StoryEditor
SplitSURPRISE, SURPRISE

Split dobio novi ilegalni štekat: uzurpatoru javne površine na Gripama Grad 'opalio' kaznu, a on se pita: Zašto se diže prašina?

Piše Gabrijela Radanović, Nikolina Lulić
8. siječnja 2020. - 14:38

U Splitu je osvanuo još jedan ilegalni štekat. Uzurpator javne gradske površine ovoga puta je Stipe Mađor, vlasnik novootvorenog ugostiteljskog objekta “Baraka” u Vukovarskoj ulici pokraj Higijenskog, javnosti poznatiji i kao plodouživatelj Turističke palače.

Nakon što je Jakov Prkić, vijećnik stranke Pametno sa svom Facebook profilu objavio odgovor Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo u kojem stoji da je štekat postavljen bez odobrenja, jasno je da Mađor, koji već godinama kao poduzetnik surađuje s Gradskom upravom i vjerojatno dobro poznaje načine i trajanje postupaka, kao što su odobrenja za korištenje javnih površina, svjesno uzurpirao gradsku površinu.

Na upit Jakova Prkića, Banovina je potvrdila kako je vlasnik “Barake” postavio štekat tek četiri dana nakon otvorenja, 16. prosinca prošle godine.

Premda je još tijekom listopada na Facebooku stvoren profil pivnice “Baraka” te je još u studenom najavljivano otvorenje spomenutog objekta, vlasnik Mađor je tek 12. prosinca, na dan otvorenja, predao zahtjev za štekat.

Vjerujemo da je znao da Banovina neće odobriti njegov zahtjev za postavljanje štekata u samo četiri dana, pogotovo krajem godine kada svim ugostiteljima ističu ugovori o zakupu javnih površina.

Budući da je u objektu zabranjeno pušenje, a konobari usmeno upozoravaju goste kako dozvoljavaju pušenje tek nakon zatvaranja kuhinje, oko 23 sata, jasno je da su Mađoru od velike koristi stolovi, stolice, suncobran i grijalice koje su vanka postavljene bez dozvole.

No, uzurpiranja javne površine u Splitu nosi minimalne posljedice, mandatnu kaznu od tek dvije tisuće kuna: vlasnik ugostiteljskog objekta mora platiti 500, a tvrtka “Neoplasma” 1500 kuna.

Inače, tvrtka “Neoplasma”, kako je vidljivo iz katastarskih knjiga, upisana je kao vlasnik cjelokupnog spomenutog objekta uz Vukovarsku ulicu.

Zahtjev za postavljanje štekata 2. siječnja ove godine još nije bio obrađen u uredima Banovine, a nas je zanimalo hoće li Gradska uprava uopće odobriti postavljanje štekata ugostitelju koji je bez njihove dozvole uzurpirao javnu gradsku površinu.

Osim toga, upitali smo Damira Ordulja, pročelnika komunalne jesu li naložili Mađoru uklanjanje štekata, budući da je ilegalno "montiran", ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Za komentar cijele ove situacije oko nelegalnog štekata Barake, nazvali smo i vlasnika tog objekta Stipu Mađora, koji nam je kazao kako zbog zakonskih odredbi nije bilo moguće dobiti odobrenje za korištenje javne površine prije otvaranja objekta.

- Zahtjev za odobrenjem sam poslao 12. prosinca prošle godine, i nisam to mogao učiniti ranije jer sam čekao minimalno-tehničke uvjete za objekt, koji su preduvjet za dobivanje štekata.

Minimalno-tehničke uvjete smo dobili, kako to obično biva, u zadnji čas, pred samo otvaranje i odmah sam nakon toga podnio zahtjev Gradu za odobrenje štekata koje još nisam dobio - kazao nam je Mađor koji nam je priznao da su mu u međuvremenu komunalni redari naplatili mandatnu kaznu te nam je u polušali rekao da je sada pitanje što će mu prije stići - rješenje o uklanjanju štekata ili rješenje o njegovom odobrenju.

Kazao nam je da će štekat, ako prije dođe rješenje o uklanjanju, sam ukloniti, te da će najam javne površine kada dobije odobrenje plaćati od 12. prosinca, od dana kada je štekat i postavljen.

Pita se zašto se oko ove situacije diže tolika prašina, dok se istovremeno već godinama ne rješava problem izmještanja kioska ispred Turističke palače i asfaltiranja makadamske površine ispred trafike koja je još uvijek, od otvaranja ovog objekta, ostala nedovršena.

Mađor je također kazao kako je svjestan da je odobrenje za štekat zatražio na dan otvaranja, ali da je od prvog dana rada ovaj ugostiteljski objekt prepoznat od strane posjetitelja kao urbano mjesto u kojem se ljudi mogu zabaviti uz rock glazbu.

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2021 16:34