StoryEditorOCM
Splitsvi đavli na nas

Splitom se širi nova pošast, štetnik napada kao nikad: ‘Ovo je pravi pomor! Niti jednog ploda, listovi propadaju...‘

Piše Nikolina Lulić
18. listopada 2023. - 15:28

Što se događa sa splitskim koštelama? Sugrađani nam dojavljuju kako su krošnje stabala ovog omiljenog drva po Spinutu i Varošu u groznom stanju. I ne samo u tim kvartovima, javili su nam se i stanovnici uz Ulicu Hrvatske mornarice koji su također primijetili da nešto nije u redu sa spomenutim stablima.

- Pravi pomor - i onih od metra i onih od 10 do 20 metara visine. Od Gajeve do dna Plinarske nema zdravog stabla. Niti jednog ploda, a listovi propadaju - kazao nam je jedan čitatelj.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix

Pitali smo "Parkove i nasade" o čemu se radi i dobili odgovor da se radi o nametniku na košteli koji se zove lisni miner.

To je štetnik koji se javlja se povremeno, no ove godine ga prvi put vidimo u ovolikoj količini. Dobro je da se pojavio pred kraj sezone, odnosno prije jesenskog opadanja lišća.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix

Trudit ćemo se temeljito pokupiti lišće koje otpadne i time značajno smanjiti potencijal štetnika za iduću godinu - kazao nam je Gordan Tahirbegović, voditelj odjela održavanja gradskog zelenila u ovoj komunalnoj tvrtki dodavši kako s obzirom na to da prvi put vide ovakav intenzitet napada štetnika, to pripisuju - klimatskim promjenama.

image
Privatni album

Dodatne informacije o ovoj pošasti koja je napala pelegrinke dao nam je i Siniša Gašparević, direktor "Parkova i nasada".

image
Vojko Bašić/Cropix

- Primijetili smo da su koštele napadnute ima već nekih mjesec dana. Kada se poslože klimatski uvjeti, kao što je to sada slučaj, onda se ovi nametnici više razmnožavaju. Lišće će ionako ubrzo otpasti, čim malo zahladi i zapuše bura, očekujemo da će se situacija sa štetnikom smiriti - kazao nam je Gašparević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:31