StoryEditorOCM
Slatkoproljetna ljepotica

Poznata osvježavajuća torta dobila je novu verziju: zahvaljujući sloju moussea još nam je draža, topi se u ustima...

Piše T. S. M.
4. travnja 2024. - 18:49

Nakon što smo se do sita najeli sirnica i čokolade, nama još nije dosta slatkoga, ali sad nam se jede nešto malo drugačije... U fokusu su nam voćni kolači i torte, lagani, ali primamljivi deserti kao stvoreni za proljeće.

Jednu lijepu tortu koja odgovara gornjem opisu pronašli smo na Instagram profilu mama_aleni iza kojeg stoji jedna simpatična Katarina.

image
mama_aleni

Njena nam se torta jako sviđa jer spaja osvježavajuće, a bogate okuse malina i milerama - spoj je to kojem je teško odoljeti.

Ova je zapravo varijacija na temu poznate mileram torte, znate ono lijepo kremasto sa želatinastim slojem okusa šumskog voća na vrhu? U ovom slučaju dodan je još jedan sloj: sloj moussea s malinama.

Katarina nam je dopustila da prenesemo recept, napominjući kako ga je ona dobila od Nevene Josipović.

image
mama_aleni

Mileram torta s malinama 

Sastojci:

Prhko tijesto:

250 g glatkog brašna
100 g maslaca (omekšalog)
100 g šećera
1 jaje
1 prašak za pecivo

Krema:

900 g milerama
200 g šećera
500 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije

Žele:

250 g smrznutih malina
80 g šećera
1/2 vrećice mljevene želatine

Mousse:

250 g malina
100 g šećera
200 ml vrhnja za šlag
1/2 vrećice mljevene želatine

Priprema:

Brašno pomiješajte s praskom za pecivo, prosijte ga u posudu i dodajte sve navedene sastojke. Umijesite tijesto, zamotajte ga u prijanjajuću foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

Tijesto razvaljajte na veličinu dna i rubova kalupa promjera 24 cm. Najbolje između dva papira za pečenje pa lagano prebaciti u kalup.

U malo mlijeka razmutite puding pa ukuhati u ostatak mlijeka sa šećerom. Miješati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Maknuti s vatre pa dodati mileram i dobro izmiksajte.

Pripremljenu kremu izlijte na prhko tijesto i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C 60 min. Kad je torta gotova, ostavite je u ugašenoj pećnici još pola sata a vrata pećnice malo otvorite. Pečena krema će se lagano tresti, ali će se hlađenjem stisnuti.

Želatinu prelijte s dvije žlice hladne vode i ostavite da nabubri. Maline sa šećerom kuhajte dok se ne raspadnu pa ih propasirajte kroz sito. Dodajte želatinu, promiješajte dok se želatina ne otopi i ulijte u kalup promjera 20 cm. Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak.

Maline kuhajte sa šećerom dok se ne raspadnu pa propasirajte. Želatinu prelijte s dvije žlice vode, ostavite 5 minuta da nabubri pa zagrijte na laganoj vatri da se otopi te dodajte pripasiranim malinama. Ohladite uz povremeno miješanje do sobne temperature. Vrhnje za šlag umutite, smanjite mikser na najmanju brzinu i dodajte maline pa izmiješajte.

Ohlađeni žele stavite na ohlađenu kremu i prekrijte mousseom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 22:39