StoryEditorOCM
Splita bila je bespravna

Počela obnova rugla ispred Dalmatia Towera: vlasnica nam je otkrila čemu će služiti zgrada bivše Medike

Piše Sandi Vidulić
11. listopada 2023. - 21:15

Zgrada bivše "Medike" dobila je novog vlasnika, a promjene se mogu vidjeti prema aktivnostima koje se dešavaju zadnjih dana na terenu. Na fasadi zgrade ex "Medike" uklonjeni su otvori, a u dvorište se izbacuju stvari. Prema podacima u zemljišniku, zahtjev za upis prava vlasništva podnijela je Tajana Bikić na osnovu kupoprodajnog ugovora koji je s bivšim vlasnicima "Primus nekretnine" sklopljen 05. rujna 2023. godine.

Bikić je vlasnica građevinskih firmi "Bikić i Romić" i "Romić aneks", a iste su izgradile nekoliko zgrada po Splitu.

- Zgrada će se obnoviti, preurediti, s obzirom da je to stari objekt i dati u najam. Bit će u poslovnoj namjeni. Neće se mijenjati gabariti - kazala nam je Tajana Bikić. Na naš upit kome će se zgrada dati u najam, rečeno nam je da se još ne zna.

Ovu nekretninu je 2009. kupila tvrtka "Primus nekretnine", ali ništa nisu napravili s njom. Zgrada i dvorište su naočigled svih propadali jer se nije ulagalo.

Zanimljivo da je po zahtjevu "Primus nekretnina" bila provedena legalizacija objekta. Na naš upit pročelnik Upravnog odjela urbanizam i uređenje Teo Vojković nam je dostavio Rješenje o izvedenom stanju iz studenog 2017. kojim se "ozakonjuje nezakonito rekonstruirani dio postojeće poslovne zgrade (dogradnja prizemlja, prvog i drugog kata), građevinske (bruto) površine rekonstruiranog dijela 487,90 m2". Drugim riječima, skoro pet stotina kvadrata "Medikine" zgrade bilo je bespravno izgrađeno. Odnosno, kako piše u rješenju o legalizaciji "za zgradu je izdana građevinska dozvola, od koje je pri gradnji odstupljeno u tlocrtnim gabaritima".

Nakon što su skinuta vrata s kućice u dvorištu, moglo se unutra vidjeti natpise "Ljekarna" i Pharmacie" sa zelenim križem, koji su podsjetili na bolja vremena nekadašnje tvrtke za trgovinu ljekovima i sanitetskim materijalom, dok ulazni dio zgrade "Medike" nije bio zarastao u travurinu.

S ovim se još jedna vlasnička promjena dogodila duž malene ulice Kumulovića puta. Naime, nedavno se promijenio vlasnik "Milsa". Preko puta Dalmatia Towera nalazi se omanja zgrada u vlasništvu "Jadroplova", plombu za upis 06. listopada podnio je "Split ship menagement", ali ovih dana piše se da bi "Jadroplov" mogla kupiti moćna zadarska Tankerska plovidba pa možda i ta nekretnina dobije novog vlasnika.

image

Zgrada Medike dobila nove vlasnike i kreće adaptacija

Sandi Vidulić
image

Zgrada Medike dobila nove vlasnike i kreće adaptacija

Sandi Vidulić
image

Zgrada Medike dobila nove vlasnike i kreće adaptacija

Sandi Vidulić
image

Zgrada Medike dobila nove vlasnike i kreće adaptacija

Sandi Vidulić
image

Zgrada Medike dobila nove vlasnike i kreće adaptacija

Sandi Vidulić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:32