StoryEditor
Splitčekali poziv

Zašto se pored Civilne zaštite moralo moliti Torcidu da premješta bolnicu? Volonteri su ogorčeni: Organizacija je lošija nego kad je pao onaj snijeg!

18. ožujka 2020. - 20:55

Što se događa sa sustavom civilne zaštite grada Splita?

Puno je naših sugrađana kao i članova gradske Postrojbe opće namjene civilne zaštite postavilo to pitanje nakon što je u ponedjeljak 16. ožujka gradonačelnik Andro Krstulović Opara pozvao u pomoć Torcidu, koja je sutradan preselila bolničke krevete iz Firula na Križine, u bolnicu koja će postati akutna respiratorna bolnica.

Valjalo bi odmah nešto raščistiti na samom početku ovog članka, a to je da nikada nije postojala sumnja, niti će vjerojatno ikada postojati, da se Torcida neće u velikom broju odazvati kad je god potrebna njihova pomoć.

No, u trenutku dok pripadnici gradske Postrojbe opće namjene civilne zaštite čekaju kao zapete puške da ih se zove i dodjeli im se zadatak, gradonačelnik je odlučio pozvati Torcidu, umjesto građana koji su se stavili raspolaganje u obavljanju zadaća "ostvarivanja zaštite i spašavanja ljudi, životinja, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša u velikim nesrećama i katastrofama i otklanjanja posljedica terorizma i ratnih razaranja".

Može se gradonačelnikov potez svakako protumačiti, ali nećemo nagađati zašto nije pozvao ljude koji su očekivali njihov poziv, što nam je više pripadnika Postrojbe opće namjene potvrdilo, ali nas i upitalo. Zato smo odgovor na to pitanje odlučili potražiti kod Nina Vele, dogradonačelnika i načelnika Gradskog stožera Civilne zaštite.

Doduše, postavili smo više pitanja dogradonačelniku, na neka nam je odgovorio, a na neka nije. Jedno od onih na koje nije odgovorio bilo je zašto je pozvana Torcida, a ne pripadnici Civilne zaštite. Također, nije odgovorio niti na pitanje koliko Civilna zaštita ima ljudi na raspolaganju.

- Stožer je povodom epidemije koronavirusa zasjedao dva puta, i to 12. i 16. ožujka ove godine te postupa sukladno uputama i preporukama Stožera CZ Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) i nacionalnog Stožera. Sukladno zaključku Stožera CZ SDŽ od 6. ožujka stavili smo u pripravnost gradski Stožer, a sukladno nalogu nacionalnog Stožera, 17. ožujka aktivirali smo i stavili u punu funkciju do opoziva Stožer CZ grada Splita - stoji u odgovoru.

Valja napomenuti, kažu da je temeljem zahtjeva županijskog Stožera od 12. ožujka mobilizirano 12 pripadnika Postrojbe opće namjene koji su stavljeni na raspolaganje županijskom Stožeru.

Nažalost, pojam “stavljanja u punu funkciju” nije niti najmanje jasan jer nam još jučer, kao i danas, više kotarskih povjerenika za Civilnu zaštitu kazalo da ih nitko nije kontaktirao barem radi okvirnog odgovora. Kada smo iz više izvora dobili tu informaciju poslali smo Gradu pitanja, a oni su isti taj dan, nešto manje od četiri sata nakon našeg upita, zakazali sastanak za danas na koji su pozvani svi predsjednici Vijeća kotara.

Tema sastanka je trebala biti "preventivno djelovanje zbog opasnosti od epidemije zarazne bolesti COVID-19", no jutros je taj sastanak otkazan i nije se održao.

- Kao predsjednik Vijeća kotara i povjerenik Civilne zaštite za kotar Blatine-Škrape još nisam dobio niti jedan poziv niti uputu od strane Grada. Jučer je zakazan sastanak za danas na koji su pozvani svi predsjednici Vijeća kotara, da bi se jutros otkazao. Službeno nismo ni saznali tko uopće saziva sastanak već smo saznali samo da je otkazan sukladno nalogu Stožera civilne zaštite RH te da će nam se mailom poslati upute. Ovaj sastanak je trebao biti zakazan prije deset dana kad se već naveliko počelo pričati o virusu i onom što nas očekuje. Mi ne da nismo pozvani nego nismo dobili niti jednu uputu od strane gradonačelnika niti gradskih službi!? - poručio je putem društvenih mreža Davor Matijević, predsjednik Vijeća kotara i povjerenik Civilne zaštite za kotar Blatine-Škrape.

Također je upitao zašto se pored Civilne zaštite mora moliti Torcidu da premješta bolnicu.

- Je l' normalno da Civilna zaštita uopće nije sazvana niti su nam date upute? Sve informacije mi dobijamo iz medija. Kotar Blatine-Škrape ima 30-ak volontera koji su spremni pomoći te pomažu našim najstarijima i onima koji su rizična skupina. Da bismo mogli djelovati kad virus zaista i dođe u Split nama je potrebno da se prođe obuka u Zavodu za javno zdravstvo ili makar da nam se osiguraju rukavice i zaštitne maske. Ukoliko je Grad to prepustio Crvenom križu onda nek nam se da službena uputa, a ne da hvatamo informacije po društvenim mrežama ili medijima. Ovo je lošija razina organizacije nego kad je pao onaj čuveni snijeg 2012. godine, a ne moram naglašavati koliko je ova situacija opasnija od snijega. Tražim hitnu intervenciju i upute za daljnji rad! - napisao je Matijević te poručio svojim susjedima da dok ne dobije upute za daljnji rad, Vijeće kotara Blatine-Škrape stoji na raspolaganju svojim stanovnicima na broju mobitela: 0955590756

Zanimljivo je i da su nam u odgovoru iz Grada kazali da im se javljaju sugrađani i sugrađanke te udruge voljne pomoći i stavljaju se na raspolaganje.

- Gradska uprava je vrlo zahvalna na njihovoj nesebičnosti, voluntarizmu i spremnosti stavljanja općeg dobra ispred vlastitog interesa. Stožer grada Splita postupa po zadanom protokolu i ne može aktivirati (mobilizirati) te udruge i pojedince (bar ne u ovom trenutku), ali ih može uputiti na odgovarajuće institucije - kazali su. No mi ih nismo pitali hoće li mobilizirati volontere, već zašto nisu zvali pripadnike sustava Civilne zaštite kako bi se premjestili kreveti iz jedne bolnice u drugu. Ali, kao što smo već napisali, na to pitanje nam nisu odgovorili.

Kazali su nam i da sve volontere upućuju na Crveni križ radi organiziranja dostave hrane te kako je vrlo važno u ovim trenucima “kada se lako prepustiti panici i histeriji zadržati red i kontrolu”. No, u trenucima dok ovo pišemo, pripadnici Postrojbe opće namjene civilne zaštite i povjerenici Civilne zaštite više kotareva, još uvijek čekaju poziv ili sastanak s uputama kako bi više znali baš o “redu i kontroli” cijele situacije.

Na ulaznim vratima Gradskog kotara "Lokve" i danas izvješen je Javni poziv sugrađanima da se jave za sudjelovanje u sustavu civilne zaštite radi rasporeda u postrojbu civilne zaštite te na mjesto povjerenika i zamjenika povjerenika.

Svi koji se žele uključiti i sudjelovati u aktivnostima civilne zaštite Grada Splita, interes su mogli iskazati do prošlog petka, 13. ožujka u svom kotaru. Jedan od aktualnih povjerenika tog kotara potvrdio nam je da ih iz Grada nisu kontaktirali povodom aktualne situacije. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 22:50