StoryEditorOCM
Splitne šuška

Pripazite kad vas sljedeći put zamole da kome usitnite novčanice, Splićanku je koštala ljubaznost

Piše split sd
19. ožujka 2024. - 10:46

Splitska policija zaprimila je prijavu da je prošlog tjedna na području Splita nepoznati muškarac pristupio oštećenoj i zamolio da mu "usitni" 50 eura, te joj je dao navodnu novčanicu, a ona mu je ne sluteći prijevaru, razmijenila novac.

Naknadno je utvrdila da je na navodnoj novčanici istaknut natpis "Movie money" i da se ne radi o novcu. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

- Upozoravamo građane, ali i trgovce, da prilikom preuzimanja novčanica budu dodatno oprezni, a svaku sumnju u njihovu originalnost, odmah prijave policiji na broj 192. U ovom slučaju radi se o papiru koji se koristi kao rekvizit prilikom snimanja filmova, serija i slično i najčešće je izrađen od klasičnog papira.

Kada takvu novčanicu uzmete u ruku, ona ne šuška kao prava koja je izrađena od specijalnog, pamučnog papira. Također, filmski novac nema zaštitnih obilježja, kao što su vodeni znak, zaštitna nit i dr. Dodatne informacije o zaštiti i provjeri zaštitnih obilježja novčanica eura možete pronaći na stranicama Hrvatske narodne banke - objasnili su iz PU splitsko-dalmatinske. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 06:08