Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
SplitSlušamo obećanja

Splitu tepaju da je ‘najlipši grad na svitu‘. Vjerojatno i je kada gledamo Zapadnu obalu i Rivu, ali što ćemo sa Žnjanom, Gripama i Istočnom obalom?

Piše Tihana Marović
26. ožujka 2020. - 12:46
Jakov Prkić/HANZA MEDIA

U očima svojih građana Split nerijetko slovi ne za jedan od, već bespogovorno najljepši grad na svijetu.

Stav ljudi čvrst je, izgrađen na nepokolebljivim dokazima, pa se ta tvrdnja uglavnom ne smije preispitivati. S druge strane, jasno nam je kako bi puno toga zaista moglo funkcionirati bolje. Zato se u našoj rubrici na tapetu našla tema dobro i loše iskorištenih gradskih potencijala.

TOP 5 - minus

1. Autobusni i željeznički kolodvor

Europa konstantno ulaže u infrastrukturu, no Splitu nikako da se posreći. Navodno smo jedini grad na Mediteranu koji sve ima u radijusu od samo nekoliko stotina metara, željeznički i autobusni kolodvor, trajektnu luku. Od jedne do druge lokacije dijeli nas samo nekoliko minuta šetnje. Na papiru izgleda idealno, u stvarnosti neodrživo. Turisti, uglavnom oduševljeni pogledom koji s autobusnoga kolodvora puca na grad, reći će kako oba kolodvora izgledaju – socijalistički. Što se građana tiče, kada je autobusni kolodvor u pitanju, još jednom je privremeno rješenje postalo stalno, a željeznice su nam u takvom stanju da do Zagreba nerijetko putujemo i po šest-sedam sati. Ako imamo sreće, naravno. Moguće je da moramo presjedati i dio puta prijeći autobusom jer se vlak – pokvario.

2. Tvrđava Gripe

Hrvatski pomorski muzej, ispostava Hrvatskog državnog arhiva, kao i Umjetnička akademija na tvrđavi Gripe, pristojno funkcioniraju, no sve izvan toga čista je sramota. Urušeni potencijal tako očuvanog fortifikacijskog zdanja je nedopustiv. Nevjerojatan je, da budemo iskreni, i stav građana. Anketa koju je Grad krajem prošle godine postavio na globalnoj mreži i na koju se odazvalo više od 1700 naših sugrađana pokazala je kako revitalizacija i obnova ovog spomenika za 20 posto njih nije prioritet. Sedamdeset posto anketiranih samu je tvrđavu posjetilo samo jednom, a 15 posto koristi je, u njezinoj trenutačno najpopularnijoj funkciji, kao besplatno parkiralište.

3. Dračevac

O Dračevcu smo se tijekom posljednjih petnaestak godina naslušali nerealnih priča, a čini nam se kako ćemo ih još barem toliko dugo slušati dok se nešto ne pokrene. Prije godinu dana gradska uprava raspisala je natječaj za izradu projektno-tehničke dokumentacije na osnovi koje bi se dobio europski novac za tehnološki park. Zapinje na birokraciji, zemljište je još uvijek većinom državno, a navodno nas očekuje izgradnja katoličkog školskog centra, neboder od 25 katova, željeznička trasa... Živi bili pa dočekali.

4. Koteks

Čini nam se kako je ovaj nekada iznimno popularan prodajni centar na Gripama najrealniji prikaz našega društva. Nešto što je u doba prije suvremenih šoping-objekata promišljeno, izgrađeno i stvoreno da funkcionira kao cjelina, danas se svelo na to da svaki prostor vodi svoju politiku. Tako imamo izvrstan pub ispred kojeg je zapuštena pripadajuća mu zelena površina, popularan kafić iznad trga na kojem se nitko ne okuplja i čije su ploče ispucale, a tek kada se popnete na najvišu razinu kompleksa, srce puca. S jedne strane pogled na grad i otoke koji o zalasku sunca ostavlja bez daha, a s druge u potpunosti devastiran nekada iznimno popularan i cijenjen restoran.

5. Žnjanski plato, Duilovo

Prije samo desetak dana u zgradi gradske uprave novinarima je predstavljeno idejno rješenje za uređenje žnjanskog platoa koje je izradio “Arhitektonski biro Kuzmanić Ante”. Na ovaj prostor Grad namjerava utrošiti oko 200 milijuna kuna, koji će se, po procjeni Pomorskog fakulteta, isplatiti tek nakon 27 godina, tek tri godine prije isteka koncesije. Javnost nije pokazala preveliko zanimanje, čini nam se kako u javnom mnijenju caruje nepovjerenje prema velikim obećanjima. U blizini je najveći neiskorišteni splitski potencijal u vojnom vlasništvu – Duilovo. Opet, možda bolje da se ne radi ništa dok ne sazru mogućnosti i vrijeme za kvalitetne projekte.

TOP 5 - plus

1. Zapadna obala

Uz Zapadnu obalu, u svakoj splitskoj ćakuli, veže se ime bivšega gradonačelnika Željka Keruma. Smijali su se mnogi kada se, u vrijeme svoga mandata, hvalio kako je potez između Matejuške i Uvale Baluni jedan od najvećih pothvata u gradu nakon Domovinskog rata. Što god o tome i njemu mislili, jedna stvar se ne može osporiti – Zapadna obala diše punim plućima, među građanima pokazala se kao pravi hit i omiljeno svakodnevno odredište.

2. Riva

Teške riječi padale su i oko preuređenja Rive, misao većine je i opjevana: “Riva je čista koliko i šporki milijuni koje su na njoj zaradili pi......” Ipak, bila je i ostala najomiljenija gradska šetnica, modna pista, poligon svih ćakula. I najcrniji dan je vedriji ako se popije kava na Rivi.

3. Get

Od kvarta koji se percipirao kao najproblematičniji, Get je postao četvrt koja najbolje funkcionira. I to ne zbog velikih političkih odluka, nego zbog sve malobrojnijih stanara. Rekli su “ne” utjecaju većih političkih opcija i izborili se za ono što im uistinu treba. Aktivni su i reagiraju na svaku sitnicu koju smatraju nedopustivom. Sloga čuda radi.

4. Poljud

Gradski stadion na Poljudu, baš kao i susjedni kompleks s bazenima i dvoranama, ogroman je potencijal koji od izgradnje prije više od četiri desetljeća živi punim plućima. Uvijek može bolje, no ako uzmemo u obzir koliko se mališana na Poljudu “zarazilo” sportom, ali i strašću za “Hajdukom”, najomiljenijim klubom na svijetu, jasno je kako ovaj potencijal hitno treba dalje razvijati.

5. Kampus

Jedna od najljepših priča koja se tijekom posljednjih desetljeća dogodila ovome gradu, a dalo joj se premalo pozornosti, svakako je živost koju je sveučilišni Kampus donio Splitu 3. Puste ulice oživjele su doslovno preko noći, sve vrvi mladim i nasmijanim pametnim ljudima. Nekoliko fakulteta, izvrsnih menza, knjižnica koja je puna i u noćnim satima, studentski dom sa svim potrebnim sadržajima... Studenti u gradu pod Marjanom zaista žive punim plućima. 

#SPLIT#ŽNJAN#ZAPADNA OBALA#KOTEKS#KAMPUS SPLIT

Izdvojeno