StoryEditorOCM
ŽivotSPLITSKI KRNJEVAL

‘Vraćamo pivo na zidiću i ćevape!‘; urnebesni Edita Lučić Jelić i Josip Škiljo svašta spremaju u utorak, evo priče

Piše Petra Klarić
8. veljače 2024. - 16:02

Prije tjedan dana, odnosno u petak 2. veljače, meštrovica i meštar Splitskog krnjevala preuzeli su ključ grada, čime je službeno počela vladavina maškara nad Splitom. Ove godine titule meštrovice i meštra pripale su Editi Lučić Jelić i Josipu Škilji, čiji je mandat počeo vrlo turbulentno – odmah su se posvađali, a ključ grada je nestao. Uz nadu da će riješiti svoje bračne probleme, okupili smo ih i pitali što nam sve pripremaju, ali i kako se snalaze u novim ulogama.

U petak ste preuzeli ključ grada. Kako se snalazite u novoj ulozi?

Edita: Ne, ne, ne, ispravak netočnog navoda, ja sam preuzela ključ grada.

Škiljo: Je, ti si preuzela ključ, a di je sad ključ grada?

Edita: Ključ grada je na sigurnom, sve će se znat u utorak, nemoj sad vodu na svoj mlin jer ti nisi uopće bio tu. Ključ grada sam preuzela JA!

image
Božidar Vukičević/Cropix

Škiljo: Da, ti si ga preuzela nakratko, mene si potirala jer sam ja “nesposoban i ne triban ti”. Kad je nesposobni meštar iša ća, nestao je i ključ pa je bilo “di si nesposobni meštre, pomozi”...

Edita: Uglavnom, ključ je na sigurnom, ja san ga preuzela.

Škiljo: O.K., sve je tako kako ti kažeš... Znaš šta je još na sigurnom? Državni proračun.

Čokoladne kućice na Žnjanu

Na dodjeli ključeva Edita je okupljenima otkrila da ste se posvađali. Htjela sam vas pitati jeste riješili razmirice, ali sad mi se čini da nema nekog napretka.

Edita: Ne, nismo se pomirili, samo za ovu prigodu smo se sad sastali. Trzavice su se i dalje nastavile, a Škiljo se na neko vrime vratio mami.

Škiljo: Moja mater bar zna kuvat.

Edita: Dobro, uglavnom, ja sad držin četiri kantuna kuće. Trenutno smo u jako lošim odnosima, ali nadam se da će se to popraviti. Škiljo, šta ti mater kuva?

Škiljo: Pravu spizu, ne naručuje ove dostave ka ti. Ja ću se svakako vratit doma, maknen se kad vidin da njoj “triba zraka”, ona je ovako glasna pa je ja nekad zagušin. Svakako, sve ću ja to istrpit zbog Splita i maškara.

Evo, na početku vladavine okupljeni su vam rekli koje promjene žele vidjeti u gradu. Što ćete popraviti za vrijeme vašeg mandata?

Edita: Bit će više tobogana, više nogometnih igrališta i čokoladne kućice na Žnjanu. To su dica tražila...

Škiljo: To je za dicu, ali moramo nešto i za odrasle. Zna se šta Splitu fali kad je fešta, vraćamo ćevape na Rivu! Bit će ogromni roštilj, to je ono šta Splitu triba, a ne rižoti od 30 eura za furešte šta in crtaju po pijatu. Daj ti meni ćevape u lepinju, šta će ti išta više.

Edita: Da, ćevapi, a vratit ćemo i pivu na zidić!

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Tema ovogodišnjega karnevala je “Ljubav pod maskama”. Priča se da će ovaj karneval, osim feštarskog, imati i dobrotvorni karakter. Što ste nam pripremili?

Edita: U nedilju će se na Rivi održat donatorski koncert “Pivaj, maškarani Splite, iz jubavi za svoje dite” za splitsku udrugu “Anđeli”. Pivat će nan grupa Cambi i gosti iznenađenja, bit će ića i pića, a svi prilozi idu nam za “Anđele”.

Škiljo: Uključile su se tu brojne splitske udruge, stavit ćemo štandove koje je bivša vlast makla, ali mi ćemo ih vratit. U grad ćemo vratit ljude, srce i ljubav... I ćevape.

Osim toga, Split će za vrijeme karnevala posjetiti i brojne zvijezde iz svijeta glazbe. Što nas očekuje?

Škiljo: Domenica, mene samo Domenica zanima.

Edita: Vidi se iz a-a-a-a-aviona. A Indira Forza?

image
Božidar Vukičević/Cropix

Škiljo: Ma dobra mi je Indira, ali je Forza, a toga dovoljno iman i s tobon u kući. Bit će i neki gosti iznenađenja, ali to je ona sve birala, ja o tome neman ništa pojma. Ona bi samo da gosti dolaze.

U utorak je ludilo

Kakve maske želite vidjeti od svojih podanika ove godine?

Škiljo: Ovi koji se na biciklama voze u žutin i plavin jaketama s kutijama na leđima, to su van naši emisari, njih će na Rivi bit najviše. Sprema nam se svašta, u ponediljak je na Rivi karneval dječjih vrtića, a posli toga, u 11 ipo, tamo će bit i maškare za pase – paškare.

Edita: Pravo ludilo bit će u utorak, prvo imamo dječje maškare u 15 sati pa u 18 počinje centralni događaj Splitskog krnjevala, povorka i presuda krnji. Nakon toga ćemo partijat do kasnih sati.

I za kraj, zna li se tko će bit krnjo i hoće li gorit?

Škiljo: Znamo tko je, ali ne smimo reć. Šta se tiče toga oće li gorit, to ne znamo. Naš sud je transparentan, legitiman i sve se radi po zakonu. Znači, krnjo ima pravo na obranu, ima pravo na odvjetnike, poziv... Bit će to fer suđenje pa ćemo vidit kakvu će odluku donit sud. Možda će čak i bit oslobođen, mi to ne smimo predviđat i prejudicirat ikakvu krivnju. Ne mišamo se u rad suda, trodioba vlasti kod nas funkcionira.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Edita: Moj mužu, kako si ti samo pametan...

Eto, nekako se čini da su maškarani supružnici do kraja našeg razgovora ipak našli zajednički jezik, a hoće li se pomiriti do kraja Splitskog krnjevala, ostaje nam za vidjeti. Na vama je samo da se maškarate, odete do grada na pivo i ćevape, povedete djecu i četveronožne ljubimce i dobro se zabavite. Kako i ne biste uz ovakvu meštrovicu i meštra, od kojih do idućeg tjedna očekujemo da ispune sva svoja predizborna obećanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:11