StoryEditorOCM
Domaći nogometafera varleaks

Imamo dokaz da HNS ima pristup svim snimkama utakmice Varaždin - Hajduk! Zašto ih Marić nije pokazao?

29. veljače 2024. - 14:29

Predsjednik Komisije sudaca HNS-a Bruno Marić na jučerašnjoj konferenciji za medije između ostaloga je rekao da postoji snimka na kojoj se nalazi nepobitni dokaz da je gol Marka Livaje u 78. minuti utakmice Varaždin - Hajduk ispravno poništen zbog zaleđa Filipa Uremovića, ali da Komisija nije uspjela dobiti snimku.

Mi smo sada došli do informacije koja dokazuje da HNS ima pristup svim postojećim snimkama Croatela - i one koja je prikazana u televizijskom prijenosu, i onih iz VAR sobe.

Podsjetimo se prvo pitanja Mariću vezanih za taj poništeni pogodak i njegovih odgovora. Marić je na početku pokazao snimku s Dalmatinskog portala na kojem se vidi situacija iz perspektive suprotne tribine, ali riječ je o privatnoj snimci, jer Croatel nije imao kameru na toj tribini. Također, Marić je na početku svog izlaganja prezentirao tu snimku kao uradak "kojemu je cilj bio uznemiravanje javnosti i zabluda o radu sudaca u VAR sobi i na terenu za igru".

Suci nisu imali snimku sa suprotne tribine?

- Ne.

S obzirom na to da je Jović kao glavni sudac priznao gol, bez obzira na to što mu je pomoćnik signalizirao da je to vjerojatno zaleđe, a da se ne može vidjeti nepobitni dokaz, kako je moguće da VAR soba promijeni odluku glavnog suca?

- VAR soba nije promijenila odluku bez nepobitnog dokaza, jer sama činjenica da spominjete snimku s druge strane koju je netko mjerio, razvidno je...

Suci nisu imali tu drugu snimku.

- Pa oni nisu imali, ali oni su iz snimke koji su imali dostupne nepobitno utvrdili da se radi o zaleđu i zbog toga su i donijeli odluku o tome da se radi o zaleđu. A je li isporučena snimka o kojoj vi pričate, ili vi govorite kako je on spominjao rame... Pa naravno u aktivnostima izrade te situacije, oni su provjerili sve, jesu li krenuli od igrača koji nije, ok, moguće, ali važna je konačna odluka i je li ona ispravna - konfuzan je bio Marić.

Nisu krenuli od njega nego je perspektiva toliko bila poremećena iz drugog kuta da je stvarno ona crta koju su nacrtali prolazila kroz rame Ba. Kako su onda mogli procijeniti drugog igrača?

- Ok, razumijem sad šta mi govorite, ali mi ne utječemo na snimku koja će biti isporučena u prijenosu i o kojoj vi govorite, mi donosimo odluke na temelju nepobitnih dokaza koje utvrđujemo u VAR sobi i suci sigurno nisu bez nepobitnog dokaza donijeli odluku o zaleđu.

Nedugo zatim Marić kaže:

- Mi nemamo snimke utakmice, to je na serveru kod Croatela. Mi smo pokušali prije presice dobiti snimku utakmice Varaždin – Hajduk, ali nažalost nismo je mogli dobiti i vama to prezentirati, ali nemate razloga ne vjerovati u ovu odluku, budući da je jasan dojam svih onih koji su vidjeli odluku da se radi o kažnjivom zaleđu.

image
Ronald Goršić/Cropix

Nakon te Marićeve izjave poslali upit Croatelu koji je glasio:

Je li Croatel u posjedu snimke koja nije bila prikazana u televizijskom prijenosu navedene utakmice, a koja sadrži nepobitan dokaz o zaleđu igrača Hajduka Uremovića? Ako jest, zbog čega ta snimka nije proslijeđena Komisiji sudaca HNS-a prije konferencije za medije?

Odgovor Croatela prenosimo u cijelosti:

"Snimka utakmice 24.kola SuperSport HNL-a Varaždin – Hajduk koja je odigrana 24.veljače 2024. godine uredno je arhivirana, kao i sve ostale utakmice SuperSport HNL.

Croatel ima ugovornu obvezu za VAR prema kojoj isporučuje materijale po završetku utakmice na FTP server s kojega ga preuzima ovlaštena osoba.

Croatel ne posjeduje snimke koje nisu prikazane u televizijskom prijenosu ili snimke iz VAR sobe koje nisu dostavljene ovlaštenim osobama prema uobičajenoj praksi, jer takve snimke ne postoje. Snimka situacije i analize iz VAR sobe je arhivirana prema uobičajenoj proceduri za svaku utakmicu.

Napominjemo da distribucija snimki iz VAR sobe nije dozvoljena nikome osim ovlaštenim stranama prema zaključenom ugovoru.

Croatel profesionalno obavlja svoj posao za HNS i VAR od 2019. godine i potpuno neutralno pristupa svakoj utakmici. Ni u kojem slučaju nam nije u interesu utjecati na regularnost natjecanja.

S poštovanjem,

Croatel d.o.o.”

image
Ronald Goršić/Cropix

Marić je na presici rekao da jedna osoba iz HNS-a ima pristup FTP serveru, što znači da HNS ima pristup svim snimkama - i onoj koja je išla u prijenos, i onoj iz VAR sobe.

Ostaju, dakle, dva glavna pitanja:

1. Je li Marić namjerno odlučio ne pokazati snimku, iako ju je imao u posjedu?

2. Ako je nije imao u posjedu, zašto mu je ta ovlaštena osoba iz HNS-a nije dostavila?

Ono što je, pak, jasno jest to da HNS ima pristup svim snimkama, a objavom te snimke koja sadrži navodni "nepobitan dokaz" riješila bi se dilema vezana za najsporniju situaciju s te utakmice. A to je važno jer od uvođenja VAR-a u hrvatski nogomet gotovo iz kola u kolo imamo slične odluke o zaleđu koje se donose na temelju centimetara, s nedovoljnim brojem kamera.

Hoće li je predsjednik Komisije sudaca sada objaviti? I hoće li se nakon svega čelni čovjek HNS-a, Marijan Kustić, napokon obratiti javnosti i dati odgovore na neka pitanja kao što je primjerice: zašto i dalje podržava Marića na čelu Komisije koja je uz pomoć sudaca dovela situaciju do totalne eskalacije?

Ili možda: smatra li primjerenim u jeku jedne od najvećih afera u hrvatskom nogometu u posljednjih nekoliko godina sastajati se s Marićem, Damirom Vrbanovićem, Nevenom Šprajcerom, Alojzijem Šuprahom i Darkom Raićem-Sudarom?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 17:21