StoryEditorOCM
SplitUSKOČKI PREDMET

Puna sudnica splitskih kapitalaca: počelo suđenje sedmorici optuženih u aferi oko ‘Vile Harmony‘. Svi su se izjasnili

Piše SPLIT SD
4. ožujka 2024. - 20:13

Iz drugog pokušaja krenulo je suđenje sedmoro okrivljenika u slučaju hotela Villa Harmony. Kako donosi Dalmatinski portal , na prvom zakazanom ročištu nisu se pojavili vlasnik hotela Zoran Sikirica, bivši načelnik sektora u Ministarstvu graditeljstva Josip Bienenfeld te bivši inspektor ministarstva Željko Korica. Predsjednik sudskog vijeća Zoran Ivanišević najavio je kako će u slučaju nedolaska na danas zakazanu raspravu biti spreman narediti prisilno dovođenje te čak i eventualno odrediti disciplinski istražni zatvor, što je očito polučilo rezultat pa su se danas svi okupili u velikoj dvorani splitske Palače pravde. 

image

Zoran Sikirica

Jakov Prkic/Cropix

Uz Sikiricu, Bienenfelda i Koricu, na USKOK-ovoj optužnici nalaze se i arhitekt Damir Rako, voditelj Odjela za katastarske programe i geodetske poslove Ante Duvančić, viša upravna savjetnica Ureda za katastar Tatjana Boban te bivša voditeljica Odsjeka za graditeljstvo Grada Splita Lada Pocrnić Mladinić. 

image

Ante Duvančić, Lada Pocrnić Mladinić i Tatjana Boban

Nikola Vilić/Cropix

Nakon što je tužiteljica Natalija Petković pročitala optužnicu, svi su se izjasnili kako se ne osjećaju krivima. 

USKOK tereti Pocrnić Mladinić da je Sikirici pogodovala za najmanje 181.440 eura jer je na njegovo traženje izdala građevinsku dozvolu za hotel veće površine premda je utvrdila da je granična nekretnina državna cesta koja se ne može otuđiti, niti se na njoj mogu stjecati stvarna prava pa se tako nije mogla koristiti za izračun koeficijenata iskorištenosti građevinske čestice. 

Dvoje djelatnika splitskog katastra terete da su na traženje Sikirice mimo protokola preuzimali zahtjeve za formiranje čestice i provedbe cijepanja i spajanja zemljišta kako bi omogućili početak gradnje prije formiranja građevinske čestice i izmjena građevinske dozvole s maksimalnim koeficijentom iskorištenosti izračunatim s površinom koja obuhvaća i državnu cestu. 

Arhitekta Raku USKOK tereti da je na traženje Sikirice izdao i ovjerio izjave o sukladnosti glavnog projekta s odredbama Zakona o prostornom uređenju, Zakona o gradnji i GUP-a. Na temelju takvog glavnog projekta, protivno lokacijskim uvjetima, izdana je građevinska dozvola i time omogućena izgradnja hotela veće površine i katnosti. 

Bienenfeld je optužen da je preko Korice primio mito od 660 eura kako bi sastavio pozitivno mišljenje o izmjeni i dopuni građevinske dozvole. 

Suđenje se nastavlja u svibnju ispitivanjem svjedoka, piše Dalmatinski.

image

Hotel Vila Harmony

Jakov Prkic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 19:13