StoryEditor
Split‘LANJSKI SNIJEG‘

Nevenka Bečić sve je još odavno znala. Njena poruka od prije osam godina proročanski je točna, najpopularniju splitsku seku citiraju svi epidemiolozi

17. ožujka 2020. - 15:05
'To šta sam ja rekla u dobroj namjeri, mediji su odmah izokrenuli! I zato sada ne bih ništa komentirala...' - poručila nam je Nevenka BečićDragan Matić/HANZA MEDIA

"Svi građani koji su izlazili van, a nisu imali potrebe izlazit, su sami odgovorni ako im se nešto desilo. Nadalje, ako se radi o starijim sugrađanima, pa svi stariji bi trebali imati ili svoju djecu, a djeca su po zakonu dužna da skrbe o roditeljima.

A ukoliko nemaju djecu, onda su mogli imati nećake ili nećakinje i tijekom života uspostavljat s njima korektne odnose. A ako nemaju nećake i nećakinje, a onda imaju susjede, pa su trebali graditi dobrosusjedske odnose."

Danas, u doba kad nam je koronavirus totalno izokrenuo živote naopačke (ili je, nedaj Bože, tek počelo) ovo zvuči kao poruka epidemiologa.

Međutim, nije ovo izašlo iz usta nekog stručnjaka niti člana kriznog stožera, baš ovako je prije više od osam godina govorila Nevenka Bečić, najpoznatija splitska seka i nezaboravna predsjednica splitskog Gradskog vijeća.

Ovaj čuveni citat sestra Željka Keruma je lansirala u doba kad su Splićani mislili da je malo veći snijeg najveća nedaća koja ih je mogla zadesiti, a vidi sad ovo danas!

Usprkos svim preporukama i apelima ministra zdravstva Vilija Beroša da starije osobe ne izlaze iz kuća ako baš ne moraju, splitski umirovljenici, notirali smo, bauljaju po gradu, voze se autobusima, idu u trgovine... i sve to rade premda su najrizičnija skupina kada je u pitanju koronavirus.

Alo ljudi, pa di vam je pamet?! Di su vam djeca, nećaci i susjedi? Stojte doma, slušajte što vam je Nevenka Bečić poručila još davnih dana, kad već nećete da poslušate ministra i Krizni stožer.

Nevenka Bečić je, komentiraju sada mnogi, ispala najveća proročica i žena ispred svoga vremena. Kad smo je nazvali da malo prokomentiramo tu njezinu izjavu koja je sada aktualnija nego ikad, nije mogla sakriti da joj je drago da je se po tome pamti.

- Ja sam tada bila apsolutno u pravu, a to šta sam ja rekla u dobroj namjeri mediji su odmah izokrenuli. I zato sada ne bih ništa komentirala - oprezno nam je, ali jako ljubazno, poručila Nevenka Bečić prije nego je uz pozdrav poklopila slušalicu.

Sasvim novi smisao

I stvarno, na stranu sve, ali njezine riječi o međugeneracijskoj solidarnosti sada poprimaju sasvim novi smisao (iako, ruku na srce, u uređenim gradovima snijeg ne spada u elementarnu nepogodu od koje na traumatologiji završi pola stanovništva, kao što je bio slučaj u Splitu 2012.).

Nešto slično na tragu izjave Nevenke Bečić nekidan je poručio i španjolski premijer Pedro Sánchez, čija je supruga također zaražena koronavirusom.

Pozvao je sve Španjolce da ostanu doma i pokažu solidarnost, napose sa starijim osobama, jer je među njima najveća smrtnost.

- Tijekom gospodarske krize 2008. starije osobe su nas spasile. Djedovi i bake su davali svoje mirovine kako bismo se mogli školovati i preživjeti u vrijeme visoke stope nezaposlenosti. Sada je vrijeme da im uzvratimo. Oni nam trebaju sada biti primjer- kazao je 48-godišnji Sánchez.

Ih, otkad je to Nevenka govorila... 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. rujan 2020 09:48