StoryEditor
Prostorijaodličan dizajn

Ulazna vrata i pločice stariji su od stoljeća: ovako izgleda novi splitski Heritage hotel ‘Fermai‘, nekadašnji Rektorat osvanuo u blistavom izdanju

Piše Jadranka Matić
27. lipnja 2020. - 15:17
Tom Dubravec/Hanza Media

Već neko vrijeme pozornost Splićana privlači obnovljeno pročelje secesijske zgrade u Livanjskoj ulici, godinama poznate po bivšem stanaru - Rektoratu splitskog Sveučilišta.

Danas je to prekrasan heritage hotel "Fermai" u vlasništvu tvrtke “Quatro company”, poduzetničke obitelji Pulić. U kartu turističke ponude grada upisane su 33 nove sobe i dva apartmana koji mogu primiti 70 gostiju, a k tome je i od daljnjeg propadanja sačuvano zaštićeno kulturno dobro.

Zgradu u Livanjskoj, nadomak Dioklecijanove palače i stare gradske jezgre, projektirao je 1906. godine za Zadružni savez Dalmacije istaknuti arhitekt i graditelj Petar Senjanović, školovan u Beču, a završena je šest godina poslije.

image
Tom Dubravec/Hanza Media


U trenutku kad je Rektorat sebi pronašao adekvatniji prostor, zgrada je početkom 2018. godine ponuđena na prodaju i po cijeni od 2276 eura po kvadratu postala vlasništvom tvrtke “Quatro company”.

Cijena je iznimno visoka ima li se u vidu tadašnje stanje objekta, ali ju je, što je posve uobičajeno na tržištu nekretnina, ponajprije odredila lokacija.

Investicija od 42 milijuna kuna

Radovi na uređenju počeli su 2019., a već sredinom ove godine "Fermai" je u cijelosti uređen i može primiti prve goste. Ukupna investicija, kupnja i uređenje zgrade te opremanje iznose 42 milijuna kuna.

- S aspekta konstrukcije, stanje objekta, naročito krova, bilo je loše – kazuje nam Ivan Pulić iz “Quatro company” – stoga smo morali napraviti konstruktivne intervencije i potpuno novi krov, uključivo i zadnju ploču povezanu s tim.

Sve smo radili prema projektu "Agro inženjeringa" iz Zagreba te ekspertizama i rješenjima IGH, također iz Zagreba – navodi naš sugovornik.

- Godinu dana trajali su pripreme, projektiranje i ishođenje dozvola – naglasio je Ivan Pulić te dodao da su početkom 2019. dobili građevinsku dozvolu.

image
Tom Dubravec/Hanza Media


Projekt za građevinsku dozvolu radio je spomenuti "Agro inženjering", a autor je idejnog rješenja zagrebačko-bečki projektant Zoran Balog.

Dizajn je djelo Studija Franić Šekoranja, a brendiranje Studija Carli+Sosa iz Splita. Glavni izvođač svih radova je tvrtka "Tehnoplast", također u vlasništvu obitelji Pulić, sa svojim podizvođačima s kojima inače surađuje.

Konzervatorski nadzor

Stavljanje zgrade pod zaštitu u bitnome je odredilo njezinu obnovu, kao i uređenje hotela, jer to uključuje stalni konzervatorski nadzor i suradnju.

Stoga su investitori, prema kazivanju Denisa i Marija Pulića, najzaslužniji za nivo izvedbe i opremanja objekta, u sklopu građevinske dozvole morali napraviti konzervatorski elaborat i sve radove izvesti strogo poštujući postavljene zahtjeve.

- Imali smo odličnu suradnju s Konzervatorskim odjelom – naglašavaju naši sugovornici.

Naveli su nam primjere zahtjeva konzervatora kojima su morali udovoljiti, poput drvene krovne konstrukcije, drvene vanjske stolarije, zadržavanja postojećeg kamenog stubišta s ogradama i svim podnim oblogama u stubištu.

image
Tom Dubravec/Hanza Media


Ovdje, međutim, treba istaknuti da su vrata na glavnom ulazu izvorna, dakle stara više od stoljeća, te da su zadržane i izvorne podne pločice u ulaznom dijelu. Zadržane su i one na podestima na stubištu koje nisu bile uništene, a na mjesto uništenih postavljene zamjenske koje su se savršeno uklopile.

- Cijena je potisnuta u drugi plan, tražila su se rješenja najbliža originalu – kazuju naši sugovornici.

U uređenje su, inače, uključeni mahom domaći proizvođači, od rasvjetnih tijela, stolarije do podnih parketa.
Unutarnja vrata vjerna su replika nekadašnjih, naravno osuvremenjena izolacijom od buke.

Balkoni s pergolama

Zahvaljući tome, te troslojnim izolacijskim staklima na prozorima, objekt je doveden na energetski razred “A”. To je postignuto unatoč činjenici da je zgrada na prometnoj lokaciji i da se fasadu “nije smjelo dirati”.

image
Tom Dubravec/Hanza Media


Kamena fasada s vanjskom drvenom stolarijom, kao i pridržavanje ostalih preporuka konzervatora, pridonijeli su da gotovo svaka soba ima svoju posebnost. Tako, primjerice, dvije sobe imaju balkone s pergolama.

U hotel je uloženo puno rada i energije, ali rezultat, sudeći po viđenom, to opravdava.

image
Gotovo svaka soba ima svoju posebnost
Tom Dubravec/Hanza Media


Sobe i ostali prostori, recepcija, kuhinja i restoran, te javni dijelovi pružaju osjećaj ugode i mira proistekao iz dobro uklopljenih suvremenih dijelova (sve su sobe "pametne") u secesijski stil.

image
Tom Dubravec/Hanza Media


Tomu svakako pridonosi i dojmljiv dizajnerski rad poznatoga zagrebačkog studija.

#HOTEL FERMAI#HERITAGE HOTEL FERMAI#FERMAI SPLIT

Izdvojeno

02. srpanj 2020 15:38