StoryEditor
SplitKARTA KANTA

Split nema odgovarajući tretman žrtava nasilja u obitelji, trebaju mu još bar tri sigurne kuće

Piše Eda Vujević
23. lipnja 2021. - 11:06

U sjeni predizborne utrke, postizbornog slavlja dobitnika i dešperacije gubitnika te dubioza vezanih uz pokušaj sklapanja splitskoga gradskog vijeća, gotovo je nezamijećena ostala vijest da je Grad Split ustupio Caritasu jedan poveći stan za potrebe smještaja žena i djece žrtava obiteljskog nasilja. Zacijelo je riječ o gesti koju treba staviti u zasluge prethodne gradske administracije, no i novu vlast, kad se formira, čeka ne samo produljenje ugovora s Caritasom – jer iz nekog razloga stan za sklonište je ustupljen tek na rok od dvije godine, uz mogućnost produljenja toga roka, doduše – nego i suočavanje s činjenicom da Split nema odgovarajući tretman žrtava nasilja u obitelji.

Otkad je, nakon udruge Mirta koja je prethodno, uz velike financijske muke, vodila kuću, Caritasu povjeren posao organizacije skloništa za žene, a ima tome ravno deset godina, kapacitet skloništa nije se mrdnuo s mrtve točke od svega deset mjesta. Prema normativima Europske unije, međutim, i pet mjesta koja će se iznaći najnovijom odlukom Grada i ustupanjem stana od 93 kvadrata, Split je jako, jako daleko od grada za pohvalu. Naime, za gradove veličine Splita, prema spomenutim normativima, potrebno je makar 70 mjesta, što u skloništima, što u sigurnim kućama. Ukupno 15 mjesta koliko će ih Split imati tek je kap u moru potreba.

Već se sada Caritas nalazi u nezahvalnoj situaciji da mnoge žene mora odbiti, a to je vjerojatno jedna od najgorih stvari koje se žrtvi nasilja može dogoditi. Odluka da se potraži pomoć i da se pobjegne iz zlostavljačke kućne atmosfere izrazito je teška jer, između ostaloga, povlači za sobom i mučna pitanja vlastite sigurnosti, ali i sigurnosti djece. Zbog toga rijetke žene uspijevaju prekinuti začarani krug muke i trpljenja, a kad u toj odluci ne pronađu prijateljsku ruku pomoći zajednice, život postaje pakao nemoći, razočaranja i malodušnosti, kako za žene, tako i za njihovu djecu, svjedoke nasilja ili žrtve također.

Prema podacima splitske udruge Bijeli krug, koja je upravo obilježila deset godina djelovanja, taman toliko koliko Caritas vodi sklonište za žene, njima se u tome razdoblju javilo oko 2500 osoba, najčešće žena, sa zahtjevom za nekom vrstom pomoći. Ako je pretučenih žena samo deset posto među njima, a više je, to je dovoljan pokazatelj da ni europski normativi nisu nikakva poželjna kvota, nego tek minimum svih minimuma. No i taj minimum bi bio vrijedan slavlja.

Ovako, uz zadovoljstvo novim prostorom gdje će sigurnost naći pet žena, budimo realni – Splitu trebaju makar još tri sigurne kuće! Gospodo vijećnici, imajte to na umu dok pregovarate o koalicijama, o projektima i dok se jedni s drugima kapricirate. Dakako da se iz komfora koji jamči fotelja u Banovini pitanje sigurne kuća za pretučene žene i ne čini prioritetnim pitanjem, no... Onima kojima gori pod nogama svaki je dan pakao, a u tome paklu iza zatvorenih vrata ne žive "samo žene", nego i stasaju neki tužni klinci kojima smo dužni dati priliku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 00:12