StoryEditorOCM
Splitizvanredna skupština

Splitska braniteljska udruga ima novog predsjednika. Upozorio je na najveće probleme koji trenutno muče njegove suborce

Piše Joško Dadić
20. veljače 2024. - 13:11

Kao što je objavljeno, na izvanrednoj izbornoj skupštini Udruge Hvidra Split, za novog predsjednika jednoglasno je izabran umirovljeni bojnik HV-a Damir Margeta.

Radi se dragovoljcu Domovinskog rata i bivšem pripadniku 4. gardijske brigade, te 80-postotnom ratnom invalidu. Damir Margeta je prošao najteža bojišta 4. brigade, te je više puta ranjavan u borbenim operacijama slavne postrojbe.

Višestruko je odlikovan najvišim vojnim odličjima za ratne zasluge i doprinos u Domovinskom ratu. Na mjestu predsjednika Udruge Hvidra Split naslijedio je dosadašnjeg predsjednika Zorana Buzdovačića. O svemu smo porazgovarali s Damirom Margetom. Za početak ga pitamo zašto je uopće došlo do izvanredne izborne Skupštine?

– Zato jer je Zoran Buzdovačić, bivši predsjednik spitske Hvidre, zbog bolesti, točnije, operacije srca, podnio ostavku. Kao i njegov zamjenik Mladen Vukoja, Budući je Hvidra ostala bez ovlaštenih osoba, Nadzorni odbor je preuzeo dužnost da organizira nove izbore. Ja sam bio jedini koji se prijavio za te izbore, i zato sam jednoglasno i izrabran.

image
Tom Dubravec/Cropix

Kako komentirate činjenicu da ste jedini javili?

– Pa, mislim da je ljudima sve ovo pomalo dosadilo, zboga same situacije u društvu, s braniteljima i invalidima.

Splitska Hvidra broji dosta članova?

– Trenutno imamo 250 aktivnih članova, dakle, onih koji uredno podmiruju svoje godišnje obveze, godišnje 15 eura.

Izabrali ste i svoje zamjenike. Jedan od njih je Damir Tomaš iz "Škverskog bataljuna"?

– Da, tako je. Imamo jednu gospođu iz HOS-a, Gordanu Jelavić, je tu i Boško Ramljak iz 72. bojne Vojne policije, ja sam bivši pripadnik Četvrte gardijske brigade. Damir Tomaš je dopredsjednik, a ostali navedeni su članovi Predsjedništva.

Ja jesam predsjednik, ali ja sam prvi među jednakima. Svima nama je mjerodavna skupština, koja nas postavlja i razrješuje, mi njoj odgovaramo. Zbog toga sam u vodstvo i postavio više ljudi. Jer ovo nije postrojba Četvrte gardijske, niti HOS-a. Niti postrojba ratnih vojnih invalida, i shodno tome se ponašam.

Udruga kojoj ste na čelu trenutno se bavi s više stvari?

– Da, tu su garaže, tu je pomoć prlikom odlaska na liječenje, time se Hvidra bavi od početka. Sad smo pokrenuli program sufinanciran sredstvima Europske unije, zove se "Zaželi".

To je program koj pomaže ljudima starijim od 65 godina, koji su nepokretni ili slabo pokretni. Tu imamo trenutno zaposlenih 30 žena odgajateljica, mogu se prijaviti i muškarci. To je jedan od razloga zbog kojih smo trebali održati izvanrednu izbornu skupštinu Hvidre.

Je li se kod žena dolazi doma?

– Odgajateljice dolaze kod njih doma. Hvala Bogu, nastavit ću s ovim projektom, jer smatramo da je ovo dobar projekt i, ako ništa drugoo zapošljavamo 30 naših žena, te pomaženo starijim ljudima.

To je hvalevrijedan projekt. To je program, u cijelosti financiran sredstvima Europske unije. Ovo prilkom želim zahvaliti Zoranu Buzdovačiću, jer je to njegov projekt. Je li tu bilo nekih nepravilnosti, to ćemo tek vidjeti. Čekamo reviziju, koja će to istražiti.

image
Tom Dubravec/Cropix

Imate li planu još kakav projekt?

– I dalje ćemo se javljati na natječaje za projekte kojim bi se moglo pomoći ratnih vojnim invalidima.

Sa čime bi se još moglo raditi? Konkretno, je li se odgajateljice plaćaju?

– Svi oni koji rade, plaćaju se, naravno. Sve što će nam pomoći, ne samo hrvatskim branitelima, ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata, nego i njihovim obiteljima, mi ćemo se uhvatiti toga.. Samo moramo odrediti prioritete, jer mi nismo velika organizacija..

Hoćete li raditi suvenire, značke i slično?

– Što se tiče nas kao Hvidre, ne pada mi na pamet donijeti bilo kakvu odluku bez Predsjedništva, a suvenire možemo raditi samo kao neprofitabilna organizacija. Za to ćemo napraviti Zakladu, jer ovako kao Hvidra, kao udruga, ne možemo.

Gdje još vidite splitsku Hvidru?

– Ja sam dosad bio običan član, nisam bio puno upućen ni u dosadašnji rad, ali želim napraviti sve čime možemo pomoći, ne sam nama, nego i cijelom društvu. Zato već imam nekoliko savjetnika, koji nas mogu usmjeravati u određenim projektima.

Šaljete li Vi, primjerice, invalide u velolučki "Kalos" ili makarsku "Biokovku"?

– To nije naš posao, naš posao je pomoć pri takvim stvarima. To je posao Ministarstva zdravstva i Ministarstva hrvatskih branitelja. Jer, mi smo udruga građana, mi nemamo nikakvu ingerenciju kao državni aparat. Odluka je na Ministarstvu zdravstva, Mirovinsko i Ministarstvu branitelja. Mi smo udruga građana koja može pomoći da se nešto napraviti, ali dalje od toga naše mogućnosti prestaju.

Treba li splitska Hvidra u tome pomoć?

– Treba pomoći mnogim našim braniteljima, koji jesu ili nisu invalidi, iako je naša primarna zadaća pomoć ratnim vojnim invalidima. Nažalost, treba pomoći mnogim našim braniteljima, koj jesu ili nisu invalidi. Osobno mislim da treba pomoći svim ljudima, u ovoj aktualnoj situaciji.

Kako ste zadovoljni zdravstvenom brigom? U ratu ste tri puta ranjavani, zadnji put u nogu, koja je amputirana?

– Treba kazati da Ministarstvo zdravstva sada puca po šavovima, prvensteno zato što nemaju dovoljno osoblja, a fali im i financija. Mnogi bi voljeli bolju zdravstvenu skrb, ali ne mogu je dobiti, na neke se preglede se čeka i deset, jedanaest mjeseci. Nitko nije zadovoljan, te se nadamo da će stanje jednog dana biti bolje.

image
Tom Dubravec/Cropix

Treba li, po Vama, nešto unaprijediti?

– Ja sada želim izmijeniti Statut, po kojem bi bar dvije žene bile u Predsjedništvu Hvidre. Naime, treba se na pravi način čuti i njihov glas.

Splitska Hvidra ima i Zakladu, što biste Vi tu učinili?

– Kao član, ja znam što bih. Prvo bih razgovarao sa stručnjacima, da vidimo što sve možemo napraviti sa tom zakladom. Uglavnom, planiramo izaći s novim projektima.

S kime splitska Hvidra ima najbolju suradnju?

– Mi smo prijatelji sa svim braniteljskim udrugama. Žao mi je samo što nema više zajedničkog jezika. Jedna od izmjena statuta koji ja želim odraditi je da svaki član spitske Hvidre može raspravljati i predložiti program koji može svima pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 22:49