StoryEditor
SplitCRNE KOMUNALNE TOČKE

Vapaj s Kamena: ‘Djeca nam idu u školu kraj ruševnih baraka i ulicama bez metra pločnika‘

Piše Merien Ilić
16. lipnja 2020. - 22:48
DUJE KLARIĆ/HANZA MEDIA

Da prometni redari (pre)revno obavljaju svoj posao, svjedoči nam dio stanovnika Kamena i Šina koje je prije nekoliko dana dočekala "čestitka" zbog nepropisnog parkiranja ostavljena ispod brisača na njihovim automobilima.

I ništa tu ne bi bilo neobično da nije činjenice da cijeli teritorij Mjesnog odbora Kamen i susjednog mu Gradskog kotara Šine nemaju nijedno ugibalište ni parkiralište, kao ni metar nogostupa. Zvuči nevjerojatno, ali tako je. Asfalt se tim dijelovima grada provukao kroz nekadašnje lokalne i poljske putove, između privatnih kuća i parcela, pa zapravo mjesta za poboljšanje infrastrukture baš i nema previše.

– Vodila sam dijete u vrtić i ostavila auto na par minuta ispred vrtića "Smokvica" i dobila kaznu. Isto je bilo i kod prodavaonice "Studenac" koja je na tom području jedina opcija za obavljanje dnevne kupovine. No, pojavio se prometni redar pišući kazne. Riječ je o lokaciji na kojoj roditelji dovoze djecu u vrtić i nemaju osigurano parkirno mjesno. Ovo je pokazatelj kako je ovaj dio Splita degradiran od strane gradske uprave. Rado bih ja parkirala i platila to osigurano mjesto da imam ponuđenu tu opciju. Nažalost, mi stanovnici nemamo kome napisati kaznu jer svaki dan riskiramo živote svoje djece i svih sugrađana. Tražimo da nam se osiguraju uvjeti, odnosno infrastruktura, pa neka onda pišu kazne, ili da nas puste da živimo kako smo i živjeli prije – kaže nam jedna mama, koja mora platiti kaznu od 300 kuna zbog nekoliko minuta nepropisno parkiranog vozila, i to na jedinoj raspoloživoj površini, jer legalne javne alternative – nema. Pita se naša čitateljica i kako će se ubuduće snalaziti jer će dijete i dalje pohađati vrtić.

Probleme s kojima se susreću naša čitateljica i ostali stanovnici tog dijela grada dobro razumije Petar Varvodić, predsjednik Mjesnog odbora Kamen, koji će nastojati "urazumiti" prometne redare jer građani jednostavno nemaju zamjensko rješenje.

– Zaista, nemamo ugibališta, parkirališta i nogostupa, svih tih infrastrukturnih preduvjeta na temelju kojih bi se mogao urediti promet u našem naselju. Pa i "Prometov" autobus na Kamenu se okreće u "rikverc" jer nema mjesta za manevar.
Pokušavali smo nešto smisliti i prije, ali je zbog privatnih zemljišta i uske ceste teško naći rješenje. Nije donesen ni detaljan plan uređenja našeg mjesta, a koliko sam vidio, netko mudar je na Šinama predviđao nogostup širok metar i šezdeset iako bi na toj lokaciji zbog konfiguracije terena jedva stalo i šezdeset centimetara.
Nastojimo imati dobru suradnju s komunalnim službama, koje bi trebale uzeti u obzir da nemamo dobro riješenu prometnu infrastrukturu. Moj prijedlog je da stave znak zabrane parkiranja, a da zaustavljanje dozvole na 10 minuta jer ne vidim kako će drukčije roditelji voditi djecu u vrtić – kaže Varvodić.

image
Petar Varvodić
MARIO TODORIĆ/HANZA MEDIA

Jedno od rješenja je i da se na Kamenu i Šinama uvedu jednosmjerne ulice, pa bi bilo mjesta i za nogostup, ali to je daleka budućnost, baš kao i dovršenje produžetka Vukovarske do Šina i uređenje okolnih cesta sve do Karepovca i TTTS-a. U međuvremenu nove generacije mališana upisuju Osnovnu školu "Kamen-Šine" i, poput svojih prethodnika, na različite, redom nesigurne načine stižu do svojih klupa.

– Do škole djeca hodaju po rubu ceste dolazeći s Kamena i Šina. Put kojim dolaze učenici sa Sirobuje je dijelom asfaltiran, a dio su nekakve neuređene polustaze. Dio ulica na putu do škole nema adekvatnu rasvjetu, a potencijalna opasnost za sigurnost učenika prijeti i od baraka koje treba ukloniti. Njihova krovna konstrukcija je nagorjela, pa je pitanje vremena kada će se urušiti – ističe Bože Ujević, ravnatelj osmoljetke na istoku grada.

Taj obrazovni objekt čeka "svjetlija" nova nastavna godina jer se očekuje dovršetak dogradnje školske zgrade, pa će učenici i prosvjetari konačno prijeći s trosmjenskog rada na dvosmjenski, a nastavni sat odvijat će se tijekom punih 45 minuta, a ne, kao do sada, pet minuta kraće.

OŠ "Kamen-Šine" sada pohađa 496 učenika, a nova školska godina počet će s nova četiri razreda prvašića, uključujući jedan s produženim boravkom. Sva ta djeca, kao i mališi iz vrtića, zaslužuju uređeniju infrastrukturu u mjestu u kojem žive.

#SPLIT#KAMEN#ŠINE#OŠ#PETAR VARVODIĆ

Izdvojeno

27. lipanj 2020 21:34