StoryEditorOCM

Marija Selak Raspudić o razlazu: ‘Odustala sam od EU liste jer je na njoj Miletić. Ja i Nino nastavljamo kao neovisni‘

Piše Vijesti sd
24. travnja 2024. - 10:43

Marija Selak Raspudić na konferenciji za novinare jutros je govorila zašto je došlo do raskola u Mostu. Kaže kako nije istina da je Nino Raspudić htio biti na listi za EU, nego upravo suprotno da je odbio jer ne želi nikoga varati pojavljujući se na listi, niti ići u EU parlament. 

"Jučer, osim što je bio težak dan, iz poštovanja prema kolegama iz Mosta, odlučila sam pričekati sa svojim obraćanjem. Međutim, počele su kružiti razne netočne priče i odlučila sam objasniti što se zaista dogodilo. Čula sam se s kolegama iz Mosta, obavijestila sam ih o presici i znaju što ću reći. Smatram da je to elementarna pristojnost, započela je izlaganje Marija Selak Raspudić.

"Do razilaženja nije došlo zbog liste za EU parlament nego zbog razilaženja oko kampanje... Ovo je samo jedan događaj koji je bio fiksiran jučerašnjim datumom i činjenicom da nismo na listi. Što se tiče liste, meni je bilo ponuđeno da nosim listu za EU parlament. S obzirom da je želju izrazio i Miletić, a budući da se on od mene javno ogradio, smatrala sam da nije primjereno da nosim zajedničku listu. I dalje smatram integritet i principe ispred briselskih bilo kojih drugih fotelja, odustala sam od nošenja liste za EU parlament i sudeći prema sadašnjem rejtingu Mosta, posve izglednog briselskog mandata", rekla je.

Kazala je kako je njezina ideja bliska izvornoj ideji Mosta.

„Smatrala sam da bi bila izdaja integriteta i birača da okrenem glavu i da nosim listu koja nije konzistentna", poručila je.  

image
Ranko Suvar/Cropix

"U razgovoru s Ninom zaključila sam kako nije vrijeme za dizati sidro, nego ostati i boriti se za bolju Hrvatsku u Saboru. Nino nije trebao biti na listi, nego je unatoč uvjeravanju to rezolutno odbio. Nije htio varati birače jer nije htio u Bruxelles i oboje smo to odbili. U trenutku dok sam ja trebala nositi listu, opcija suradnje s HSP-om nije bila u planu i ne mogu to komentirati, kazala je. Kao što je poznato na listi Mosta za EU koja je sinoć predana DIP-u pojavio se i umirovljeni general Željko Glasnović.  

Rekla je da ona i Nino Raspudić nastavljaju djelovati kao nezavisni zastupnici.

Kaže također kako ne želi profitirati na ovoj temi. 

"Most ima pravo donositi svoje odluke. Osobno sam smatrala da u takvoj konstelaciji ne bih bila vjerodostojna da sam nosila tu listu. Da, mogla sam okrenuti glavu i uzeti siguran briselski mandat, no kako bih onda sutra govorila o borbi za domovinu...", istaknula je.  

"Razilaženje nije zbog različitih stavova nego zbog činjenice da se kolega Miletić javno ogradio od mene. Kad se tako počnemo javno ograđivati, smatram da je onda svima jasno da ne bi bilo vjerodostojno da budem na listi. Nisam tada nastupila protiv njega iz poštovanja i prema njemu i da mu ne naštetim u kampanji. Smatrala sam da ne bi bilo vjerodostojno da je na listi dvoje ljudi koji se ograđuju jedno od drugog", veli.  

image
Damjan Tadic/Cropix

"I ja mislim da se život treba štititi, pitanje je načina na koje se štiti. Ja mislim da zabrana pobačaja nije rješenje", pojasnila je Selak Raspudić.  

"Trenutno nam nije u planu ulaženje ni u jednu stranku", odgovorila je na novinarsko pitanje. 

"Nikakva suradnja s HDZ-om nije moguća niti ikakvih pregovora ne može biti. Što se ostalog tiče, mislimo da oporbene stranke trebaju sjesti i dogovoriti se", rekla je o formiranju većine. Ponovila je da suradnja s HDZ-om njoj i Nini Raspudiću nije prihvatljiva, a da jest prihvatljiv dogovor dosadašnje oporbe kojim bi se HDZ poslao u oporbu - naglasila je. 

Kazala je da ona nije htjela javno prozivati Miletića da mu ne našteti prije parlamentarnih izbora. "Pitajte njega zašto je tako nastupio", rekla je o Miletićevom ograđivanju od nje. 

"Nitko od nas nije mislio da ćemo se razići, mislili smo da ćemo razlike prevladat. Ali ih nismo uspjeli prevladati", kazala je. 

- Nisu stvari sažete u jednu rečenicu, oni kojima je prioritet Bruxelles i koji su sve činili za tu fotelju nalaze se na toj listi. Čitav niz događaja smo pokušavali razriješiti, Bruxelles je samo jedna situacija jer je jučer bila predaja lista. Ostajemo principijelni, a to je da nećemo javno kritizirati nijednu oporbenu stranku ukoliko postoji ikakva mogućnost dogovora, jer bi to išlo na ruku HDZ-u, navela je.

Kaže kako iz poštovanja prema kolegama iz Mosta, neće ovu priču provlačiti kroz blato

„Samo sam rekla ono što su činjenice. Nije bilo primjereno da nosim listu dok se neko od mene ograđuje. Zasad djelujemo kao nezavisni, a što ćemo učiniti nakon što se konstituira Sabor ćemo vidjeti - kazala je Selak i napomenula kako se ne vidi u SDP-u.

image
Damjan Tadic/Cropix

- Od početka je bilo planirano da Miletić bude na listi, ali ponavljam, nije problem u listi. Naše razilaženje se odnosi na čitav niz stvari koje nismo mogli razriješiti. Do razilaženja je došlo na temelju činjenice da se Miletić javno ogradio od mene ponovila je.

Kazala je kako je do ovog razilaženja došlo dva dana prije izbora. „Pitajte njega zašto je tako postupio, nitko to nije očekivao. Nitko nije mislio da ćemo se razići, sjeli smo nakon izbora i pokušali ih prevladati. No kad je svatko rekao što je imao, shvatili smo da ih ne možemo prevladati. Nitko nije sretan zbog ovog ishoda, puno smo razgovarali i nemam ništa loše za reći protiv svojih kolega. I Miletić na svoju političku ili ljudsku procjenu ima pravu, no nismo uspjeli pronaći zajednički jezik. Nije u pitanju Marin Miletić i ne bih voljela da se priča svede na njega. A što su oni meni zamjerili, to trebate njih pitati, istaknula je.

image
Ivana Grgic/Cropix

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 08:40