StoryEditorOCM
ShowbizU SPOMEN NA COCU

Janja Coce otkrila nam je sve o kipu neprežaljenog ‘trogirskog slavuja‘: Nisam znala da se mom Vinku radi kip, ali...

Piše Ivana Prgomet
24. studenog 2023. - 13:19

Prije manje od mjesec dana obilježilo se deset godina od preranog odlaska Vinka Coce. Na ideju Cocine obitelji izrađuje se Cocin kip, a akademski kipar Mate Roščić zaslužan je za izradu poprsja trogirskog slavuja, uz podršku Splitsko-dalmatinske županije.

Cocina udovica Janja nije znala do prošlog tjedna da se radi kip njenom suprugu. Bilo je to ugodno iznenađenje njene nećakinje Sandre Vukman.

- Odvela me je prošli tjedan u Split, išle smo Sandra, Vinkova sestra Đina Harašić i ja u Mravince kod kipara Mate Roščića, koji mi je rekao da noćima nije spavao razrađujući ideju kipa. Drago mi je i ugodno sam iznenađena. I prije svega zasluženo je. Ideja je da se kip postavi na Vinkov rođendan 22. prosinca ispred zgrade suda u Trogiru i da gleda na stari most na Čiovo. Gradonačelnik Trogira Ante Bilić podržao je ideju da se kip postavi u Trogiru, sad se čeka odobrenje konzervatora za lokaciju. Baš sam neki dan prolazila preko Trga, počeli su kititi za Božić, postavili su kućice i jelku, lijep ugođaj će biti. Rekla sam kiparu Mati Roščiću da ne brzaju, da ako se ne postavi na Vinkov rođendan, da može i 22. siječnja na Vincekovo, kad je Vinku imendan - otkrila nam je Janja.

image

Cocina supruga Janja, sestra Đina i nećakinja Sandra

Privatni Album

Cocin kip u kamenu izrađuje se u Klesarskoj školi u Pučišćima na Braču pod mentorstvom kipara Mate Roščića. Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban sa suradnicima i zamjenik župana Stipe Čogelja obišli su Klesarsku školu u Pučišćima. 

- Coce je jedan od simbola Dalmacije. Svi smo mi Coce – on je bio čovjek iz naroda. Njegova obitelj već dugi niz godina pokušava napraviti njegovo spomen obilježje, a sada dolazi do realizacije zahvaljujući Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja je prihvatila tu ideju. Skupio se tim entuzijasta te zaljubljenika u tradiciju i baštinu, kojoj Vinko Coce pripada. On nam je ostavio prekrasnu priču za budućnost kroz klapsku pjesmu, Dalmaciju i Hajduk. Tako je nastala jedna priča Klesarske škole koja sudjeluje sa svojim učenicima - rekao je Roščić.

Zamjenik župana Stipe Čogelja zahvalan je na svemu što je Vinko Coce ostavio Dalmaciji.

- Stavili smo Vinka Cocu u naš kamen, naše suho zlato. Toliko je značio Dalmaciji i svima nama. U suradnji s Klesarskom školom u Pučišćima, akademskim kiparom Matom Roščićem, Stipom Vrandečićem, Jadrankamenom i brojnim Hrvatima odlučili smo pokloniti poprsje Vinka Coce Trogiru i njegovoj obitelji, kako bismo donekle pokušali vratiti sve ono što je Vinko Coce ostavio za nas - rekao je Čogelja.

image

Akademski kipar Mate Roščić zadužen je za izradu kipa Vinka Coce

Youtube Screenshot

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 02:53