StoryEditor
ŽivotŽELJNI SVEGA

Život je tulum! Londončani na najtopliji dan u godini izletjeli na plaže, livade, ulice, kupuju se cugice. Ne mare za distancu, a BoJo ima plan

20. svibnja 2020. - 18:15
Atmosfera u Broadway Marketu, u Hackneyju, na sjeveru LondonaAFP

Živa u termometru u Londonu danas je dosegla 28 stupnjeva Celzijevih i službeno očitala najtopliji dan u 2020. godini u britanskoj prijestolnici.

Koja je temperaturom nadmašila i, primjerice, uvijek sunčanu španjolsku Marbellu, a bome i Dalmaciju, Split je konkretno danas ostao na 22 stupnja.

image
AFP


I na gradskim ulicama, parkovima, travnjacima, kao da je krenuo kolektivni godišnji odmor.

image
Atmosfera u parku u sjeverozapadnom Londonu
AFP


Kako su završavali s poslom, oni koji ga imaju, presvlačili su se u kupaće kostime, u trgovinama se čestito opskrbljavali željenim pićem i krenuli guštati pod suncem.

Britanci su blijedoput narod, pa ne čudi što su neki među njima, već u drugom ili trećem povratku do marketa, bili prilično "oprljeni", takvih ih se, uostalom, sjećamo i sa splitskih plaža već u ovo doba godine.

image
AFP


O fazi oko Ultre, ne treba ni trošiti riječi.

Nakon što je britanska vlada ublažila mjere izolacije zbog zaštite od koronavirusa, Londončani su se katapultirali u život, a sudeći po upozorenjima u britanskim medijima, ne vodeći pretjerano brigu o poželjnoj međusobnoj fizičkoj distanci.

image
Plaža u Brightonu
AFP


Poseban problem su posjetitelji plaža, poput onih u Brightonu, Bournemouthu ili Blackpoolu, koji su se naveliko prepustili morskim radostima, na plutačama i madracima na napuhivanje.

Na plažama, naime, još ne radi služba za spašavanje, a samo tijekom prošlog vikenda, u dva dana, zabilježena su 194 poziva upućena obalnoj straži s molbom za pomoć i izvlačenje.

image
AFP


Britanci su se, nesumnjivo, brzo pustili od kraja, pa i doslovno.

image
AFP

Istovremeno, njihov premijer Boris Johnson najavio je kako će do početka lipnja "regrutirati" 25.000 djelatnika, sa zadatkom da uz pomoć aplikacije na mobilnim telefonima detektiraju i prate, te testiraju što veći broj ljudi, kako bi se pokušao dobiti uvid o "prokuženosti" nacije.

image
Britanski premijer Boris Johnson iz svog ureda u Downing Streetu izišao je pred novinare i najavio masovna testiranja
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2021 15:45