StoryEditor
Split‘TO JE SMIJEŠNO‘

USKOK-ov osumnjičenik za davanje mita u slučaju splitskog hotela sada se tereti i da je tijekom izgradnje ‘Lipih običaja’ ‘iznuđivao‘ 880.000 kuna

Piše Tanja Gattin
22. svibnja 2020. - 13:37
Sikiricu se tereti da je tijekom izgradnje ‘Lipih običaja’ primorao Jogunicu da njegovoj tvrtki isplati 880.000 kunaMario Todorić/HANZA MEDIA

Nakon što je Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Zorana Sikirice, nekadašnjeg čelnika Hypo banke za Dalmaciju, kao trećeosumnjičenog za kaznena djela na štetu tvrtke “Nitor”, te njezina vlasnika Nikole Jogunice i supruge mu Iskre Peranić Jogunice, dobili smo i njegovo očitovanje.

– Poslovno savjetovanje pravnih osoba legalna je poslovna aktivnost u Hrvatskoj kojom se bave specijalizirane tvrtke. Nije mi poznato iz kojeg je razloga tvrtka “Nitor” otišla u stečaj. Pretpostavljam da je banka pokrenula postupak vjerojatno zato što navedena tvrtka nije vratila kreditna sredstva banci.

Iz mog iskustva vjerujem, dapače siguran sam, da svaka banka, pa tako i ta, ima svoju politiku upravljanja, politiku rizika, ali i kontrole, kako unutarnje, tako i vanjske revizije, kao i nadzor Hrvatske narodne banke.

U takvim okolnostima proglasiti nečiji drugi utjecaj bitnim, pa i moj na koji se aludira, najblaže rečeno je smiješan – kazao nam je Zoran Sikirica, inače široj javnosti poznat kao USKOK-ov osumnjičenik za davanje mita radi legalizacije viška kvadrata hotela “Villa Harmony”, koji je njegova tvrtka izgradila iznad plaže Bačvice.

Kao što smo pisali, Sikirica se našao pod povećalom ŽDO-a zbog osnovane sumnje da je on kao direktor tvrtke “Global kapital”, koja se bavi poslovnim savjetovanjem, poticao prvoosumnjičene i drugoosumnjičene – dvoje tadašnjih bankara i članova kreditnog odbora u splitskoj poslovnici jedne poznate banke – da, nametanjem sve nepovoljnijih kreditnih uvjeta “Nitoru” tijekom izgradnje zgrade “Lipi običaji”, primoraju Nikolu Jogunicu da “Global kapitalu” unaprijed isplati dogovorenih 880.000 kuna naknade za posredovanje.

#ZORAN SIKIRICA#HYPO BANKA#NITOR#ŽDO SPLIT

Izdvojeno

01. lipanj 2020 23:27