StoryEditorOCM
SplitI OVO JE SPLIT!

Splitskim težacima kamioni s ilegalnim teretom uništili put do polja. Petar Varvodić širi ruke: ‘Nitko nas ne čuje...‘

Piše Božidar Lončar
28. travnja 2024. - 08:11

Tko uništava svakog dana put od Žrnovnice prema žrnovačkom i kamenskom polju i dalje Karepovcu, pitaju se Splićani koji su nam poslali fotografij put punog udubina i kamenja, a u okolini je drača, raslinje, otpad, zemlja... Pričaju kako bi to mogla biti zemlja s gradilšta te da su njihovi kamioni navodno uništili put koji vodi do njihovih maslinika! Drugi pak navode kako se zemlja s gradilišta na Zapadnoj obali deponira u Kaštelima.

Tragom njihovog javljanja, bacili smo se u potragu. Adris Grupa, koja bi trebala krenuti s radovima izgradnje hotela Marjan kaže kako o deponiranoj zemlji nemaju saznanja.

image
Čitatelj/Slobodna Dalmacija

- Podsjećamo da se radovi na uklanjanju hotela Marjan izvode u skladu s projektom uklanjanja, koji je osim tehnologije uklanjanja predvidio i sve potrebne mjere s aspekta zaštite na radu i zaštite okoliša, kao i način zbrinjavanja otpada. Radove provodi za to ovlaštena i specijalizirana tvrtka, koja je, prema ugovoru, radove dužna izvoditi u skladu sa svim predviđenim mjerama i zakonskim propisima

Također, u skladu s ugovornom obavezom, po završetku radova izvođač je dužan dostaviti investitoru svu dokumentaciju, odnosno dokaze o izvršenom zbrinjavanju otpada nastalog rušenjem objekta - kazali su nam iz korporativnih komunikacija Adris grupe.

image
Čitatelj/Slobodna Dalmacija

Zamjenik direktora "Čistoće" Davor Polić kaže kako kamioni gradskih komunalaca ne voze tim putem te da je problem ilegalnog deponiranja već odavno prisutan na toj lokaciji te je odgovornost grada ili vlasnika zemlje na kojima se deponira zemlja:

- Na tom je mjestu spojen cjevovod od deponija prema Stupama. Mi s putem nemamo veze. Davnih dana se tamo ilegalno deponira, a ljudi imaju masline.

Kada idemo provjeriti odvodni kanal pronađemo sve i svašta. Vidio sam i sam šlepere koji ostavljaju zemlje, mislim da je u pitanju bio "Strabag". Jednom je zemlja deponirana na šahti koja kada je iskočila smo došli do vlasnika koji je kazao kako je na svojoj, privatnoj zemlji dozvolio deponiranje - odgovorio je Polić.

Iz Strabaga su nam pak odgovorili kako se upit ne odnosi na njih.

image
Čitatelj/Slobodna Dalmacija

Petar Varvodić, predsjednik Mjesnog odbora Kamen kaže kako godinama ukazuju da se, ne samo uz cestu, već i na praktično čitavom području od TTTS-a do Kamena bacaju tone smeća te kako bi se to područje trebalo staviti pod nadzor.

image

Petar Varvodić

Joško Šupić/Cropix

- Ulica Turnovac se proteže od Karepovca do TTTS-a, otprilike nešto manje od dva kilometra dužine od čega je samo prvih 200 do 300 metara asfaltirano. Ostatak je makadamski put koji prolaz kroz takozvano "kamensko polje" gdje su brojne parcele koje se uglavnom održavaju i većinom su u vlasništvu težaka. Na tom se području već dugi niz godina vrši devastacija od širenja Karepovca prema TTTS-u do brojnih ilegalnih nasipanja zemlje te je čitav put nasut u prosjeku dva metra visine - kazao je predsjednik MO Kamen.

image

Ulica Turnovac...

Petar Varvodić

Dodao je i kako je riječ o nenaseljenom i neosvijetljenom području gdje se svakodnevno odlaže mješovit i građevinski otpad.

- Predlagali smo kamere na ulici 4. gardijske brigade i u nekoliko manjih oklonih uličica koje vode do ovoga područja kako bi mogli detektirati kamione koji dovoze taj otpad, pomične visinske rampe koje bi se otvarale po potrebi te onemogućavale prolazak velikih kamiona. Do danas se ništa nije napravilo - požalio se Varvodić i nastavio kako su u mandatu prethodne vlasti bile grube procjene kako je riječ o 300 do 400 kamiona raznog otpada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:11