StoryEditor
Domaći nogometgranatiranje

Dinamovcima nije dosadno, obračunavaju se na internetu: BBB vrijeđaju Mamiće zbog sukoba s Bjelicom

Piše Mladen Bariša
29. ožujka 2020. - 14:04
Damir Krajač/Hanza media

Jesu li navijači Dinama privilegirani u ovo vrijeme izolacije? Dok ostali gledaju reprize na HTV-u i u bračnom krevetu, dinamovcima se stalno nude premijere. Iako je nogomet službeno obustavljen još prije tri tjedna, u Maksimiru upravo rješavaju kadrovsku politiku za nadolazeće razdoblje...

Uprava je u četvrtak raspustila stručni stožer. Raskinuti su ugovori sa svim pomoćnicima Nenada Bjelice (Rene Poms, Nino Bule, Silvije Čavlina, Martin Mayer, Karlo Reinholz i Jasmin Osmanović). Zacijelo su svi ugovori bili vremenski determinirani uz konac aktualne sezone. Dakle, maksimirski je klub sve asistente isplatio za iduća dva mjeseca, a u stožeru je ostao samo jedan čovjek – Nenad Bjelica.

Trener prve momčadi izoliran je u Klagenfurtu, gdje mu živi obitelj, a vrijeme krati objavljujući na društvenim mrežama citate iz filmova. Mediji pomno dešifriraju i analiziraju svaku njegovu objavu, sugerirajući čitateljima što je Bjelica htio reći i kome se obratio. Trener Dinama tim istim medijima ne želi komentirati aktualno stanje. Šutke trpi objede klupskih čelnika koji njega i igrače predstavljaju kao gramzive tipove, bez trunka empatije za postojeću situaciju. Izolacija od medija Dinamovog trenera posve je razumljiva. Svakog mjeseca ima 100.000 razloga za šutnju (ugovor mu vrijedi do kraja lipnja 2021. – op.a.). Za takvo je ponašanje Bjelica jamačno dobio i naputak svog pravnog zastupnika, jer u nastaloj situaciji svaka izgovorena riječ mogla bi se kasnije upotrijebiti – protiv njega.

A ozračje među Dinamovim navijačima identično je onom na maksimirskom stadionu. Bad Blue Boys ostrašćeno vrijeđaju braću Mamić optužujući ih da su inscenirali sukob s najuspješnijim trenerom Dinama u posljednjih pola stoljeća. Grad Zagreb ''ukrašen'' je brojnim transparentima:''A sada smijenite sebe, Mamići = Cigani''; ''Za vrijeme krize i rata profitiraju dva šugava brata'', ''Vaši poltroni su pandur, tajnica, prodani novinar, vaša meta igrači i trener u koje ste se kleli, vaš cilj su Dinamovi milijuni'', ''Mamići jeb... vam majku milu, smijenit ćemo vas na silu'', ''Gori ste od svih virusa, trener i igrači manji su trošak od vaših kurvi i sinusa''...

Epidemija nezadovoljstva i mržnje preplavila je najekstremnije maksimirske navijače. No, nemali je broj i onih koji iz zaleđa vlastite izolacije podržavaju čelništvo kluba u nastojanjima da smanji basnoslovne ugovore igrača i trenera u razdoblju bez nogometa.

Demokratsko pravo iznošenja vlastitog stava suprostavljene su strane do sada plasirale na tribinama maksimirskog stadiona. Trenutačno, zbog redukcije socijalnog kontakta takva mogućnost ne postoji. Stoga se za međusobno prepucavanje uglavnom koriste moderne tehnologije i društvene mreže.

Eto, Dinamovi se navijači barem imaju čime baviti dok traje izolacija...

Stiglo i priopćenje

Osim poruka ispisanih rukom na poderanim plahtama, obješenim na istaknutim mjestima u gradu, BBB su čelnicima voljenog kluba replicirali i prigodnim priopćenjem. U njemu piše:

''Despotski, apsolutistički princip upravljanja našim klubom ponovno je pokazao svoje pravo lice. Nije mogao Mamić protiv svoje prirode, a nisu ni klimači i poltroni mogli protiv njega pa je po Kužeovom poučku potjeran trener. Svima je bilo jasno što je predstavljao povratak Mamića mlađeg na čelo sportske struke Dinama. Taj čovjek, koji je godinama parazitirao skupa sa svojim bratom i nećakom na transferima, osramoćenog i provaljenog, vraćen je u klub kao spasitelj s misijom da na daljinski izvršava hirove starijeg brata koji valja iste štoseve već petnaest godina. Ozbiljno opsjednut vlastitom imaginarnom veličinom, posebno je alergičan na pojave zbog kojih pada u drugi plan i anonimnost. Nijedna metoda nije dovoljno besramna za rješavanje takvih ''anomalija'' jer treba biti hulja najvišeg kalibra za ovo što je klub izveo u zadnjih par dana. Usred najveće krize još od rata u kojoj se većina ljudi u državi bori za golu egzistenciju, koristeći najniže strasti, klub je vlastite igrače i trenere pribio na stup srama lijepeći im etiketu pohlepnih milijunaša i ostavljajući ih na milost i nemilost masama i medijima žednima krvi i senzacije. I mnogi navijači, ipak ljudi, ponekad naivni i suočeni s velikim životnim problemima i crnim oblacima koji prijete, refleksno su shvatili ovu situaciju kao crno-bijelu. Sve to je samo refleksija opće šizofrenije u kojoj se klub nalazi, potpune netransparentnosti i bacanja prašine u oči navijačima i svima koji vole Dinamo. A igrači imaju sada priliku pokazati kakvi su, imaju li osjećaj za ovaj klub, navijače, za ljude ovog grada i ove zemlje koje su više sile ponovno bacile na koljena.''

#DINAMO

Izdvojeno

07. lipanj 2020 07:32