StoryEditorOCM
Receptidalmatinska delicija

Najbolji crni rižot skuhat ćete ako imate malo - ribe. Dobili smo savjete stručnjaka za jelo dostojno svečanog jelovnika

Piše Spiza SD
22. prosinca 2023. - 11:00

Crni rižot kultna je dalmatinska delicija u kojoj će mnogi uživati u danima koji su pred nama, a kako bi im to specifično jelo ispalo na najbolji mogući način, dobro će im doći savjeti stručnjaka. Konkretno, savjeti Zvonimira Ljaljića, majstora kuharstva i stručnog učitelja kuharstva Srednje škole Brač iz Supetra.

Meštar Ljaljić održao je radionicu o pripremi sipe i lignje, na kojoj je bila ekipa Slobodne Dalmacije (podsjetite se ovdje), pa je našoj reporterki Tanji Šimundić Bendić, pored ostalog, otkrio i kako pripremiti najbolji crni rižot. 

image
Božidar Vukičević/Cropix

Vjerovali ili ne, za pripremu te delikatese pored sipe i riže trebat će vam i malo ribe.

-  Temeljac mora biti od mješavine riba, ako ih nemate dobro će nam doći i oslić. Riba se kuha na lagano, bez jačeg začinjavanja, a temeljac koji se pritom stvori koristi se za pripremu rižota – kazao je profesor Ljiljak te našoj ekipi otkrio recept za koji vjerujemo da će vam ovih dana baš dobro doći...

Crni rižot od sipe

Sastojci:

800 g svježe sipe
dvije šake riže
1 veća kapula
3 režnja češnjaka
sol, papar,
petrusimul
1 dec bijelog vina
temeljac
3 do 4 žlice masla

Priprema:

Sipu isjeckati na manje komade. U tavi na ulju izdinstati kapulu, češnjak, dodati petrusimul i isjeckanu sipu. Na vatri držati desetak minuta, potom dodati vino i pustiti da kuha.

Kada je tekućina isparila, dodati rižu i pripremljeni riblji temeljac. Pred kraj dodati crnilo sipe sačuvano tijekom njenog čišćenja, ili kupljenog u trgovini.

Kada je rižot gotov, ubaciti maslo i promiješati. Po želji prilikom posluživanja dodati parmezan.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2024 10:19