StoryEditor
Domaći nogometDvije glavne teme

Europski Dinamo ostvario tek 13 milijuna kuna bruto dobiti: visoki tonovi i prepucavanje obilježili raspravu oko izmjena Statuta

Piše Mladen Bariša
9. ožujka 2020. - 21:33
Željko Puhovski/Hanza media

Skupština GNK Dinamo aklamacijom je ispratila financijsko izvješće predsjednice Uprave kluba Vlatke Peras. Maksimirski je klub tijekom 2019. ostvario prihod od 382.435.429 kuna. Nakon podmirenih rashoda (oko 369 milijuna kuna) GNK Dinamo je u prošloj godini ostvario bruto dobit od 13,4 milijuna kuna. Istovremeno je Republici Hrvatskoj isplatio gotovo 34 milijuna kuna na ime poreza i prireza.

Najveću stavku u prihodima za 2019. Dinamo je ostvario od rezultata u UEFA-inim natjecanjima (osmina finala Europske lige, te Liga prvaka) te FIFA-e (naknade za igrače na Svjetskom prvenstvu). Sveukupno, 220.626.115 kuna. Čak 111 milijuna više nego u 2018.

Od prodaje suvenira (2,6%), ulaznica (5,4%) i TV prava (0,8%) Dinamo je ostvario gotovo 9% ukupnih prihoda. To je značajan iskorak u odnosu na 2018. kada je to iznosilo jedva 3%. Međutim, u usporedbi s klubovima iz Liga petice, to su skromni rezultati. U Španjolskoj i Francuskoj spomenute stavke budžeta iznose 50-60%, u Njemačkoj i Italiji 70-80%, a u Engleskoj 80-90% klupskog proračuna.

Najviše vremena u raspravama zastupnika Dinamove Skupštine ''pojelo'' je prepucavanje oko izmjena i dopuna Statuta. Nakon što je Gradski ured za opću upravu nije prihvatio maksimirske prijedloge s prošle Skupštine, zastupnik Željko Marković zaključio je da se klub izblamirao.

- To je ispod razine Dinama, ali onog iz Odranskog Obreža – kazao je Marković.

Replicirao mu je Miroslav Rožić, predsjednik Nadzornog odbora i autor spomenutih akata, koje je Gradski ured ocijenio kao ''neusklađene sa Zakonom o udrugama i Zakonom o sportu''.

- Intencija promjene Statuta imala je za cilj redefiniranje financijskog plana bez sazivanja Skupštine. Teško je tijekom godine predvidjeti financijski plan, koji ovisi o europskim rezultatima i transferu igrača.

A onda se za riječ javio Stojko, najstariji i nogometno najtalentiraniji od braće Mamić (bio je svojevremeno i igračem Hajduka).

- Imam dojam kao da sam na Skupštini Hajduka. Dinamo ima fenomenalne rezultate na svim razinama, a vi se prepucavate oko gluposti. Ma boli me k... što misle u gradskoj upravi za naš Statut – zaključio je Mamić.

#DINAMO

Izdvojeno

03. srpanj 2020 19:40