...

2. Pripreme nakon pauze, spojiti ovu i iduću sezone, pa odmor pred Euro

S obzirom da je već napravljena duga pauza, bez pravog rada u kućnim uvjetima, te da je pitanje i koliko će sve skupa potrajati, dobro bi bilo da igrači nakon stanke prođu prave pripreme. Treba misliti na povećani rizik od ozljeda. A onda možda spojiti ovu i iduću, bitno skraćenu sezonu. Tako su i Englezi donedavno odrađivali svoju sezonu. Igračima bi se potom omogućio odmor pred Euro.

3. Nastavak LP i EL na dva turnira

Nakon što se preostali prvi i uzvratni susreti LP i EL odrade, pri čemu bi prvo oni koji nisu odigrali niti prvi susret igrali jednu utakmicu na neutralnom terenu, četvrtinala, polufinala i naravno finala bi se igrala na jednu utakmicu. Turnirima bi domaćini bile države koje su trebale biti domaćini finala Turska (Istanbul finale) u LP, te Poljska (Gdanjsk finale) u EL, a nemaju klubova u završnicama.

4. Otkazati drugo izdanje Lige nacija

Bez velikih rezova, nema ni potrebnih termina. Najlogičnije rješenje čini se otkazati drugo izdanje Lige nacija. Ona je rezultatski najmanje bitna (samo treba revidirati format popunjavanja kvalifikacija za SP), a donosi i UEFA-i manji profit od Eura, Nacionalnim savezima Liga petice od prvenstava. Liga nacija trebala se igrati od rujna do studenog u grupnoj fazi, a završnica u ožujku.

5. Igrati samo jedan prvenstveni krug iduće sezone

Drugi ključni rez, najveći. Iduće sezone igrao bi se samo jedan krug domaćeg prvenstva u ligama gdje je primjerice 18 ili 20 klubova, nešto poput nekad argentinske Aperture i Clausure, dva kruga u ligama sa 10 ili 12 klubova poput HNL-a, jedan krug i kratki playoff u onima sa 16 klubova. To bi omogućilo da sve napokon terminski prodiše. Naravno, netko će u ždrijebu proći bolje, netko lošije.

6. Iduća sezona LP i EL igra se po kup sustavu

Novo izdanje LP i EL igralo bi se po starom, kup sustavu, kao nekad Kup prvaka i Kup UEFA. Bez grupne faze koja uzima puno termina. P(l)atit će možda tv prihodi, ali svaki susret će biti važan. Prethodno bi se kvalifikacije za kupove igrale po novom formatu, turnirski, npr. četiri kluba u jednom neutralnom gradu, svaki iz svog pota nositelja, te daju jednog sudionika grupne faze.

7. Ubrzati nacionalne kupove

Nacionalne kupove treba maksimalno ubrzati, igrati uvijek na jednu utakmicu bez uzvrata, pri čemu bi se svakako oni najbolji klubovi kojima je i raspored najzgusnutiji priključivali u najkasnijoj fazi natjecanja, mnogo kasnije nego je inače slučaj. Ova mogućnost ostavila bi se ipak na odluku nacionalnim Savezima, da svaki procjeni koje i kakvo je najbolje rješenje za tu državu.

8. Prijelazni rok u prva dva mjeseca i sredinom nove sezone

S obzirom da bi se spojila terminski ova i iduća sezona, uz tek kraću stanku (do desetak dana), "ljetni" prijelazni rok trajao bi u prva dva mjeseca iduće sezone, kad god da ona počela. A onda bi se još također sredinom iduće sezone otvorio prozor od barem petnaestak dana koji bi "glumio" zimski prijelazni rok. Potom bi idućeg ljeta prijelazni rok bio kao i do sada.

#NOGOMET

Izdvojeno

06. lipanj 2020 00:48