stdClass Object ( [id] => 1039021 [title] => Sto i dvadeset kvadrata Alema Ćurina: evo kako je nastajala umjetnost koja se ne može zaobići, građani sa zidova mogu učiti što je kultura [alias] => sto-i-dvadeset-kvadrata-alema-curina-evo-kako-je-nastajala-umjetnost-koja-se-ne-moze-zaobici-gradani-sa-zidova-mogu-uciti-sto-je-kultura [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Splitu, gradu fasada prekrivenih najrazličitijim brljarijama, pojava jednog od rijetkih murala koji potiče pravu umjetnost i ima sve dozvole izazvao je – prijavu policiji! Zar to ne govori sve o odnosu prema ovom vidu ulične umjetnosti: kad drljaš nebulozne poruke, grozne slike slavnih osoba s četiri ruke, nacističke simbole, nikome ništa, ali stavi na zid nešto kulturološki relevantno, uletit će ti prijava!

Ova smiješno-tragična epizoda koja je, za sada, završila sretno ipak neće baciti sjenu na projekt koji bi mogao biti tek nastavak dobrog street arta na splitskim fasadama: iskustvo i kvaliteta već postoje, grad ima izvrsnih writera, a bogme i predložaka, no u moru bezvezarija uz toleriranje institucija koje se rišu po javnom prostoru nikako da dođu do punog izražaja.

Priča je ova: na fasadi i preko velikih vratnica radionice, nekadašnjeg ateljea Hrvatskog narodnog kazališta u splitskoj Plinarskoj ulici, akademski slikari Luka Duplančić i Ivan Svaguša, obojica dugogodišnji street-artisti, reproducirali su na oko 120 kvadrata plakat Alema Ćurina, ponajboljeg splitskog ilustratora koji je izradio za Splitsko ljeto 1998. godine. Na muralu je, prema Ćurinovoj želji i stih "Možda bi vam bilo bolje da niste tu", pjesme splitskog glazbenika Jadrana Zlodre Gobba iz scenske glazbe predstave "Škola glume" izvedene na Splitskom ljetu 1982. godine.

---

image
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

Radili su umjetnici na pasjim vrućinama, i to na južnoj fasadi, više od dvije sedmice afanavali na plus četrdeset, kako bi mural bio spreman za finiš ovogodišnjeg Splitskog ljeta, i upravo pred njim održan je rezime ljetne kazališne sezone. A priča nije išla samo "pljuni pa prilipi", policijska intervencija bila je tek zadnji potez pinela na dugogodišnje upiranje kako bi u gradu, ponavljamo, izmazanom raznoraznim zidnim škovacama, na nekoj fasadi bilo naslikano nešto čega se nećemo sramiti i to – po propisima i s dozvolama...

Vjeko Santrić, inicijator oslikavanja fasade u Plinarskoj, zaposlenik HNK i angažirani član Građanske inicijative Split, priča nam o putevima - i još više stranputicama - ove ideje iz kojih je vidljivo stanje duha u splitskim strukturama kad je ovakav vid aktivnosti posrijedi.

– Prije pune tri godine, kad je ova ideja zaiskrila, bio sam kao i danas u permanentnom "sukobu interesa" – smije se Santrić – jer sam bio predsjednik Kotara Varoš, zaposlenik HNK i član Građanske inicijative Split.

Navodi kako je za razliku od nekih drugih zidnih mazarija ili slikarija koje znaju nastati i u jednom danu a još češće po noći i anonimno, borba za ovaj mural trajala smiješno ili sramotno dugo, ali je na kraju ipak zaživjela.

- Prvo je, kao mogućnost, najavljena u listopadu 2017. kada Ćurin dobiva te godine ustanovljenu nagradu EN:FACE, utemeljenu u čast i spomen na Palminu Piplović, antifašističku heroinu koju su nacisti objesili 10. listopada 1944. godine. Tada je, naime u organizaciji Diane Magdić i Udruge Teserakt, osim statue umjetnika Vanje Pagara, za nagradu Alemu 'obećano' i ostvarenje jednog murala prema nekom od njegovih radova. Kako je početkom 2018. planovima Kotara Varoš bila predviđena ne samo obnova predugo zapuštenog Dioklecijanova murala na Ujevićevoj poljani, nego i izrada nekih novih koji bi spajali Varoš i splitski HNK - čija je većina radnih prostora upravo u Varošu - kao najprimjereniji spoj sve se više nametao Ćurinov rad koji na intrigantan način povezuje ne samo varoško i splitsko kaotično stanje uma, nego i kazališno, jer se i njegove, osobito ljetne produkcije, najčešće održavaju uz puno kreativnih inspiracija, ali i bezbroj improvizacija i do zadnjeg časa neizvjesnih realizacija - objašnjava Santrić.

 Upravo sve takve silnice pratile su i utjelovljenje murala, pa su trebale proći još "samo" dvije godine da Grad Split dio Plinarske gdje je sad niknuo mural proglasi pješačkom zonom, a onda još koji mjesec da Parkovi i nasadi uklone nekoliko pajasena kako bi se uopće moglo pristupiti fasadi na kojoj je sada mural. A onda je eksponencijalna krivulja murala, poput korone, krenula neočekivano, naglo i nezadrživo - kaže Vjeko i nastavlja:

- Građanska inicijativa Split barem jedno desetljeće pretežno se bavi gradskim komunalnim zvizdarijama, osobito u povijesnoj jezgri, a u to uključujemo i činjenicu da se gradske vlasti vole hvaliti sa svojih četrdeset godina na listi UNESCO-a, premda kroz cijelo to vrijeme nije u stanju ili ne želi donijeti 'Plan upravljanja' tom istom jezgrom na koju je tako 'ponosan'. Kako nas barem posljednje dvije godine jednog dijela takvih aktivnosti više nego uspješno pošteđuje 'Splitska doza dnevnog nereda', sredinom lipnja odlučili smo 'okrenuti pilu naopako' i umjesto stalnih konflikata i uzaludnih prepiski s gradskim administracijama i Ministarstvom kulture, predložiti nešto za što smo se ponadali da bi konačno moglo biti beskonfliktno, većini prihvatljivo a opet takvo da makar na simboličkoj ravni daje neki novi pečat gradu.

I izgleda da se nismo prevarili, jer nakon što je Dalibor Popović napravo nekoliko vizualizacija takvih mogućnosti s radovima Borisa Bućana, Vaska Lipovca, Gorkoga Žuvele i drugih umjetnika, odjek s društvenih mreža istog časa je pokazao da smo pogodili 'u sridu'. Gotovo istog dana 'Građanska inicijativa Varoša' pod vodstvom Frane Galzine zamolila je Intendanta HNK Split da se izjasni o varoško-kazališnom dijelu naših prijedloga, a Srećko Šestan još je brže na to pozitivno odgovorio uz uvjet da se ishodi odobrenje konzervatora i gradskih službi. I to smo iznenađujuće brzo dobilii, a onda nije preostalo nego 'zajahati vjetar' naglo stvorene pozitivne klime.

Završno 'jahanje' krenulo je, naravno, bez ijedne kune, pa premda smo bili najavili i crowfunding kampanju prikupljanja sredstava, niti za nju nismo imali vremena i sve je išlo paralelno: i lokalno traženje sponzora, i udrugaško prikupljanje novca i neočekivano otvaranje vrata tamo gdje nismo očekivali, tako da je nešto što regularno samo u novcu vrijedi barem desetak tisuća eura, na kraju ipak ostvareno. Očito uz pratnju Kairosa koji nas je ovaj put tako snažno poljubio. Tako da sad idemo vidjeti kakve ćemo sreće biti uskoro s obnovom Dioklecijanova murala, a zašto ne i s Bućanovom 'Žar pticom' - pozitivan je Santrić.
Davor Vuković, portparol splitskog HNK, pojasnio nam je kako se citat Jadrana Zlodre Gobba, kultnog frontmena kultnog splitskog blues-benda 'Otprilike ovako' našao na Ćurinovu muralu:

- Vukmirica je režirao 1982. godine predstavu 'Škola glume', u stvari "pokaznu vježbu" uglavnom Splićana koji su bili tek završili prvu godinu studija na zagrebačkoj Akademiji. Jakša Fiamengo ih u osvrtu u "Slobodnoj" sasvim pedagoški nabraja abecednim redom: Bruna Bebić, Senka Bulić, Stojan Matavulj, Marina Nemet, Vesna Orel, Siniša Popović i Joško Ševo. Jedinstven Gobbov glas i usna harmonika te njegova, za tu priliku nastala ”Možda bi vam bolje bilo” bili su glazbena slika predstave. Pamtim je kao dojmljivu eksploziju nove, sasvim mlade kreativne energije novih umjetničkih imena koji su se šarmantno, talentirano, razigrano i duhovito predstavili i upozorili da su tu, da na njih budućnost teatra može računati. Na taj način je muraliziranje Ćurinovog plakata iz 1998. s referencom na mladost teatra 1982. odavanje počasti umjetnosti Alema Ćurina ali i posveta tradiciji Splitskog ljeta i kulturnog Splita na koju možemo biti ponosni, a koju smo ove godine i u iznimno nepovoljnim okolnostima pandemije uspješno nastavili - ističe Vuković.

---

image
Mural Alema Ćurina na radionici HNK u Plinarskoj ulici.
Tom Dubravec/HANZA MEDIA
---

Umjetnici Ivan Svaguša i Luka Duplančić kažu kako je u reprodukciji Alemova djela riječ o čistom zidnom slikarstvu.

– Najizazovnije je bilo plakat koji je malih dimenzija napravljen u slikarskoj maniri prenijeti na zid, otprilike kao da imate predložak veličine novinske stranice, a trebate ga preslikati na nogometno igralište. Mogli smo predložak projicirati na zid, ali odlučili smo se za "tehniku mrlje" tako da se zid prvo markira mrljama, fotografira, te pomoću fotomontaže dobije predložak s markerima koji pomažu sagledavanju odnosa unutar kompozicije na zidu, što olakšava prenošenje odnosno točnost povećavanja motiva. Puno je tu momenata o kojima je trebalo voditi računa: kompozicija, odnos detalja i cjeline, interpretacija originalnog rukopisa u potpuno drugačijim uvjetima – objašnjava Luka, a Svaguša dodaje kako je postupak klasični slikarski pristup; negdje je riječ o suhom slikarstvu, negdje o impasto sloju ili lazurnom slikarstvu.

– Uz vrućinu, najveći su problem bili kilometri, svakog bismo se dana jedno pedeset puta popeli na skelu i sišli – pojadali su nam se.

Kad već imamo priliku, uhvatili smo se i priče o splitskoj art-sceni s dva umjetnika koji su radili mural, prepoznatljivim likovima ovog oblika umjetnosti u kojoj Split, usprkos dugogodišnjoj tradiciji i agilnoj i kreativnoj graffiti sceni, u oslikavanju gradskih fasada gubi korak s manjim sredinama poput Opuzena, Vukovara, Karlovca... A splitski su zidovi sve jadniji. Ili je riječ o monokulturi navijačkih šablonskih murala ili pukom šaranju, uz časne iznimke.

Luka se street arta dohvatio 1993. godine kao srednjoškolac i s prijateljem Goranom Bulićem radio je po gradu različite segmente iz strip-kulture, zapamćene su (i davno prebojene) njihove reprodukcije strip-tabli Danijela Žeželja, jednog od najuspješnijih hrvatskih crtača stripa.

– Kad bi grad zaspao, mi bismo izlazili, bio je to neki naš kreativni ispušni ventil. Voljeli smo raditi foto-grafike, francusku školu grafita, nekad bi cijeli grad osvanuo preplavljen takvim grafitima. Sjećam se motiva lica jednog dirigenta s rukama iznad glave, baš smo ga svugdje crtali... U Zagrebu sam radio po Gornjem gradu, primjerice, omiljeni su mi bili motivi raznih kukaca koji se "kreću" po zidovima, koriste zatečenu strukturu zidova, pukotine, rupe... Radio sam i na Lošinju. Nisam imao loših iskustava, osim što su me jednom u Zagrebu presreli BBB-oci, satralo me. S policijom nije bilo problema, čak je bilo i smiješnih situacija.

Jednom smo Goran i ja crtali u kaleti kod kina "Karaman". Taman smo završili i spremali stvari u ruksake, kad smo začuli voki-toki. I biži – ali, naravno, na krivu stranu. Patrola od deset policajaca, ratno doba. Odma je bilo: "Vadi drogu i igle iz ruksaka!" Kad su vidili tube i pinele, ništa im nije bilo jasno... Nažalost, od desetaka radova po gradu ne znam je li ih ostalo tri, četiri, najviše ih je prekrila pitura turističke faze Splita – navodi Duplančić.

Svaguša je s noćnim slikarstvom također započeo u srednjoj školi, prošle su od tada dvadeset i dvije godine, radio je ili sam ili u društvu s frendom poznatim kao Apaš.

– I mene su u početku privlačili klasični i strip-graffiti te murali u sekvencama, a najviše nedaća nisam imao s policijskim patrolama, nego s nadobudnim (malo)građanima koji se bore "protiv kriminala" ili uličnim skupinama koje su u nama vidjele konkurenciju. Nažalost, ljudi su navikli na vizualno zagađenje, primjerice reklamama, koje su ogromne i svugdje su. Reklame se uzimaju zdravo za gotovo, a one ljude tretiraju kao poslušne potrošače.

Muralizam je, kažem im, antibiotik koji liječi vizualne infekcije. Naša je filozofija uvijek bila crtanje po javnim površinama, nikad po privatnim, tako da se ne može reći da smo nekog oštećivali. Još kao klinac non-stop sam gledao oslikane zidove, bio sam fasciniran onime što su na Plakaluši radili Floka, Dado i Jerka sredinom osamdesetih, a puno, puno kasnije shvatio sam da su neki od radova kojima sam se divio bili – Lukini, i to nakon što smo se poznavali desetak godina. On je jednostavno preskroman i nikad se nije hvalio.... Zidovi su mi strast, a premda su mnogi moji murali uništeni, najviše mi je bilo žao diplomskog rada koji sam napravio na zgradi Umjetničke akademije na Brdima na temu odrastanja i (ne)prihvaćanja društvenih stereotipnih uloga – priznao nam je Svaguša.

Split je imao jednu od prvih street art scena u Jugoslaviji, od osamdesetih, kad su crtali Floka i ekipa, pa devedesetih, kad se okupljaju nove skupine, što je dvijetisućitih na neki način "institucionalizirano" preko xSTatica koji pokreće Pero Rančić kad splitske fasade ukrašavaju čak i velika međunarodna imena, a posebno su zanimljiva bila školska dvorišta na Splitu 3 i Plokitama, koja su vrlo brzo uništena. Od 2008. godine dominiraju Torcidini murali posvećeni Hajduku, posebno uoči stogodišnjice kluba 2011. godine, a naši sugovornici kažu kako i među njima, premda je većina šablonizirana, ima vrijednih i zanimljivih radova.

U posljednje dvije godine gradska vlast podržava ovakve akcije na određenim lokacijama, a čak je gradonačelnik Andro Krstulović Opara uzeo pinel u ruke na xSTaticJamu i pomagao u grafitiranju. Sve se to možda kosi s idejom muralista – da rade noću, nepoznati i bez dozvole – ali pomaže da građani uoče razliku između kvalitetnog i lošeg rada na zidu.
Luka navodi kako su namjere uličnog arta dvostruke.

– Prva je vezana uz prostor, za poziciju na kojoj rad funkcionira i daje mu dodatnu, drugu dimenziju. Drugi je nagon multiplikacije svoje ideje, koja se aplicira na bezbroj mjesta i s njom prijeti velika opasnost da završi neukusom i agresijom prema prostoru – smatra.

– Ne bi na ulicama trebalo biti nadmetanja između onih koji rade ovako ili onako, mjesta ima za svih i za sve. Ali bilo bi dobro da se ne uništavaju tuđi radovi, posebno ako su u njih uložena sredstva, trud i talent. Monokultura ni u čemu nije dobra, to je kao da dođeš na pazar i ima kupiti samo poma... A gradska vlast mogla bi utjecati utoliko da se zaustavi stihija neukusa po ulicama i uspostavi suživot, da se ne uništavaju murali artista i da se potaknu dobri umjetnici – navodi Duplančić.

Ivan i Luka drže kako će i mural u Plinarskoj pomoći tom cilju.

– Možda naši ljudi nisu navikli vidjeti nešto ovakvo, ovakav rukopis i poruku. Željeli bismo da ovo bude probijanje i zida percepcije, kako kod institucija tako i kod građana. Trebalo bi težiti tome da se podržavaju ovakve akcije koje su hommage djelima vrhunskih splitskih umjetnika. Dokle će to ići, vidjet ćemo – zaključuju.

---

U čast Gobbu

Mural u Plinarskoj obišao je i autor originala, Alem Ćurin, čovjek s puno talenata, slikar, skulptor, ilustrator, grafički dizajner, pisac... Prvo pitanje, naravno, je li zadovoljan.

– Zadovoljan i oduševljen. Najviše me zanima kako su taj mali format, a riječ je o pastelu dimenzija 21 puta 21 centimetar, prenijeli na zid. Stvarno su majstori. Ovaj mi je plakat sa Splitskog ljeta 1998. drag, skinuo sam jedan i čuvam ga doma, baš je dobro da je on na zidu – kazao nam je Ćurin, inače autor osamdesetak plakata za splitski HNK, te pojasnio zbog čega je predložio Gobbov stih na muralu:

- Gobbo je bija dobri duh grada, jedan od meni nadražih ljudi koje sam poznava. Obilježija je splitsku glazbenu scenu a prvi CD izaša mu je tek kad je umra... Stojan Matavulj je ispriča kako je Gobbov bend 'Otprilike ovako' napravija muziku za Vukmiričnu predstavu 'Škola glume'. Vukmirica je reka kako bi naručija muziku u Drage Mlinarca, a Matavulj mu predložija: 'U Splitu si, radimo ovde, naruči splitski bend.' Na probu predstave došli su Gobbo, Patak i Krifle. I nakon probe Gobbo je izvadija komad karte iz žepa od rebatinki i reka: 'Evo ja san napisa pismu'. Bila je to 'Možda bi vam bilo bolje da niste tu'... Zapamtija san tu pismu i želija san odat počast tome velikome čoviku - kaže Alem.

---

---

Bućan na kući Jelaska!

Građanska inicijativa Split je na Facebook stranici predstavila niz vizualizacija poznatih plakata vezanih uz splitsko kazalište na markantnim mjestima. Uz Ćurinov plakat, veliko zanimanje i podršku na društvenoj mreži zaslužio je i čuveni plakat Borisa Bućana za balet "Žar ptica" iz 1983. godine, koji je izložen u newyorškoj galeriji MoMA, a nedavno je izabran među 300 najboljih plakata u povijesti! Bućanov rad u njihovu vizualu smješten je na kuću Jelaska, blizu zgrade kazališta, i pokazao se kao pun pogodak jer taj je plakat nešto čime bi se Split trebao neizmjerno ponositi. Na zid u Marmontovoj ulici pokraj Pirje "postavili" su rad Vaska Lipovca, također korišten kao plakat za predstavu. Nadajmo se uspjehu.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => varoški mural [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [extra_fields_search] => varoški mural 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-08-11 15:05:02 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-08-18 14:23:47 [modified_by] => 3108 [publish_up] => 2020-08-18 14:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4591 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/08\/11\/14371042.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/11\/14371034.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/11\/14348192.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/11\/14348190.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/11\/14348182.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/11\/11765822.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/11\/9227879.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/11\/14363566.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/11\/14363568.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/HANZA MEDIA","Tom Dubravec\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA","Ante \u010cizmi\u0107\/HANZA MEDIA","Dalibor Popovi\u0107 (grist)","Dalibor Popovi\u0107 (grist)"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Mural Alema \u0106urina na radionici HNK u Plinarskoj ulici.","Mural Alema \u0106urina na radionici HNK u Plinarskoj ulici.","","","Luka Duplan\u010di\u0107 i Ivan Svagu\u0161a","Vjeko Santri\u0107","Alem \u0106urin (DESNO)","Vizualizacija Bu\u0107anova plakata na ku\u0107i Jelaska","Vizualizacija Lipov\u010deva djela na Marmontovoj ulici (uz okvir)"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1380","k_14371042_1280.jpg":"1280x1280","k_14371042_1024.jpg":"1024x1024","k_14371042_640.jpg":"640x640","k_14371042_480.jpg":"480x480","k_14371042_340.jpg":"340x340","k_14371042_220.jpg":"220x220","o_14371042_1280.jpg":"1280x920","o_14371042_1024.jpg":"1024x736","o_14371042_640.jpg":"640x460","o_14371042_480.jpg":"480x345","o_14371042_340.jpg":"340x244","o_14371042_220.jpg":"220x158","h_14371042_1280.jpg":"1280x854","h_14371042_1024.jpg":"1024x683","h_14371042_640.jpg":"640x427","h_14371042_480.jpg":"480x320","h_14371042_340.jpg":"340x227","h_14371042_220.jpg":"220x147","pp_14371042_1280.jpg":"1006x1280","pp_14371042_1024.jpg":"805x1024","pp_14371042_640.jpg":"503x640","pp_14371042_480.jpg":"377x480","pp_14371042_340.jpg":"267x340","pp_14371042_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1276","k_14371034_1280.jpg":"1280x1280","k_14371034_1024.jpg":"1024x1024","k_14371034_640.jpg":"640x640","k_14371034_480.jpg":"480x480","k_14371034_340.jpg":"340x340","k_14371034_220.jpg":"220x220","o_14371034_1280.jpg":"1280x850","o_14371034_1024.jpg":"1024x680","o_14371034_640.jpg":"640x425","o_14371034_480.jpg":"480x319","o_14371034_340.jpg":"340x225","o_14371034_220.jpg":"220x146","h_14371034_1280.jpg":"1280x854","h_14371034_1024.jpg":"1024x683","h_14371034_640.jpg":"640x427","h_14371034_480.jpg":"480x320","h_14371034_340.jpg":"340x227","h_14371034_220.jpg":"220x147","pp_14371034_1280.jpg":"1006x1280","pp_14371034_1024.jpg":"805x1024","pp_14371034_640.jpg":"503x640","pp_14371034_480.jpg":"377x480","pp_14371034_340.jpg":"267x340","pp_14371034_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_14348192_1280.jpg":"1280x1280","k_14348192_1024.jpg":"1024x1024","k_14348192_640.jpg":"640x640","k_14348192_480.jpg":"480x480","k_14348192_340.jpg":"340x340","k_14348192_220.jpg":"220x220","o_14348192_1280.jpg":"1280x852","o_14348192_1024.jpg":"1024x681","o_14348192_640.jpg":"640x426","o_14348192_480.jpg":"480x319","o_14348192_340.jpg":"340x226","o_14348192_220.jpg":"220x146","h_14348192_1280.jpg":"1280x854","h_14348192_1024.jpg":"1024x683","h_14348192_640.jpg":"640x427","h_14348192_480.jpg":"480x320","h_14348192_340.jpg":"340x227","h_14348192_220.jpg":"220x147","pp_14348192_1280.jpg":"1006x1280","pp_14348192_1024.jpg":"805x1024","pp_14348192_640.jpg":"503x640","pp_14348192_480.jpg":"377x480","pp_14348192_340.jpg":"267x340","pp_14348192_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_14348190_1280.jpg":"1280x1280","k_14348190_1024.jpg":"1024x1024","k_14348190_640.jpg":"640x640","k_14348190_480.jpg":"480x480","k_14348190_340.jpg":"340x340","k_14348190_220.jpg":"220x220","o_14348190_1280.jpg":"1280x852","o_14348190_1024.jpg":"1024x681","o_14348190_640.jpg":"640x426","o_14348190_480.jpg":"480x319","o_14348190_340.jpg":"340x226","o_14348190_220.jpg":"220x146","h_14348190_1280.jpg":"1280x854","h_14348190_1024.jpg":"1024x683","h_14348190_640.jpg":"640x427","h_14348190_480.jpg":"480x320","h_14348190_340.jpg":"340x227","h_14348190_220.jpg":"220x147","pp_14348190_1280.jpg":"1006x1280","pp_14348190_1024.jpg":"805x1024","pp_14348190_640.jpg":"503x640","pp_14348190_480.jpg":"377x480","pp_14348190_340.jpg":"267x340","pp_14348190_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_14348182_1280.jpg":"1280x1280","k_14348182_1024.jpg":"1024x1024","k_14348182_640.jpg":"640x640","k_14348182_480.jpg":"480x480","k_14348182_340.jpg":"340x340","k_14348182_220.jpg":"220x220","o_14348182_1280.jpg":"1280x852","o_14348182_1024.jpg":"1024x681","o_14348182_640.jpg":"640x426","o_14348182_480.jpg":"480x319","o_14348182_340.jpg":"340x226","o_14348182_220.jpg":"220x146","h_14348182_1280.jpg":"1280x854","h_14348182_1024.jpg":"1024x683","h_14348182_640.jpg":"640x427","h_14348182_480.jpg":"480x320","h_14348182_340.jpg":"340x227","h_14348182_220.jpg":"220x147","pp_14348182_1280.jpg":"1006x1280","pp_14348182_1024.jpg":"805x1024","pp_14348182_640.jpg":"503x640","pp_14348182_480.jpg":"377x480","pp_14348182_340.jpg":"267x340","pp_14348182_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1344","k_11765822_1280.jpg":"1280x1280","k_11765822_1024.jpg":"1024x1024","k_11765822_640.jpg":"640x640","k_11765822_480.jpg":"480x480","k_11765822_340.jpg":"340x340","k_11765822_220.jpg":"220x220","o_11765822_1280.jpg":"1280x896","o_11765822_1024.jpg":"1024x716","o_11765822_640.jpg":"640x448","o_11765822_480.jpg":"480x336","o_11765822_340.jpg":"340x238","o_11765822_220.jpg":"220x154","h_11765822_1280.jpg":"1280x854","h_11765822_1024.jpg":"1024x683","h_11765822_640.jpg":"640x427","h_11765822_480.jpg":"480x320","h_11765822_340.jpg":"340x227","h_11765822_220.jpg":"220x147","pp_11765822_1280.jpg":"1006x1280","pp_11765822_1024.jpg":"805x1024","pp_11765822_640.jpg":"503x640","pp_11765822_480.jpg":"377x480","pp_11765822_340.jpg":"267x340","pp_11765822_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1203","k_9227879_1280.jpg":"1280x1280","k_9227879_1024.jpg":"1024x1024","k_9227879_640.jpg":"640x640","k_9227879_480.jpg":"480x480","k_9227879_340.jpg":"340x340","k_9227879_220.jpg":"220x220","o_9227879_1280.jpg":"1280x802","o_9227879_1024.jpg":"1024x641","o_9227879_640.jpg":"640x401","o_9227879_480.jpg":"480x300","o_9227879_340.jpg":"340x213","o_9227879_220.jpg":"220x137","h_9227879_1280.jpg":"1280x854","h_9227879_1024.jpg":"1024x683","h_9227879_640.jpg":"640x427","h_9227879_480.jpg":"480x320","h_9227879_340.jpg":"340x227","h_9227879_220.jpg":"220x147","pp_9227879_1280.jpg":"1006x1280","pp_9227879_1024.jpg":"805x1024","pp_9227879_640.jpg":"503x640","pp_9227879_480.jpg":"377x480","pp_9227879_340.jpg":"267x340","pp_9227879_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","k_14363566_1280.jpg":"1280x1280","k_14363566_1024.jpg":"1024x1024","k_14363566_640.jpg":"640x640","k_14363566_480.jpg":"480x480","k_14363566_340.jpg":"340x340","k_14363566_220.jpg":"220x220","o_14363566_1280.jpg":"1280x1706","o_14363566_1024.jpg":"1024x1365","o_14363566_640.jpg":"640x853","o_14363566_480.jpg":"480x640","o_14363566_340.jpg":"340x453","o_14363566_220.jpg":"220x293","h_14363566_1280.jpg":"1280x854","h_14363566_1024.jpg":"1024x683","h_14363566_640.jpg":"640x427","h_14363566_480.jpg":"480x320","h_14363566_340.jpg":"340x227","h_14363566_220.jpg":"220x147","pp_14363566_1280.jpg":"1006x1280","pp_14363566_1024.jpg":"805x1024","pp_14363566_640.jpg":"503x640","pp_14363566_480.jpg":"377x480","pp_14363566_340.jpg":"267x340","pp_14363566_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","k_14363568_1280.jpg":"1280x1280","k_14363568_1024.jpg":"1024x1024","k_14363568_640.jpg":"640x640","k_14363568_480.jpg":"480x480","k_14363568_340.jpg":"340x340","k_14363568_220.jpg":"220x220","o_14363568_1280.jpg":"1280x1706","o_14363568_1024.jpg":"1024x1365","o_14363568_640.jpg":"640x853","o_14363568_480.jpg":"480x640","o_14363568_340.jpg":"340x453","o_14363568_220.jpg":"220x293","h_14363568_1280.jpg":"1280x854","h_14363568_1024.jpg":"1024x683","h_14363568_640.jpg":"640x427","h_14363568_480.jpg":"480x320","h_14363568_340.jpg":"340x227","h_14363568_220.jpg":"220x147","pp_14363568_1280.jpg":"1006x1280","pp_14363568_1024.jpg":"805x1024","pp_14363568_640.jpg":"503x640","pp_14363568_480.jpg":"377x480","pp_14363568_340.jpg":"267x340","pp_14363568_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4729455 Threads: 4 Questions: 161486651 Slow queries: 70209 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4766573 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/sto-i-dvadeset-kvadrata-alema-curina-evo-kako-je-nastajala-umjetnost-koja-se-ne-moze-zaobici-gradani-sa-zidova-mogu-uciti-sto-je-kultura-1039021 [printLink] => /split/sto-i-dvadeset-kvadrata-alema-curina-evo-kako-je-nastajala-umjetnost-koja-se-ne-moze-zaobici-gradani-sa-zidova-mogu-uciti-sto-je-kultura-1039021?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 481067 [name] => mural [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mural [link] => /tag/mural ) [2] => stdClass Object ( [id] => 614795 [name] => Alem Ćurin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-10 16:58:11 [main_article_id] => 0 [alias] => alem-curin [link] => /tag/alem-curin ) [3] => stdClass Object ( [id] => 250028 [name] => Plinarska ulica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => plinarska-ulica [link] => /tag/plinarska-ulica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => varoški mural [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sto i dvadeset kvadrata Alema Ćurina: evo kako je nastajala umjetnost koja se ne može zaobići, građani sa zidova mogu učiti što je kultura [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/11/14371042.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Mural Alema Ćurina na radionici HNK u Plinarskoj ulici. [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/11/14371042.jpg [title] => Mural Alema Ćurina na radionici HNK u Plinarskoj ulici. Tom Dubravec/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/11/14371034.jpg [title] => Mural Alema Ćurina na radionici HNK u Plinarskoj ulici. Tom Dubravec/HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/11/14348192.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/11/14348190.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/11/14348182.jpg [title] => Luka Duplančić i Ivan Svaguša Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/11/11765822.jpg [title] => Vjeko Santrić Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/11/9227879.jpg [title] => Alem Ćurin (DESNO) Ante Čizmić/HANZA MEDIA ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/11/14363566.jpg [title] => Vizualizacija Bućanova plakata na kući Jelaska Dalibor Popović (grist) ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/11/14363568.jpg [title] => Vizualizacija Lipovčeva djela na Marmontovoj ulici (uz okvir) Dalibor Popović (grist) ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Splitu, gradu fasada prekrivenih najrazličitijim brljarijama, pojava jednog od rijetkih murala koji potiče pravu umjetnost i ima sve dozvole izazvao je – prijavu policiji! Zar to ne govori sve o odnosu prema ovom vidu ulične umjetnosti: kad drljaš nebulozne poruke, grozne slike slavnih osoba s četiri ruke, nacističke simbole, nikome ništa, ali stavi na zid nešto kulturološki relevantno, uletit će ti prijava!

Ova smiješno-tragična epizoda koja je, za sada, završila sretno ipak neće baciti sjenu na projekt koji bi mogao biti tek nastavak dobrog street arta na splitskim fasadama: iskustvo i kvaliteta već postoje, grad ima izvrsnih writera, a bogme i predložaka, no u moru bezvezarija uz toleriranje institucija koje se rišu po javnom prostoru nikako da dođu do punog izražaja.

Priča je ova: na fasadi i preko velikih vratnica radionice, nekadašnjeg ateljea Hrvatskog narodnog kazališta u splitskoj Plinarskoj ulici, akademski slikari Luka Duplančić i Ivan Svaguša, obojica dugogodišnji street-artisti, reproducirali su na oko 120 kvadrata plakat Alema Ćurina, ponajboljeg splitskog ilustratora koji je izradio za Splitsko ljeto 1998. godine. Na muralu je, prema Ćurinovoj želji i stih "Možda bi vam bilo bolje da niste tu", pjesme splitskog glazbenika Jadrana Zlodre Gobba iz scenske glazbe predstave "Škola glume" izvedene na Splitskom ljetu 1982. godine.

---

image
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

Radili su umjetnici na pasjim vrućinama, i to na južnoj fasadi, više od dvije sedmice afanavali na plus četrdeset, kako bi mural bio spreman za finiš ovogodišnjeg Splitskog ljeta, i upravo pred njim održan je rezime ljetne kazališne sezone. A priča nije išla samo "pljuni pa prilipi", policijska intervencija bila je tek zadnji potez pinela na dugogodišnje upiranje kako bi u gradu, ponavljamo, izmazanom raznoraznim zidnim škovacama, na nekoj fasadi bilo naslikano nešto čega se nećemo sramiti i to – po propisima i s dozvolama...

Vjeko Santrić, inicijator oslikavanja fasade u Plinarskoj, zaposlenik HNK i angažirani član Građanske inicijative Split, priča nam o putevima - i još više stranputicama - ove ideje iz kojih je vidljivo stanje duha u splitskim strukturama kad je ovakav vid aktivnosti posrijedi.

– Prije pune tri godine, kad je ova ideja zaiskrila, bio sam kao i danas u permanentnom "sukobu interesa" – smije se Santrić – jer sam bio predsjednik Kotara Varoš, zaposlenik HNK i član Građanske inicijative Split.

Navodi kako je za razliku od nekih drugih zidnih mazarija ili slikarija koje znaju nastati i u jednom danu a još češće po noći i anonimno, borba za ovaj mural trajala smiješno ili sramotno dugo, ali je na kraju ipak zaživjela.

- Prvo je, kao mogućnost, najavljena u listopadu 2017. kada Ćurin dobiva te godine ustanovljenu nagradu EN:FACE, utemeljenu u čast i spomen na Palminu Piplović, antifašističku heroinu koju su nacisti objesili 10. listopada 1944. godine. Tada je, naime u organizaciji Diane Magdić i Udruge Teserakt, osim statue umjetnika Vanje Pagara, za nagradu Alemu 'obećano' i ostvarenje jednog murala prema nekom od njegovih radova. Kako je početkom 2018. planovima Kotara Varoš bila predviđena ne samo obnova predugo zapuštenog Dioklecijanova murala na Ujevićevoj poljani, nego i izrada nekih novih koji bi spajali Varoš i splitski HNK - čija je većina radnih prostora upravo u Varošu - kao najprimjereniji spoj sve se više nametao Ćurinov rad koji na intrigantan način povezuje ne samo varoško i splitsko kaotično stanje uma, nego i kazališno, jer se i njegove, osobito ljetne produkcije, najčešće održavaju uz puno kreativnih inspiracija, ali i bezbroj improvizacija i do zadnjeg časa neizvjesnih realizacija - objašnjava Santrić.

 Upravo sve takve silnice pratile su i utjelovljenje murala, pa su trebale proći još "samo" dvije godine da Grad Split dio Plinarske gdje je sad niknuo mural proglasi pješačkom zonom, a onda još koji mjesec da Parkovi i nasadi uklone nekoliko pajasena kako bi se uopće moglo pristupiti fasadi na kojoj je sada mural. A onda je eksponencijalna krivulja murala, poput korone, krenula neočekivano, naglo i nezadrživo - kaže Vjeko i nastavlja:

- Građanska inicijativa Split barem jedno desetljeće pretežno se bavi gradskim komunalnim zvizdarijama, osobito u povijesnoj jezgri, a u to uključujemo i činjenicu da se gradske vlasti vole hvaliti sa svojih četrdeset godina na listi UNESCO-a, premda kroz cijelo to vrijeme nije u stanju ili ne želi donijeti 'Plan upravljanja' tom istom jezgrom na koju je tako 'ponosan'. Kako nas barem posljednje dvije godine jednog dijela takvih aktivnosti više nego uspješno pošteđuje 'Splitska doza dnevnog nereda', sredinom lipnja odlučili smo 'okrenuti pilu naopako' i umjesto stalnih konflikata i uzaludnih prepiski s gradskim administracijama i Ministarstvom kulture, predložiti nešto za što smo se ponadali da bi konačno moglo biti beskonfliktno, većini prihvatljivo a opet takvo da makar na simboličkoj ravni daje neki novi pečat gradu.

I izgleda da se nismo prevarili, jer nakon što je Dalibor Popović napravo nekoliko vizualizacija takvih mogućnosti s radovima Borisa Bućana, Vaska Lipovca, Gorkoga Žuvele i drugih umjetnika, odjek s društvenih mreža istog časa je pokazao da smo pogodili 'u sridu'. Gotovo istog dana 'Građanska inicijativa Varoša' pod vodstvom Frane Galzine zamolila je Intendanta HNK Split da se izjasni o varoško-kazališnom dijelu naših prijedloga, a Srećko Šestan još je brže na to pozitivno odgovorio uz uvjet da se ishodi odobrenje konzervatora i gradskih službi. I to smo iznenađujuće brzo dobilii, a onda nije preostalo nego 'zajahati vjetar' naglo stvorene pozitivne klime.

Završno 'jahanje' krenulo je, naravno, bez ijedne kune, pa premda smo bili najavili i crowfunding kampanju prikupljanja sredstava, niti za nju nismo imali vremena i sve je išlo paralelno: i lokalno traženje sponzora, i udrugaško prikupljanje novca i neočekivano otvaranje vrata tamo gdje nismo očekivali, tako da je nešto što regularno samo u novcu vrijedi barem desetak tisuća eura, na kraju ipak ostvareno. Očito uz pratnju Kairosa koji nas je ovaj put tako snažno poljubio. Tako da sad idemo vidjeti kakve ćemo sreće biti uskoro s obnovom Dioklecijanova murala, a zašto ne i s Bućanovom 'Žar pticom' - pozitivan je Santrić.
Davor Vuković, portparol splitskog HNK, pojasnio nam je kako se citat Jadrana Zlodre Gobba, kultnog frontmena kultnog splitskog blues-benda 'Otprilike ovako' našao na Ćurinovu muralu:

- Vukmirica je režirao 1982. godine predstavu 'Škola glume', u stvari "pokaznu vježbu" uglavnom Splićana koji su bili tek završili prvu godinu studija na zagrebačkoj Akademiji. Jakša Fiamengo ih u osvrtu u "Slobodnoj" sasvim pedagoški nabraja abecednim redom: Bruna Bebić, Senka Bulić, Stojan Matavulj, Marina Nemet, Vesna Orel, Siniša Popović i Joško Ševo. Jedinstven Gobbov glas i usna harmonika te njegova, za tu priliku nastala ”Možda bi vam bolje bilo” bili su glazbena slika predstave. Pamtim je kao dojmljivu eksploziju nove, sasvim mlade kreativne energije novih umjetničkih imena koji su se šarmantno, talentirano, razigrano i duhovito predstavili i upozorili da su tu, da na njih budućnost teatra može računati. Na taj način je muraliziranje Ćurinovog plakata iz 1998. s referencom na mladost teatra 1982. odavanje počasti umjetnosti Alema Ćurina ali i posveta tradiciji Splitskog ljeta i kulturnog Splita na koju možemo biti ponosni, a koju smo ove godine i u iznimno nepovoljnim okolnostima pandemije uspješno nastavili - ističe Vuković.

---

image
Mural Alema Ćurina na radionici HNK u Plinarskoj ulici.
Tom Dubravec/HANZA MEDIA
---

Umjetnici Ivan Svaguša i Luka Duplančić kažu kako je u reprodukciji Alemova djela riječ o čistom zidnom slikarstvu.

– Najizazovnije je bilo plakat koji je malih dimenzija napravljen u slikarskoj maniri prenijeti na zid, otprilike kao da imate predložak veličine novinske stranice, a trebate ga preslikati na nogometno igralište. Mogli smo predložak projicirati na zid, ali odlučili smo se za "tehniku mrlje" tako da se zid prvo markira mrljama, fotografira, te pomoću fotomontaže dobije predložak s markerima koji pomažu sagledavanju odnosa unutar kompozicije na zidu, što olakšava prenošenje odnosno točnost povećavanja motiva. Puno je tu momenata o kojima je trebalo voditi računa: kompozicija, odnos detalja i cjeline, interpretacija originalnog rukopisa u potpuno drugačijim uvjetima – objašnjava Luka, a Svaguša dodaje kako je postupak klasični slikarski pristup; negdje je riječ o suhom slikarstvu, negdje o impasto sloju ili lazurnom slikarstvu.

– Uz vrućinu, najveći su problem bili kilometri, svakog bismo se dana jedno pedeset puta popeli na skelu i sišli – pojadali su nam se.

Kad već imamo priliku, uhvatili smo se i priče o splitskoj art-sceni s dva umjetnika koji su radili mural, prepoznatljivim likovima ovog oblika umjetnosti u kojoj Split, usprkos dugogodišnjoj tradiciji i agilnoj i kreativnoj graffiti sceni, u oslikavanju gradskih fasada gubi korak s manjim sredinama poput Opuzena, Vukovara, Karlovca... A splitski su zidovi sve jadniji. Ili je riječ o monokulturi navijačkih šablonskih murala ili pukom šaranju, uz časne iznimke.

Luka se street arta dohvatio 1993. godine kao srednjoškolac i s prijateljem Goranom Bulićem radio je po gradu različite segmente iz strip-kulture, zapamćene su (i davno prebojene) njihove reprodukcije strip-tabli Danijela Žeželja, jednog od najuspješnijih hrvatskih crtača stripa.

– Kad bi grad zaspao, mi bismo izlazili, bio je to neki naš kreativni ispušni ventil. Voljeli smo raditi foto-grafike, francusku školu grafita, nekad bi cijeli grad osvanuo preplavljen takvim grafitima. Sjećam se motiva lica jednog dirigenta s rukama iznad glave, baš smo ga svugdje crtali... U Zagrebu sam radio po Gornjem gradu, primjerice, omiljeni su mi bili motivi raznih kukaca koji se "kreću" po zidovima, koriste zatečenu strukturu zidova, pukotine, rupe... Radio sam i na Lošinju. Nisam imao loših iskustava, osim što su me jednom u Zagrebu presreli BBB-oci, satralo me. S policijom nije bilo problema, čak je bilo i smiješnih situacija.

Jednom smo Goran i ja crtali u kaleti kod kina "Karaman". Taman smo završili i spremali stvari u ruksake, kad smo začuli voki-toki. I biži – ali, naravno, na krivu stranu. Patrola od deset policajaca, ratno doba. Odma je bilo: "Vadi drogu i igle iz ruksaka!" Kad su vidili tube i pinele, ništa im nije bilo jasno... Nažalost, od desetaka radova po gradu ne znam je li ih ostalo tri, četiri, najviše ih je prekrila pitura turističke faze Splita – navodi Duplančić.

Svaguša je s noćnim slikarstvom također započeo u srednjoj školi, prošle su od tada dvadeset i dvije godine, radio je ili sam ili u društvu s frendom poznatim kao Apaš.

– I mene su u početku privlačili klasični i strip-graffiti te murali u sekvencama, a najviše nedaća nisam imao s policijskim patrolama, nego s nadobudnim (malo)građanima koji se bore "protiv kriminala" ili uličnim skupinama koje su u nama vidjele konkurenciju. Nažalost, ljudi su navikli na vizualno zagađenje, primjerice reklamama, koje su ogromne i svugdje su. Reklame se uzimaju zdravo za gotovo, a one ljude tretiraju kao poslušne potrošače.

Muralizam je, kažem im, antibiotik koji liječi vizualne infekcije. Naša je filozofija uvijek bila crtanje po javnim površinama, nikad po privatnim, tako da se ne može reći da smo nekog oštećivali. Još kao klinac non-stop sam gledao oslikane zidove, bio sam fasciniran onime što su na Plakaluši radili Floka, Dado i Jerka sredinom osamdesetih, a puno, puno kasnije shvatio sam da su neki od radova kojima sam se divio bili – Lukini, i to nakon što smo se poznavali desetak godina. On je jednostavno preskroman i nikad se nije hvalio.... Zidovi su mi strast, a premda su mnogi moji murali uništeni, najviše mi je bilo žao diplomskog rada koji sam napravio na zgradi Umjetničke akademije na Brdima na temu odrastanja i (ne)prihvaćanja društvenih stereotipnih uloga – priznao nam je Svaguša.

Split je imao jednu od prvih street art scena u Jugoslaviji, od osamdesetih, kad su crtali Floka i ekipa, pa devedesetih, kad se okupljaju nove skupine, što je dvijetisućitih na neki način "institucionalizirano" preko xSTatica koji pokreće Pero Rančić kad splitske fasade ukrašavaju čak i velika međunarodna imena, a posebno su zanimljiva bila školska dvorišta na Splitu 3 i Plokitama, koja su vrlo brzo uništena. Od 2008. godine dominiraju Torcidini murali posvećeni Hajduku, posebno uoči stogodišnjice kluba 2011. godine, a naši sugovornici kažu kako i među njima, premda je većina šablonizirana, ima vrijednih i zanimljivih radova.

U posljednje dvije godine gradska vlast podržava ovakve akcije na određenim lokacijama, a čak je gradonačelnik Andro Krstulović Opara uzeo pinel u ruke na xSTaticJamu i pomagao u grafitiranju. Sve se to možda kosi s idejom muralista – da rade noću, nepoznati i bez dozvole – ali pomaže da građani uoče razliku između kvalitetnog i lošeg rada na zidu.
Luka navodi kako su namjere uličnog arta dvostruke.

– Prva je vezana uz prostor, za poziciju na kojoj rad funkcionira i daje mu dodatnu, drugu dimenziju. Drugi je nagon multiplikacije svoje ideje, koja se aplicira na bezbroj mjesta i s njom prijeti velika opasnost da završi neukusom i agresijom prema prostoru – smatra.

– Ne bi na ulicama trebalo biti nadmetanja između onih koji rade ovako ili onako, mjesta ima za svih i za sve. Ali bilo bi dobro da se ne uništavaju tuđi radovi, posebno ako su u njih uložena sredstva, trud i talent. Monokultura ni u čemu nije dobra, to je kao da dođeš na pazar i ima kupiti samo poma... A gradska vlast mogla bi utjecati utoliko da se zaustavi stihija neukusa po ulicama i uspostavi suživot, da se ne uništavaju murali artista i da se potaknu dobri umjetnici – navodi Duplančić.

Ivan i Luka drže kako će i mural u Plinarskoj pomoći tom cilju.

– Možda naši ljudi nisu navikli vidjeti nešto ovakvo, ovakav rukopis i poruku. Željeli bismo da ovo bude probijanje i zida percepcije, kako kod institucija tako i kod građana. Trebalo bi težiti tome da se podržavaju ovakve akcije koje su hommage djelima vrhunskih splitskih umjetnika. Dokle će to ići, vidjet ćemo – zaključuju.

---

U čast Gobbu

Mural u Plinarskoj obišao je i autor originala, Alem Ćurin, čovjek s puno talenata, slikar, skulptor, ilustrator, grafički dizajner, pisac... Prvo pitanje, naravno, je li zadovoljan.

– Zadovoljan i oduševljen. Najviše me zanima kako su taj mali format, a riječ je o pastelu dimenzija 21 puta 21 centimetar, prenijeli na zid. Stvarno su majstori. Ovaj mi je plakat sa Splitskog ljeta 1998. drag, skinuo sam jedan i čuvam ga doma, baš je dobro da je on na zidu – kazao nam je Ćurin, inače autor osamdesetak plakata za splitski HNK, te pojasnio zbog čega je predložio Gobbov stih na muralu:

- Gobbo je bija dobri duh grada, jedan od meni nadražih ljudi koje sam poznava. Obilježija je splitsku glazbenu scenu a prvi CD izaša mu je tek kad je umra... Stojan Matavulj je ispriča kako je Gobbov bend 'Otprilike ovako' napravija muziku za Vukmiričnu predstavu 'Škola glume'. Vukmirica je reka kako bi naručija muziku u Drage Mlinarca, a Matavulj mu predložija: 'U Splitu si, radimo ovde, naruči splitski bend.' Na probu predstave došli su Gobbo, Patak i Krifle. I nakon probe Gobbo je izvadija komad karte iz žepa od rebatinki i reka: 'Evo ja san napisa pismu'. Bila je to 'Možda bi vam bilo bolje da niste tu'... Zapamtija san tu pismu i želija san odat počast tome velikome čoviku - kaže Alem.

---

---

Bućan na kući Jelaska!

Građanska inicijativa Split je na Facebook stranici predstavila niz vizualizacija poznatih plakata vezanih uz splitsko kazalište na markantnim mjestima. Uz Ćurinov plakat, veliko zanimanje i podršku na društvenoj mreži zaslužio je i čuveni plakat Borisa Bućana za balet "Žar ptica" iz 1983. godine, koji je izložen u newyorškoj galeriji MoMA, a nedavno je izabran među 300 najboljih plakata u povijesti! Bućanov rad u njihovu vizualu smješten je na kuću Jelaska, blizu zgrade kazališta, i pokazao se kao pun pogodak jer taj je plakat nešto čime bi se Split trebao neizmjerno ponositi. Na zid u Marmontovoj ulici pokraj Pirje "postavili" su rad Vaska Lipovca, također korišten kao plakat za predstavu. Nadajmo se uspjehu.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/HANZA MEDIA Tom Dubravec/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Vojko Bašić/HANZA MEDIA Ante Čizmić/HANZA MEDIA Dalibor Popović (grist) Dalibor Popović (grist)
Tom Dubravec/HANZA MEDIA
Mural Alema Ćurina na radionici HNK u Plinarskoj ulici.
Tom Dubravec/HANZA MEDIA
Mural Alema Ćurina na radionici HNK u Plinarskoj ulici.
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
Luka Duplančić i Ivan Svaguša
Vojko Bašić/HANZA MEDIA
Vjeko Santrić
Ante Čizmić/HANZA MEDIA
Alem Ćurin (DESNO)
Dalibor Popović (grist)
Vizualizacija Bućanova plakata na kući Jelaska
Dalibor Popović (grist)
Vizualizacija Lipovčeva djela na Marmontovoj ulici (uz okvir)
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/sto-i-dvadeset-kvadrata-alema-curina-evo-kako-je-nastajala-umjetnost-koja-se-ne-moze-zaobici-gradani-sa-zidova-mogu-uciti-sto-je-kultura-1039021 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9e501f24cbd92bb63a5876901996750bdafa8de2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sto+i+dvadeset+kvadrata+Alema+%C4%86urina%3A+evo+kako+je+nastajala+umjetnost+koja+se+ne+mo%C5%BEe+zaobi%C4%87i%2C+gra%C4%91ani+sa+zidova+mogu+u%C4%8Diti+%C5%A1to+je+kultura&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsto-i-dvadeset-kvadrata-alema-curina-evo-kako-je-nastajala-umjetnost-koja-se-ne-moze-zaobici-gradani-sa-zidova-mogu-uciti-sto-je-kultura-1039021 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsto-i-dvadeset-kvadrata-alema-curina-evo-kako-je-nastajala-umjetnost-koja-se-ne-moze-zaobici-gradani-sa-zidova-mogu-uciti-sto-je-kultura-1039021 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => varoški mural [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) )
StoryEditorOCM
Splitvaroški mural

Sto i dvadeset kvadrata Alema Ćurina: evo kako je nastajala umjetnost koja se ne može zaobići, građani sa zidova mogu učiti što je kultura

18. kolovoza 2020. - 16:21

U Splitu, gradu fasada prekrivenih najrazličitijim brljarijama, pojava jednog od rijetkih murala koji potiče pravu umjetnost i ima sve dozvole izazvao je – prijavu policiji! Zar to ne govori sve o odnosu prema ovom vidu ulične umjetnosti: kad drljaš nebulozne poruke, grozne slike slavnih osoba s četiri ruke, nacističke simbole, nikome ništa, ali stavi na zid nešto kulturološki relevantno, uletit će ti prijava!

Ova smiješno-tragična epizoda koja je, za sada, završila sretno ipak neće baciti sjenu na projekt koji bi mogao biti tek nastavak dobrog street arta na splitskim fasadama: iskustvo i kvaliteta već postoje, grad ima izvrsnih writera, a bogme i predložaka, no u moru bezvezarija uz toleriranje institucija koje se rišu po javnom prostoru nikako da dođu do punog izražaja....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 22:12