StoryEditor
SplitUVIK KONTRA

Damir Šarac: Poteštat minja zastave, bavi se nebitnim stvarima, a tuš na krvavim Ovčicama ne radi

Piše Damir Šarac
24. lipnja 2021. - 09:56
Umjesto da se bar na početku poredaju i popišu zadatke koji su pred njima, Puljak i pobjednici izbora bave se nebitnim i nameću ideološke podjeleNikola Vilić/Cropix

Friški poteštat Ivica Puljak "za zagrijavanje" je donio tridesetak odluka, a među njima i prvu, jako začudnu. Ne odluku, nego izmjenu. O zastavi. Kakve sad veze ima zastava s ičim u gradu prepunom problema, pitat ćete se.

Ta njegova prva od svih izmjena kaže kako se na Pjaci, na štandarcu pred Starom vijećnicom odsada mogu vijoriti i sve ostale zastave, a ne samo gradska. Podsjetimo, bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara također se bavio zastavama. On je, za razliku od Puljka, donio odluku da se na štandarcu kod Stare vijećnice na Pjaci ne može vješati niti jedna druga zastava osim gradske, splitske. I državne, što, koliko pamtim, nije bio slučaj. Pamtim i kako mi je tada bilo krivo zbog gradonačelnikova stava. Naime, na tom istom štandarcu kroz poklade se vješala krnjevalska zastava. Simbolika. Maškare preuzimaju grad, poteštat im daje ključ grada, a onda bi se kroz to kratko razdoblje izvjesio i barjak maškarane vlasti. Ta je simbolika bila to snažnija što su maškare kroz to razdoblje "useljavale" u Staru vijećnicu, povijesnu gradsku upravu. Zgodno, jel tako.

No, maškare i sve ostale udruge dobile su priliku svoje zastave isticati na jarbol na Matejuški, što je bilo kompromisno rješenje koje su svi prihvatili.

Prekrijte i grb!

Razumljivo je bilo rješenje Krstulovića Opare: gradska zastava ionako ne visi nigdje po gradskom središtu, a Pjaca je stoljećima bila administrativno srce grada i logično je da tamo 365 dana u godini visi zastava Splita i niti jedna više.

Puljak se požurio odlučiti kako je na štandarcu za "vrijeme održavanja pojedinih manifestacija ili obilježavanja posebnih događaja moguće isticanje zastava udruga ili manifestacija, o čemu će gradonačelnik odlučiti posebnim zaključkom".

Na prvi pogled nebitno. A na drugi pogled ipak bitno. Ako je nebitno, zbog čega se odmah na startu – još uvijek bez Gradskog vijeća – uhvatio baš gradske zastave? Pod prvom točkom. I čemu bi se svaki čas skidala gradska, a dizale neke zastave "udruga i manifestacija"? Koje su to udruge i koje su to manifestacije i koje su to njihove zastave da se uopće mogu usporediti s nama najvažnijom – splitskom? Što će svaki čas padati gradski barjak da bi se dizao barjak sajma ića i pića, udruge ljubitelja ptica pjevica i malonogometnog kluba nekog gradskog kvarta? I oni koji nemaju zastavu sad će prekrojit dva lancuna i šiti svoju. Čast svima, ali u simboličkom smislu, a ako zastava i grb nisu simboli, onda ništa nije, službena zastava i grb Splita su na tom mjestu iznad svega drugoga.

Kako se skoro svakodnevno događaju neke manifestacije (nažalost, većinom lokalnog značenja), kako postoji mali milijun udruga i kako zapravo nije jasno što se ovim određuje, moglo bi se dogoditi da na štandarcu na Pjaci više i ne vidimo zastavu Splita. Neće doći na red.

Mogao je tako donijeti i odluku da se u čast manifestacija i udruga prekrije i drevni grb grada na Staroj vijećnici. Ako imate kakav grb, dajte.

Na ovu poteštatovu odluku prvi su reagirali iz Mosta. Na njegovu nevolju baš su oni pizić koji nedostaje da Puljkovi prevagnu u Gradskom vijeću. Navodi Mostov Josip Markotić kako je ovaj simbolički potez dokaz da se još puno toga ima razjasniti prije formiranja većine u vijeću. Da, da.

- Iako bi nova odluka mogla dovesti do apsurda na način da se na Narodnom trgu vijore sve moguće zastave, osim one državne i one grada Splita, više je nego očit pravi razlog ovakve odluke i zbog pritiska kojih udruga je ona donesena. Umjesto da prve odluke i potezi budu s naglaskom na infrastrukturne i komunalne teme, kako je uostalom i obećavao u svojoj kampanji, gradonačelnik otvara mandat odlukama koje će opet u prvi plan staviti ideološke podjele i rasprave. Potpuno nepotrebno i neodgovorno – smatra Markotić i teško se ne složiti s njim.

Toksična 'odlučica'

Umjesto da se bar na početku poredaju i popišu zadatke koji su pred njima, pobjednici izbora koji još nemaju sve poluge vlasti bave se nebitnim. Ili bitnim, ovisi s koje strane zastave se gleda. A s ovakvom odlukom nitko ne profitira, osim što grad dolazi na manje. Stoga je takva "odlučica" toksična i pravi je kamenčić u cipeli nove vlasti. Malen, ali greben.

Nije da se gradonačelnik ne bi urgentno imao čime baviti.

Od ove odluka jednoj zainteresiranoj grupi građana i njihovoj važnoj manifestaciji kupanja važnije bi bilo da se uključi tuš na Ovčicama koji jedini još ne radi od svih kupališta. Po ovoj vrućini od koje i cvrčci afanaju. Ako tome pribrojimo i činjenicu kako su ove godine puste Ovčice postale masovno skupljalište mlađarije, ne njih nešto nego hiljada, onda se problem potencira. Ne zbog toga što ne bi bilo lijepo vidjeti mladost da se skuplja - neka - nego zbog novotarije koju prijašnje generacije nisu poznavale: kad završi tulum na otvorenom, stotine staklenih boca u slavu pijanke obredno se razbijaju po žalu i u plićaku, od Ovčica do Firula.

Mame i tate su ispalili na živce, izvještavaju po društvenim mrežama kako je izrezanih tabana svaki dan sve to više. S betona se staklarija još i pomete, ali tko može očistiti žalo i salbun!? I koja je to potreba? Fali li kanti za škovace, upozorenja onima koji nikad nisu živjeli uz more pa ne znaju da se takav zločin ne radi, ako ništa zbog solidarnosti s onima koji će ujutro bosi hodati tuda.

Kad već tako stoje stvari, mogli bi tamošnji kupači u znak manifestacije svoje zlovolje umjesto zastava objesiti mudantine na štange od suhoga tuša pa se goli i netuširani, krvavih nogu, pokazivati fureštima. Koja bi to manifestacija narodne volje bila!

Ispravak grada Splita: 

Reagirao Grad Split: ‘Tuš na Ovčicama u obuhvatu je koncesije privatne tvrtke, tuševi u nadležnosti gradske uprave u funkciji su od prije 15. lipnja‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 03:39