StoryEditor
SplitLITO U SPLITU

Najvrući dan ove godine: ‘Okrenen škinu na sunce, glavu metin u lad, vatan bavu s mora i dobro mi je‘, ‘Ko god reče liti da mu je vruće, tuka bi ga i ne bi mu da plakat!‘

24. lipnja 2021. - 18:01

Trideset i tri. U hladu. Mobitel kaže: osjet trideset i šest stupnjeva po Celziju. Mi kažemo - mali milijun!

E, tako je otprilike izgledao grad u najsparnijem lipanjskom danu. Smežuran podno sunca, plitko dišući, s daškom afričke pržine (struju imamo) i spasonosnom bavom s mora. Bavom koju hvataš po Rivi, baš kao što Ivan Rako, domaćin Eco City Toura, hvata hladovinu na dnu Marmontove. A u podne je to, složiti ćete se, nemoguća misija.

image
Da su im naletjeli komunalci...
Duje Klarić/Cropix

- Dok čekan goste, bižin u lad, ali sve za sezonu! Tribamo od nečeg živit, zato ništa pesimizam, samo dobro – ignorira vrućinu i sparinu Ivan, nasmijan.

S njim se složio odmah inženjer strojarstva u miru, šjor Mario Nazor, prekinuli smo ga u pola ćakule, na pola Rive:

- Ko god reče liti da mu je vruće, tuka bi ga i ne bi mu da plakat - e, tako će, odmah u sridu, šjor Mario.

- I sad nakon 40 i kusur godina kad se sitin studentskih zima u Zagrebu, prođu me trnci, zato se nikad ne žalin. More je na 25, divota, jedino šta mi fali i stari će ti svit to potvrdit, je činjenica kako više nema maeštrala ka prije - veli nam.

Frane Bačić briše znoj s čela i kima glavom, nema maeštrala, slaže se i on.

image
Frane Bačić u hladovini palme
Duje Klarić/Cropix

- Ovako ti ja svaki dan, okrenen škinu na sunce, a glavu metin u lad, vatan bavu s mora i dobro mi je - kaže nam, dodajući kako je "rođen kod Duje, a živi kod Frane".

Bičikleton do Zvončaca

Za balunon lud – gušta u ovo vrime od prvenstva, pa mu je najslaje sist na teracu, sa biron, ledenon, pa kroz ponistru gledat utakmicu.

A još veći gušt, otkrivaju nam Rato Bekafigo i kćerkica mu Marta, jest sist na bičikletu i zaletit se iz centra grada do Zvončaca, bacit se u more, na jedno uru vrimena i - dopedalirat doma, u klimatizirano.

image
Nigdje bez boce vode...
Duje Klarić/Cropix

- Točali smo se da priživimo dan, skupimo energiju. Ovo se pari ka da je neko odozgor fen upalija - veli nam Rato.

U toj našoj sparnoj điradi naletili smo na Slavonce, spustila se ekipa s Panonskog mora do Jadranskog i baš ništa im ne smeta.

image
Duje Klarić/Cropix

- Vrućina? Pih! Hladnije je ovdje nego kod nas, u Osijeku je sada 37 - odmah će u glavu Damir Horvat.

Boje Vukovara brani Ljubica Novaković, pa se njezine riječi sve plave od Dunava:

image
Ekipa iz Slavonije - Ljubica Novaković, Damir Horvat i Ivana Buday
Duje Klarić/Cropix

- Dunav je naše more, on nam je osvježenje, on nam je spas - veli dok raspredamo o užarenim danima ljeta u ravnoj Slavoniji i, naravno, spominjemo komarce. Ne po dobru, da ne bi bilo zabune...

Iz Vinovaca u goste nam je došla Ivana Buday, vruće joj je, priznaje.

- Ma, super je uz more! Sve je lakše uz more! Nema mjesta grintanju - kaže, a mi dodajemo - uz more.

Dovlačimo se (da, dobro ste pročitali, skoro pa četveronožno) do Podruma, ulazimo i odahnemo. Taj je stari Dioklecijan stvarno bio genij. Prodavačice rukotvorina bježe od Dujine kamere, ali "u blokić" rado odaju kako jutrom i navečer obavezno imaju na sebi duge rukave. Zafriška u Podrumima. Ubije promaja.

U Podrumima ugodnih 25

- A da je više svita, bilo bi i toplije - vele nam, one imaju pravo na grintanje, njima je radna temperatura na optimalnih 25.

image
'Rimski vojnici' Marin Matković i Marino Stanić
Duje Klarić/Cropix

Izlazak iz Podruma na Carski trg dođe vam ko budali triska. Rasprši ti snove. Ubije te u pojam. Ocidi te odmah.

Ljepota je nešto što Peristilu nikada nitko oduzeti neće moći, čarolija od kamena. Trake hladovine koje stari egipatski stupovi stvaraju kao da su upamtile vjekovne ljudske bjegove od sunca, pod njima kao u zagrljaju.

Ukrižali koplja Marin Matković i Marino Stanić, iz Udruge "Legija", momci koji glume da su rimski vojnici, a posve ozbiljno pri tome zarađuju za studentske dane.

image
Duje Klarić/Cropix

- Mi smo čuvari lada - smiju se, pa nam otkrivaju cijelu znanost koju su izgradili oko plesa sunca, stupova i starih zgrada, gdje, u kojem trenutku postoji komadić skriven od ugrijanog, užarenog, vatrenog nebeskog tijela.

- Na suncu si ko ekspres lonac - nitko se ne smije toliko lijepo kao mladost, pa ogovaramo stare Rimljane, čudom se čudeći kako su svijet uspili osvojiti odjeveni u "latu".

image
Duje Klarić/Cropix

Vrije grad. Cvrči. Uzdiše asfalt. A lito je tek počelo. Skoro stidljivo provirilo, Gospe moja, šta nas još čeka... Ko je normalan mogao napisati iti jedan jedini stih "sunčanoj strani ulice", aj, recite pravo!

I sve tako nabrajamo, omotani u tih trideset i nešto stupnjeva, svjesni da svjesniji i ne možemo biti – kako ćemo grintat, jer nan se grintat oće. Do prve bure. Onda ćemo grintat opet i - šta sad.

NEMA OSVJEŽENJA

I dalje iznad 30 stupnjeva!
U iduća tri dana sve što možete očekivati jest - sunce.
Temperatura zraka kretat će se između 31 i 33, malo manje, malo više, ali bez vjetra. Ono nešto 'pinkicu' šta ga bude bilo - bolje da ga ne bude, jer nas neće razhladiti. Niti malo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 09:53