StoryEditorOCM
Receptiza prste polizat‘

Delikatesa s našeg otoka na popisu najboljih jela s tjesteninom na svijetu! Evo o kojem je jelu riječ i kako se radi...

Piše T. S. M.
24. travnja 2024. - 15:30

Navikli smo da nas u svijetu hvale zbog dobre, friške ribe na gradele, mesa ispod peke i janjetine s ražnja, no do sada još nikad nismo vidjeli da nas je netko pohvalio zbog tjestenine. Istina, imamo mi izvrsne, nadaleko poznate makarune, Istra je čuvena po svojim pljukancima, a i štrukle, jedno od naših najpoznatijih jela bi se, ako zažmirimo na jedno oko, moglo svrstati u neki širi pojam "manistre"... Samo što ovdje nije riječ niti o jednom od spomenutih jela.

Na popisu najboljih svjetskih jela od tjestenine, koji je objavio World of Statistic, našle su se šurlice sa škampima, specijalitet s otoka Krka.

Što su to šurlice, možda se pitate. Riječ je o šupljoj, duguljastoj tjestenini koja je ime dobila po slonovoj surli. Nazivaju se i makarunima na iglu, jer se oblikuju omatanjem oko igle za pletenje. Ta je vrsta tjestenine tipična za Kvarner, a najpoznatije i najcijenjenije šurlice su krčke.

image
Berislava Picek/Cropix

Stanovnici tog otoka posvetili su im Dane šurlica koji se održavaju u srpnju u Vrbniku te su izvrsna prilika za upoznati se s bogatstvom načina za pripremu tog jela. Nude se u kombinaciji s lokalnim pršutom i kvarnerskim škampima, ali također i s janjećim žgvacetom, u gulašu od krčke janjetine, u umaku od tikvica, s dagnjama...

image
Arhiva

Nudimo vam recept za šurlice sa škampima pa se uvjerite koliko su dobri.

Šurlice sa škampima

Sastojci:

500 g škampa
300 g šurlica
300 ml pome passate
200 ml bijelog vina
3 režnja češnjaka
1 luk
sjeckani peršin
maslinovo ulje
krušne mrvice
sol, papar

Priprema:

Skuhajte šurlice prema uputama s pakiranja.

Dok se tjestenina kuha, nasjeckajte luk, češnjak i peršin, a škampe malo isplahnite.

Na maslinovom ulju pirjajte luk, kad uhvati boju dodajte mu češnjak i škampe, kratko propirjajte, kad češnjak zamiriše zalijte vinom. Pričekajte da ishlapi alkohol pa dodajte passatu, krušne mrvice, peršin, sol i papar.

Kuhajte poklopljeno uz povremeno protresanje nekih 15-20 minuta pa dodajte tjesteninu i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 15:31