StoryEditorOCM
Splitcijenu ne spušta

Poljak u Splitu prodaje sat za bolesnu cifru! Red je za kupnju, urar Vladušić ga dugo nije vidio: ‘Izgleda da je pravi‘

Piše Božidar Lončar
26. ožujka 2024. - 07:29

Biste li voljeli imati ”Rolex”? Rijetki ne bi. Ako ste u Splitu, dubljeg ste džepa i željeli biste se počastiti onda je možda oglas kojeg smo pronašli na jednog popularnoj Facebook stranici baš za Vas. Naravno, nismo tu radi reklame, ali oglas za ”Rolexov” sat od 12.900 eura je nešto što se ne viđa. Uopće.

Iako su ga u komentarima neki izvrijeđali pišući kako bi za taj novac netko prije kupio auto "nego neki šugavi sat", bilo je i onih koji su komentirali kako cijena ovakvim satovima s godinama raste, a automobilima pada.

- Kako će neko stradat - komentirali su ljudi, aludirajući da je riječ o krivotvoreni. Kontaktirali smo prodavača, a onda i poznatog splitskog urara da vidimo o čemu se radi.

image
Fotografija: Jakub W./ Slobodna Dalmacija

”Rolex” je kupljen 2009. u Velikoj Britaniji i plaćen je manje od cijene za koje se sada prodaje jer, kaže nam vlasnik Jakub W., riječ je o jako poželjnom luksuznom asesoaru i investiciji od koje se zarađuje, a ne gubi, kaže nam Jakub W. iz Poljske koji se odlučio prodati svoj sat jer je – kupio novog!

Može ga se razgledati svakog dana u Splitu, zapakiran je u ”Rolex” kutiji s potvrdom o autentičnosti, stoji u oglasu s fotografijama objavljenog od Jakubove žene Monike W. Sat se jedino može osobno preuzeti u Splitu jer, kako kaže bračni par W., onaj tko želi kupiti treba i doći po njega! No, što je to problem kada već imaš takve novce.

image
Fotografija: Jakub W./ Slobodna Dalmacija/

Nas je, kao i većinu koja prvi put vidi oglas, zanimalo je li sat original. Naš poznati urar Slavko Vladušić i vlasnik ”Šetemane” koja radi od 1967. u Splitu nam govori kako oglas i fotografije izgledaju vjerodostojno:

- Kutija i certifikat odgovaraju ”Rolexovom”, satovi budu ovakve zeleno-zlatne boje, po detaljima izgleda vjerodostojno. Najsigurniji način je otvoriti sat i provjeriti mehanizam. Po svemu sudeći je riječ o originalu. Ja otvaram najviše stare ”Rolexe”, nemam idealni materijal za to napraviti, ali radim to radi "naroda", što bi se reklo, besplatno. Ima par kolega po Splitu koji ga otvaraju – kazao je.

image

Urar Slavko Vladušić

Split Sd/

”Rolex” je rijetkost, potvrđuje nam Vladušić kazavši kako je rukovao sa zadnjim originalom prije više od pet godina. Postoje dvije vrste replika: kineske i kvalitetne kopije koje su također skupocjene, ali ”Rolex” ovog cjenovnog ranga je u Splitu rijetkost, pojašnjava Slavko Vladušić:

- Najjeftinija cijena je 5.000 dolara ili eura. Vidio bih oglase pomoraca koje bi kupili iz gušta pa prodavali za 2.000 dolara, ali nije da bih vidio ovakve oglase. Znaju mi doći s kineskim mehanizmom što je samo jeftina kopija, njih izbjegavam raditi jer popravkom ne možeš garantirati da će raditi zbog kvalitete – odgovorio je vlasnik ”Šetemane”.

Nema ga u Splitu

U Splitu ga se nema gdje uzeti te najbliža, ujedno i jedina mjesta u Hrvatskoj gdje se mogu kupiti ”Rolexi”, su u Zagrebu: ”MALALAN d.o.o.” i ”Mamić 1970”. Raspoloživost satova je ograničena i dostupnost se može provjeriti tek kontaktiranjem trgovina. U Splitu ih je bilo prije rata, u ”Tehničara”, veli Vladušić.

image
Fotografija: Jakub W./ Slobodna Dalmacija/

Vladušić nam govori kako se još najjeftiniji modeli mogu pronaći u dućanima, na ostale se čeka. Od par mjeseci do nekoliko godina, kao što je rekao Jakub W.

- Fenomen prodaje korištenih ”Rolex” satova leži i u činjenici da ne možeš kupiti novi sati odmah. Moraš stati u red i čekati ovisno o modelu, period zna biti od godine do dvije godine od trenutka narudžbe, ali naravno, cijena nije skroz fiksna i ovisi o stanju na tržištu što u prijevodu znači kako uvijek ”ide gore” – pojašnjava vlasnik.

image
Fotografija: Jakub W./ Slobodna Dalmacija/

Poljaci koji ovdje žive za stalno nam kažu kako i nije baš rijetkost vidjeti ”Rolexe” u Splitu te da ne smatraju oglas drugačijim ili makar neuobičajenim za ovo podneblje. Rekao nam je kako je bilo poziva, ali ponude nisu bile zadovoljavajuće. On cijenu ne spušta. Zarada je bitna. Luksuz se bome plaća.

Ako odlučite odriješiti kesu za ovaj sat, nemojte kasnije da vam nismo rekli: vodite sa sobom stručnjaka da provjeri autentičnost. Nisu baš male pare u pitanju.

image
Fotografija: Jakub W./ Slobodna Dalmacija/
image
Fotografija: Jakub W./ Slobodna Dalmacija/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:02