StoryEditorOCM
Pričečokne‘ se i u polju

Neretvanske lubenice najbolje su kad ih - napadnu jazavci! Uzgajivačima je to znak da je vrijeme za berbu

Piše NATIVE
28. srpnja 2023. - 08:27

Lubenica je kraljica ljetnog voća i nema onog koji gasi žeđ bolje od nje. Osvježavajuća, ukusna, sočna i puna slatkog soka maksimalno hidratizira tijelo tijekom vrućih ljetnih dana jer sadrži čak 92% vode. Idealno rashlađena, lubenica je definitivno jedan od ljetnih favorita za osvježenje i prava bomba zdravlja; prepuna je vitamina i minerala te odlična zamjena za druge kalorične slastice. Iako za nju često pa i sad kažemo da je voće, ona je zapravo povrće. Bila ona nama voće ili povrće, jedno je sigurno - ne možemo zamisliti ljeto bez nje!

Na svoj izlet u dom onih pravih i domaćih zaputili smo se u dolinu Neretve, gdje se krije pravo carstvo lubenica. U ranojutarnjim satima, zrake sunca tek su provirile, a posao je skoro pa već i obavljen. Berba nije nimalo jednostavna, ali vrijedna ekipa sinkronizirano radi i sočne plodove baca ‘s ruke na ruku‘. Čim smo stigli dočekao nas je zanosan miris svježe lubenice i rečeno nam je: "Morate probati".

image
Sasa Buric/Cropix

- Velike su vrućine pa s berbom krećemo rano ujutro i do 9 sati smo gotovi, a nastavljamo popodne oko 17 sati - objašnjava nam proizvođač lubenice Ante Šuman dok mi grickamo kockice sočnog voća.

Ante se proizvodnjom lubenice bavi već preko 25 godina, a sve je počelo u krugu obitelji i u manjim količinama. Danas vodi uspješan posao zajedno sa svojim dugogodišnjim prijateljem još iz vrtićkih dana i kumom Robertom Šumanom. Oni su treća generacija koja se bavi proizvodnjom lubenice, a sve su digli na višu razinu.

- Sadimo na nekih 5 hektara lubenice. Ove godine proizvest ćemo 40-50 tona po hektaru, međutim kad su dobre godine to zna biti i više, do 60-70 tona po hektaru. Prva rana sorta je roman, a druga mersini. One su trenutno najzastupljenije. Sadimo još i hektar i nešto mini lubenica koje se zovu gatinjo. To je novitet i nešto novo za budućnost, a radimo ih ima 3-4 godine. Dosta se toga proda po našim trgovačkim lancima, a nešto se čak i izvozi. To je lubenica do 3 kg i sad postaje hit zato što je idealna količina ako se želi kupiti samo za jednu osobu. Dok to zaživi trebat će vremena, ali sigurno ima budućnost - govori Ante i dodaje kako nema slađe i ukusnije od neretvanske lubenice.

image

Dolina Neretve, Robert Šuman, Ante Šuman, berači Ivan, Ivano, Nikola i Marinu tijekom berbe lubenica

Sasa Buric/Cropix

Lubenice vole vlagu pa je prilikom njege potrebno obilno zalijevanje. Sade se što dublje u zemlju jer i same traže vlagu, a kako se dolina Neretve nalazi na metar i pol ispod razine mora, slana voda koju upiju daje im poseban okus. A kao dokaz tome, u šetnji plantažom naišli smo i na pokoju školjku.

Međutim, nije sve bajno. Zadnjih nekoliko godina imaju problema s jazavcima i kažu nam da nikad nije bilo ovoliko problema s njima kao sada.

- To je čudo jedno! Sve je razvalja, progriza, izgreba... Vjerojatno će je kroz dan dva pojest. Nama je jazavac najava berba. Kad on počne jest lubenice to znači da se za tjedan dana bere - šali se Robert.

image

Robert Šuman, pakiranje lubenica prije vožnje u otkupni centar ‘ENNA Fruit‘

Sasa Buric/Cropix

- Sve u svemu zadovoljni smo. Izgubili smo 300 - 400 kg, a to je ništa! Ima nekih ljudi koji su izgubili i tone - nadodaje Ante.

Prinosi lubenice su ove godine malo manji. Velike kiše i olujno nevrijeme u šestom mjesecu poremetilo je urod. Lubenice koje su prve sađene imat će solidan prinos, ali sve kasnije, koje će prispijevati krajem srpnja i početkom kolovoza, imat će ipak manji.

- Ova godina je vrlo teška. Imali smo dvije jake kiše u šestom mjesecu. A to vam je najgora stvar kad lubenica zrije, a dolazi kiša. Onda sporije zrije. Da nije bilo toga, izašli bi mi i tjedan dana prije na tržište. Sve u svemu nekako ste najzadovoljniji kad sve uspijete prodati i ništa ne propadne. Prije se znalo dogoditi da nekolicina plantaža lubenica ostane neobrana, a to je sada nemoguća stvar jer radimo s otkupnim centrom ENNA Fruit - priča Ante čiji sin također pomaže u berbi.

Nakon berbe slijedi pakiranje lubenica i vožnja u Ennu Fruit, najvećeg otkupljivača voća i povrća u Hrvatskoj, a u svježe ubranoj lubenici ljubitelji ovog slatkog voća mogu uživati već sutradan. Ante i Roman, zahvaljujući uspješnoj suradnji s njima svake godine pojačavaju proizvodnju i ističu kako su upravo zahvaljujući njima sve digli na višu razinu.

- S Ennom Fruit radimo godinama. Svoju proizvodnju zasnivamo većinom za njih. Cijene su uvijek, a čak i ovih zadnjih nekoliko godina, ne korektne nego super. Samo treba proizvest kvalitetu. Ako imate kvalitetu nemate se čega bojati. S njima odlično surađujemo i nikad nemamo problema. Oni otkupe naše proizvode do kraja i prezadovoljni smo sa suradnjom - ističe Ante.

- Dan prije berbe našim kooperantima podijelimo boksove u koje će spremati lubenice. Kad nam lubenica stigne u skladište tu ne stoji više od 1-2 dana. Odmah je šaljemo našim kupcima jer ne želimo da proizvod bude star, a to se vidi po peteljci. Ako je zelena znači da je lubenica svježe ubrana. U danu znamo otpremiti i do 16 šlepera lubenice - objašnjava Zrinka Butigan, voditeljica odnosa s kooperantima u Enni Fruit u Opuzenu.

image

Otkupni centar ‘ENNA Fruit‘

Sasa Buric/Cropix

Zadnjih nekoliko godina kažu nam Ante i Roman prednjače s kvalitetom lubenice i ponosno ističu kako mogu stati u bok s uvoznom. A s nama su podijelili i koristan trik.

- Sve naše lubenice koje su na policama trgovačkih lanaca cijeli mjesec srpanj pa i početkom kolovoza su izrazito visoke kvalitete. A jedan od pokazatelja po kojem ćete znati je li lubenica dovoljno zrela su šare. Ako su šare široke i svjetlije to je lubenica zrelija, a možete i provjeriti s donje strane na kojoj leži po zemlji. Ako je žute boje, svježa je i spremna upotrebu - savjetuju naši neretvanski domaćini Ante i Robert. A ako itko zna što je kvalitetna lubenica, onda su to oni.

Sadržaj je nastao u suradnji Slobodne Dalmacije i ENNA grupe.

image
Sasa Buric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:42